Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žestoke borbe

Džihadisti: Braćo, koljite kao ovce sve nemuslimane

sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
06.10.2014.
u 20:17

Islamist iz Rake na njemačkom je jeziku pozvao na pokolj svih ćafira (nemuslimana) diljem svijeta

Iako se crna zastava Islamske države vijori na zgradi u istočnom dijelu Kobanija, grad je još uvijek pod kontrolom kurdskih boraca, što je za Večernji list potvrdio i kurdski borac Abdullrahman Al-Omary koji se nalazi u Kobaniju.

– Istina je, zastava se vijori, ali grad još nije pao i mi odolijevamo žestokim napadima terorističke organizacije ISIL. Istočni dio grada pao je još prije dva dana, međutim, mi smo ovdje utvrdili svoje položaje i tuda neprijatelj neće proći, istaknuo je Al-Omary naglašujući kako su sinoć uspjeli neprijatelja potisnuti i vratiti ih izvan prve crte obrane grada.

– U borbama smo izgubili 19 boraca, dok je na strani neprijatelja poginulo pedesetak, napomenuo je Al-Omary.

Borci Islamske države žestoko napadaju južnu stranu brda Machta Nour, strateški jako važno mjesto zbog pogleda na grad. Dođe li do osvajanja tog brda, borci Islamske države nadzirali bi cijeli grad koji bi bio laka meta njihova topništva i snajperske vatre. Napredovanje IS-a, koji pod svaku cijenu želi zauzeti grad Kobani, čime bi stvorili kompaktnu državu koja bi došla do same granice s Turskom, otežavaju zračni napadi međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Zapovjednik turske vojske posjetio je vojnike koji su raspoređeni duž sirijske granice s Kobanijem te tražio od novinara i svih civila da napuste taj dio. Analitičari smatraju kako je to nagovještaj da je Turska spremna ući u grad Kobani ako padne u ruke džihadista. NATO će stati uz Tursku ako je bude trebalo braniti od napada ISIL-a, rekao je danas Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a. – Turska treba znati da će NATO biti tu ako dođe do bilo kakvog prelijevanja, bilo kakvih napada na Tursku kao posljedice nasilja koje vidimo u Siriji – rekao je Stoltenberg.

– ISIL sada već kontrolira Mistenur, strateško uzvišenje u predgrađu, i grad bi uskoro mogao pasti u njihove ruke – rekao je kurdski dužnosnik Idriss Nassan.

Žestoka propaganda

I dok ISIL-ovi na terenu napreduju, ne miruje ni njihova propaganda, koja pokušava što više muslimana iz ostalih dijelova svijeta vrbovati da krenu u džihad.

– Drage braćo i sestre po vjeri, evo me u kalifatu Islamska država, u regiji Raka. Okupili smo se danas da koljemo ovce. I pozvao bih vas da koljete ćafire (nemuslimane) u Dar ul-Kufr (nemuslimanskim zemljama) – kazao je na njemačkom jeziku džihadist iz Rake, pozvavši preko videosnimke objavljene na internetu sve muslimane da se priključe kalifatu. Objava snimke došla je samo nekoliko dana nakon što su njemački mediji, pozivajući se na njemačku obavještajnu službu BND, objavili kako ISIL nastoji prokrijumčariti svoje članove u Europu. Naime, ISIL-ovci nastoje poslati grupe od četiri člana kao izbjeglice preko tursko-sirijske granice u zemlje zapadne Europe, među kojima i u Njemačku. Prema zapadnim obavještajnim izvorima, navedene osobe trebale su izvesti terorističke napade u europskim gradovima.

Također se ističe da teroristi nikada ne koriste aerodrome iz sigurnosnih razloga.S druge strane, britanski mediji otkrili su kako je Turska za puštanje 46 njihovih državljana, koji su bili zatočenici ISIL-a, zauzvrat pustili iz zatvora čak 180 boraca iz redova Islamske države, među njima i dva britanska državljanina, 18-godišnjeg Šahbaza Salomona i 26-godišnjeg Hišama Volkarda.

Šire se na Libanon

U međuvremenu, ISIL pokušava proširiti kalifat i na Libanon. Naime, nekoliko stotina pripadnika ISIL-a i Nustra fronte u nedjelju navečer krenulo je iz Sirije u ofenzivu na istok Libanona s namjerom da okupiraju to područje i pripoje ga kalifatu. Prije zaključenja ovog izdanja objavljeno je da je zapovjednik turske vojske posjetio vojnike koji su raspoređeni duž sirijske granice s Kobanijem te tražio od novinara i svih civila da napuste taj dio. Analitičari smatraju da je to nagovještaj da je Turska spremna ući u Kobane u slučaju da padne u ruke džihadista.

>>'Ako im samo padne dlaka s glave, odgovorit ćemo i od tog trenutka sve se mijenja'

>>Džihadisti zauzeli 300 sela oko grada Kobane

>>Turska spremna za kopneni udar na džihadiste

Ključne riječi

Komentara 120

MS
Marinac_SEAL
17:27 06.10.2014.

A što ovi čekaju da grad prvo padne? Zašto NATO ne uništi položaje ISIL-a oko Kobanija? Ovo ne možemo nazvati gerilskim ratovanjem već otvorenim sukobom na bojnom polju. Tolika vojna sila da ne može uništiti skupinu zaostalih barbara? Nešto tu smrdi. Jako.

SA
saudinus
18:29 06.10.2014.

Turci mlatimudani,, dvolicni su,, zar treba pobiti Kurde zajedno sa ISIL....om

KO
Križ od suza
20:04 06.10.2014.

Monstruozno, bešćutno, nemilosrdno, okrutno, stravično, užasavajuće, mučna do bola bestidna šutnja čovječanstva koje je izgubilo svaku čovječnost i srca koja su se pretvorila u hladni kamen stijenu dok spodobe u ljudskom obličju jahači apokalipse jašu svoj smrtonosni pohod nad mučenički grad Kobane i dok se goloruki kudski branitelji nadljudskim naporom bore sa daleko nadmoćnijim i bolje naorušanim protivnicima podla zapadna koalicija na čelu sa SAD i Turskom koja prljavo promatra zločin na svome pragu i još kao prijeti ako njihovim vojnicima koji su u okruženju bude falila dlaka sa glave sve će se kao promijeniti a zapadni samoživi intelektualci zavaljeni u udobne fotelje šute kao zaliveni nedostaje im inspiracije da se pokrenu njihove pro demokratske i euro atlanske moždane vijuge. Bratijo samoživa i bezosjećajna samo vi mučite doći će jahači apokalipse i pred vaš prag samo pazite da vam ne bude kasno da bol i beznađe drugih koje sada hladno promatrate ne postane osobna i po vas zastrašuuća i da ne bude uzaludan angažman koji će vas tada prožeti. Neće biti nikog da čuje urlike i vapaj za pomoć a jahači apokalipse urličuću ulijeću u vaš dom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije