Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kurdi bez pomoći

ISIL zauzeo tri gradske četvrti grada Kobani. Sve je bliže Turskoj!

ISIL,Kobani
Foto: Reuters Screenshot
1/5
07.10.2014.
u 10:27

Pomoć koju su Kurdi dobili u obrani grada slaba je i gotovo nikakva

Unatoč zračnim udarima na položaje ISIL-a oko kurdskog grada Kobani, borci ISIL-a uspjeli su zauzeti tri gradske četvrti te i dalje napreduju. Pomoć koju su Kurdi dobili u obrani grada slaba je i gotovo nikakva.

SAD i njihovi partneri u koaliciji protiv ISIL-a izveli su nekoliko napada na ISIL-ove položaje ispred grada Kobani, no ti napadi nisu bili ni približno dovoljni da bi se eventualno slomila opsada ili da bi se spriječio prodor ISIL-a u sam grad nakon što su u okolnim naseljima počinili masakr nad lokalnim civilnim stanovništvom. S druge strane, sjeverne strane, turske snage sprječavaju kurdske borce koji žele prijeći granicu kako bi otišli braniti grad Kobani. U isto vrijeme sve veći broj izbjeglica bježi iz grada Kobani prema Turskoj – samo jučer je pokrenuta dodatna evakuacija nekoliko tisuća ljudi nakon što je postalo jasno da je ISIL već u gradu. Sad svijet strahuje od novog pokolja nad kurdskim stanovništvom.

Nakon tri tjedna opsade i velike ofenzive u kojoj su pripadnici ISIL-a uspjeli u kratkom periodu zauzeti stotine kurdskih naselja u okolici, borbe se sad već vode i unutar samog grada, za svaku kuću i ulicu na kojima ostaje ležati mnoštvo ubijenih pripadnika ISIL-a te kurdskih boraca. Kurdski zapovjednik Esmat al-Sheikh koji se nalazi u samom Kobaniju potvrdio je da su se džihadisti probili oko 300 metara unutar grada na prostoru istočnih gradskih četvrti, a u isto vrijeme nastavljaju žestoko granatiranje ostatka grada.

– Pobijedit ćemo ili ćemo umrijeti. Ni jedan borac neće otići – poručio je Esmat al-Sheikh.

– Svijet gleda, samo gleda, gleda kako ovi monstrumi ubijaju sve pred sobom, uključujući i djecu... no, mi ćemo se boriti sve do samoga kraja s oružjem koje imamo – poručio je zapovjednik Esmat al-Sheikh.

>>Kurdska heroina Ceylan Ozalp počinila samoubojstvo da ne padne u ruke ISIL-a?

>>Džihadisti: Braćo, koljite kao ovce sve nemuslimane

Komentara 29

SR
Srp
11:25 07.10.2014.

Turska sa ISL suradjuje u unistenju Kurda stoga ISL treba napasti Tursku ne sto ja zelim nego sto je zasluzila!!

Avatar Idler 3
Idler 3
11:11 07.10.2014.

ISIL sve bliže Turskoj....zakaj nisam iznenađen >;-)) Nekim čudom su Kurdi glavne žrtve u ovoj priči....i opet nisam iznenađen.

DA
damocles
11:27 07.10.2014.

to je demokracija. ako imas para svi ce ti pomoci a ako nemas onda umri. zao mi je ovih jadnih kurda, da su zidovi u pitanju vec bi se svi digli na noge. jer zidov ima para

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije