Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zapovjednik

Libiju spašava Gadafijev čovjek i bivši špijun CIA-e Khalifa Haftar

Khalifa Haftar
Foto: Reuters/PIXSELL
10.03.2015.
u 07:00

Hafter je godinama bio najbliži suradnik Gadafija, a razišli su se 1987. nakon propale vojne akcije u Čadu

Umirovljeni libijski general Khalifa Haftar (72), koji od prošle godine vodi ofenzivu protiv islamista, proglašen je jučer zapovjednikom libijske vojske. Njegov je zadatak da spriječi podjele u zemlji i zaustavi krvoproliće te sektaške sukobe u zemlji koji su izbili nakon pada Gadafijeva režima. Haftaru će biti izuzetno teško ispuniti postavljene ciljeve s obzirom na to da u Libiji postoje dvije vlade koje tvrde da su legalne i izabrane: jedna je u Tripoliju i pod nadzorom je labavog saveza islamista nazvanog Libijska zora, a druga je u Tobruku, na istoku zemlje, ona koja ga je i imenovala i koju priznaje međunarodna zajednica.

Libija je nakon svrgavanja Moamera Gadafija propala država koja je utonula u građanski rat u kojem se lokalni šerifi bore za vlast. Sada se u Libiji pojavila i prijetnja Islamske države.

Kao mladi 27-godišnji časnik Haftar je s Gadafijem sudjelovao u državnom udaru u kojem je svrgnut kralj Idris. Hafter je godinama bio najbliži suradnik Gadafija, a razišli su se 1987. nakon propale vojne akcije u Čadu. Libijske snage ondje su poražene, a Haftar i 350 vojnika zarobljeni. Gadafi ih je sve proglasio nesposobnima i nije želio niti pregovarati o njihovu oslobođenju. Haftera je tada spasila CIA. Prebacila ga je u Zair, a onda u SAD, gdje je dobio i državljanstvo. Naselio se u Virginiji i nastavio suradnju s CIA-om.

Iako Hafter tvrdi da je prekinuo suradnju s CIA-om još 2003., njegovi protivnici i dalje ga smatraju izrodom i američkim špijunom. U veljači prošle godine pokušao je izvesti vojni udar i preuzeti svu vlast u zemlji. U tome nije uspio te je otišao na istok zemlje, odakle je pokrenuo veliku ofenzivu za spas Libije.

>>Svi Talijani evakuirani iz Libije: 'Koljači ISIL-a ušli su u Tripoli'

>>Italija spremna intervenirati u Libiji

Komentara 4

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:01 10.03.2015.

Cim covjek vidi tri slova : CIA....dalje ne treba niti citati. Koga je to CIA ikad "spasavala", pa to je institucija dizajnirana za izazivanje ratova i porobljavanje drzava.

MX
Mister X
09:41 10.03.2015.

Umirovljeni libijski general Khalifa Haftar (72), koji od prošle godine vodi ofenzivu protiv islamista, Isti tih protiv kojih se je borio i Gadafi ...tada saveznika -NATO -a SADA je otišao na istok zemlje, odakle je pokrenuo veliku ofenzivu za spaspas Libije. Od koga ju želi spsiti za koga ?

Avatar viki_nuland
viki_nuland
18:20 10.03.2015.

Spijun CIA-e "spasava" Libiju od Libijaca. Jos da uzmu lisicu da im cuva kokosi i sve ce biti kao u prici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije