Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Islandski predsjednik protiv toga da država plaća dugove propalih banaka

Islanđani protiv dužničkoga ropstva
05.01.2010.
u 15:00

Predsjednik Olafur Ragnar Grimmson odbio je potpisati kontroverzni zakon koji nalaže da država štedišama isplati čak pet milijardi dolara. Većina štediša su državljani Velike Britanije i Nizozemske. Njihove su vlade izvršile veliki pritisak na islandsku vladu kako bi progurala sporni zakon.

Islandski predsjednik najavio je da će raspisati referendum o plaćanju odštete štedišama koji su izgubili novac u islandskim bankama. Predsjednik Olafur Ragnar Grimmson odbio je potpisati kontroverzni zakon koji nalaže da država štedišama isplati čak pet  milijardi dolara.

Većina štediša su državljani Velike Britanije i Nizozemske. Njihove su vlade izvršile veliki pritisak na islandsku vladu kako bi progurala sporni zakon.

To je  izazvalo pobunu islandskog stanovništva koje smatra da bi ih provedba  zakona  dovela u dužničko ropstvo. Nedavno je četvrtina stanovnika Islanda potpisala peticiju kojom  od predsjednika traže da odbije sporni zakon. 

Ključne riječi

Komentara 25

SC
shq_controI
21:44 05.01.2010.

čuj, jaruzlskia... ne znam odakle si izvukao te podatke... ali prema najnovijim podacima na CIA-inom sajtu, koji je vrlo detaljan: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hr.html i https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ic.html eksterni dug Hrvatske je 54.79 milijardi $ (prema 69.36 GDP, dakle 79%) a Islanda je 3.073 milijardelijarde $ (prema 16.79 GDP, dakle samo 18.3%) zaključak: 79% hrvatskog duga je puno, puno više od 18.3% koliko je Island dužan...

SC
shq_controI
22:45 05.01.2010.

BandaZG... u pravu si, nisam provjeravao datum, to su javne CIA-ine stranice i obično navode zadnje dostupne podatke (npr. za Hrvatsku jesu)... onda je nejasno jedino zašto Island pored 116 milijardi $ duga tvrdi da će ih tih dodatnih 5 5 milijardi $ baciti u dužničko ropstvo? hehehe...

OB
-obrisani-
19:19 05.01.2010.

control,Island je pola Zagreba,a otplacivali bi dug sledecih 20 godina,ili EU?Sto bi ti izabrao?Holandzani su im otvoreno rekli da ce ih blokirati.Zasto?Zato sto su neke provincije ulozile preko 100 miliona eura,i to je od drzave nadoknadjeno.I taj dug ce ili provincije same platiti ili Island.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije