Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijediš koliko znaš

Iskustva liječnice iz Austrije: Nezamislivo je da vam šef ne plati prekovremeni rad

Ilustracija bolnica
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
28.03.2023.
u 09:40

Dr. sc. Branka Mazul Sunko ističe da pri odlasku iz Hrvatske financijski razlozi često nisu presudni, nego loše funkcioniranje sustava i osjećaj da još dugo neće biti bolje

Hrvatska liječnica dr. sc. Branka Mazul Sunko, prim. dr. med., specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, bila je i viša liječnica (Oberarzt) u bolnici Herz-Jesu u Beču, jedinoj specijalnoj ortopedskoj klinici u Beču, u kojoj radi već sedam godina. U Zagrebu je prethodno radila u KBC-u Sestre milosrdnice i u KB-u Sveti Duh. Zamolili smo je da svoje radno iskustvo u Hrvatskoj usporedi s onim u Austriji.

Ističe da je austrijski sustav znatno bolje strukturiran od hrvatskog, profesionalniji je i učinkovitiji. Prioriteti su mu efikasnost ishoda liječenja i kontrola troškova poslovanja. Kultura upravljanja sustavom, njegovim ljudskim potencijalima i raspoloživim kapacitetima, sve je to u Austriji na znatno višoj razini, kaže. Ističe da pri odlasku iz Hrvatske financijski razlozi često nisu presudni, nego loše funkcioniranje sustava i osjećaj da još dugo neće biti bolje. U Austriji vrijediš koliko znaš. Važno je korektno odraditi posao, uz što manje komplikacija, jer one koštaju bolnicu i novca i ugleda. Ako dobro obavljaš svoj posao, tvog poslodavca ništa drugo ne zanima, kaže.

– Plaća je sigurna i na vrijeme i prilično pristojna. Razlike u plaćama su velike, jer mnogi liječnici specijalisti imaju privatne pacijente, što je kod nas anesteziologa rijetko slučaj. Priroda posla je takva da jednostavno moraš povremeno produžiti radno vrijeme ako se neka operacija zakomplicira. No nezamislivo je da vam se ne plati prekovremeni rad, jedino što se s nadređenima treba dogovoriti jest hoćete li uzeti slobodne dane ili novčanu isplatu.

Zanimalo nas je i jesu li pacijenti u Austriji koji nemaju dopunsko osiguranje, nego samo osnovno, zakinuti za neke medicinske usluge.

– U Austriji je uz redoviti rad u javnom zdravstvu liječnicima omogućen dopunski rad u privatnim ustanovama. Ali privatna praksa je transparentno integrirana u sustav i nitko nema razloga osjećati se građaninom drugog reda. Osnovni medicinski tretman vrlo je sličan. Razlika je u tome da privatni pacijent s dopunskim osiguranjem dođe nešto brže na red, može izabrati operatera i ima nešto bolji i ljepši bolnički smještaj – rekla je dr. Mazul Sunko.

Potvrdila je da i Austrija ima manjak liječnika, jer mladi liječnici odlaze u bolje plaćene sredine. Kao pozitivno u Austriji ističe i fleksibilan rad pa liječnici imaju mogućnost izbora 50-postotnog, 80-postotnog ili drugog modela radnog vremena. Ističe i da se u Austriji jako pazi na kvalitetu kontakata s pacijentom, na njegovu informiranost i ljudski aspekt. Dr. Mazul Sunko na kraju je istaknula da je i za našu zemlju “posebno važno jačati javni zdravstveni sustav, uz što bolju integraciju privatnih pacijenata”. Kao veliki potencijal vidi neiskorištene bolničke kapacitete, odnosno prazne kirurške dvorane u popodnevnim satima, u kojima bi se mogli operirati privatni pacijenti. A pogotovo s obzirom na to da su, kako je rekla, bolnički uvjeti sigurniji od onih u nekim privatnim poliklinikama.

VIDEO Sjajan uspjeh naših liječnika: Prvi put u Hrvatskoj izveden zahvat na tumoru robotskom rukom

Komentara 8

Avatar SileZla
SileZla
09:52 28.03.2023.

Kod nas je sve krenulo krivo devedesetih. Neimaština i nezaposlenost su rezultirali iskorištavanjem i ušlo je u kulturu da se prekovremeni rad podrazumijeva, naročito u turizmu, kad vas gazda dovede s kontinenta pa misli da, zato što imate stan i hranu, da vas ima na raspolaganju stalno. Vrijeme je da ovo promijenimo.

JU
JurajZrinski
12:09 28.03.2023.

Ali ne bi li ta promjena na bolje u zdravstvenom sustavu trebala krenuti upravo od liječnika? Jer koliko vidim uglavnom se bore za veća prava, ali ne baš i za promjene u sustavu i bolji pristup pacijentima.

PR
pravednik2
10:17 28.03.2023.

Jedna poznanica Njemica - medicinska sestra, je napustila jednu elitnu njemačku bolnicu u Berlinu i otišla u Švicarsku. Neki problemi na poslu u Njemačkoj su bili vrlo slični opisanim problemima u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije