Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brutalne metode

ISIL proglasio Islamsku državu u Iraku i Siriji, protivnike javno razapinju!

ISIL Irak
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
30.06.2014.
u 07:35

"Borci ISIL-a su ih potom razapeli na glavnom trgu u mjestu gdje su tijela stajala izložena tri dana", izvijestila je nevladina udruga.

Islamistička militantna grupa ISIL proglasila je kalifat, odnosno islamsku državu, na teritorijima koje kontroliraju u Iraku i Siriji, piše BBC.

Vođa grupe Abu Bakr al-Baghdadi proglašen je kalifom i vođom "svih muslimana u svijetu". Uspostava kalifata u kojem će vrijediti strogi islamski zakoni dugogodišnji je cilj mnogih džihadista.

"Odbacite demokraciju i ostalo smeće sa zapada"

O uspostavi kalifata ISIL (Islamska država Iraka i Levanta) objavila je u audioporuci postavljenoj na internetu. Kazali su da će se islamska država protezati od Alepa na sjeveru Sirije do provincije Diala na istoku Iraka. Na čelu države bit će Abu Bakr al-Baghdadi koji je proglašen kalifom Ibrahimom.

Grupa od svih muslimana zahtijeva da "iskažu vjernost" novom vladaru i "odbace demokraciju i ostalo smeće sa zapada". ISIL je promijenio i ime te se sada jednostavno zovu "Islamska država".

Javno razapinjanje na trgu

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je ova islamistička grupa javno smaknula i razapela osam pobunjenika koji su se u Siriji borila protiv režima Bashara Assada, ali i protiv džihadista. Osmorica muškaraca brutalno su ubijena na glavnom trgu u Deir Hafaru. "Borci ISIL-a su ih potom razapeli na glavnom trgu u mjestu gdje su tijela stajala izložena tri dana", izvijestila je nevladina udruga, piše RT.

Deveti muškarac je razapet živ u provinciji Alep gdje je pribijen stajao osam sati, ali je navodno preživio brutalno mučenje.

>>'Fotografije i snimke dokaz su strašnog zločina koji treba istražiti'

>>Osovina Washington – Teheran: Primorani da postanu saveznici u borbi protiv ekstremista

Komentara 10

OI
oiramb
08:37 30.06.2014.

Pošto ne žele ništa sa zapada, ne bi npr. trebali voziti mercedese, toyote, jeepove već jahati deve. Ne bi trebali koristiti ni moderno oružje, već ratovati kamenjem itd...

XA
xaron
08:07 30.06.2014.

Odluka da se ukloni Asad u Siriji je bila je katastrofalna, jer ovo šta se dešava je samo početak novih velikih nevolja. Ovu odluku su donijeli ljudi sa visokim polozajima ali i sa niskim razumijevanjem situacije u regionu.

ST
stomugromova
07:51 30.06.2014.

Čemu ćuđenje ? To su saudijski sponzorirani izrodi,koje podupiru cionisti.Samo što su ovi drugi još gori od prvih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije