Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na teret investitora

Island građanima otpisuje 24.000 € stambenih kredita

Island
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
03.12.2013.
u 19:35

Iako MFF tvrdi kako Island nije dovoljno financijski stabilan, vlada smatra da proračun zemlje nije ugrožen ovom mjerom

Unatoč protivljenju međunarodnih financijskih institucija, Island je najavio otpis 24.000 eura stambenog kredita svakom kućanstvu u zemlji. Ispunjenje je to predizbornog obećanja premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona, vođe Progresivne stranke koja je u travnju osvojila opće izbore.

Prema kalkulacijama, 24.000 eura čini u prosjeku 13 posto stambenog kredita islandskih kućanstava, a ukupno će ova mjera stajati oko 1,2 milijarde eura. Otpis kredita neće se dogoditi u istom trenutku za sve, već će se protegnuti na sljedeće četiri godine. Financijski plan za ovu mjeru nije predstavljen javnosti, no vlada tvrdi kako financijska stabilnost zemlje nije ugrožena.

Svojedobno se nagađalo da će otpis kredita platiti strani ulagači u Island, koji su i doveli do izbijanja krize u toj zemlji. Gotovo istoga trenutka kada je najavljena mjera reagirao je i MFF kritizirajući postupak vlade tvrdeći da Island nije financijski stabilan.

>>Island u šoku: Policija prvi put tijekom akcije ubila čovjeka!

Ključne riječi

Komentara 4

NE
neboiznadzagreba
20:45 03.12.2013.

Island , zemlja sa parlamentom starijim od engleskog , nije postupala po diktatu MMF-a i bankarskih lobija ni prije, a vjerujem da se neće obazirati ni na sadašnje kritike istih . Island,zemlja koja se zahvalila Europskoj uniji i prekinula pregovorevore s istom , zemlja u kojoj je vlastima stalo do građana, koja je zaštitila građane od lopovluka banaka, zemlja je mog poštovanja . Dao Bog da Island osnuje uniju i da joj Hrvatska referendumom pristupi !

RA
rasimcanaj
21:20 03.12.2013.

Prva drzava koja nas je priznala...

AT
atomised
21:34 03.12.2013.

Očito ovdje nekima nije jasno da će ovih 1,2 milijarde eura, koliko će ova mjera koštati i koje je islandska država isplatiti bankama, platiti svi porezni obveznici bez obzira na to jesu li uzeli hipotekarni kredit ili ne. Treba pozornije čitati i manje razmišljati u nekakvim balkansko-socijalističkim relacijama. Nitko ovdje ne otima bankama bilo što.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije