Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Isfrustrirani su oni kojima pas nije samo broj

Volonteri prepoznaju strah, nelagodu, tamu, zimu, a psi im ugibaju na rukama
10. listopada 2014. u 19:12 22 komentara 4816 prikaza
Karlovac
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/10

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede, koja je nedavno posjetila Sklonište za pse u Utinji, pronašla je samo, mogli bismo reći, kozmetičke nedostatke. Pa tako navode kako bi u skloništu trebali okrečiti zidove, sanirati oštećene pločice, urediti boksove.

>>Inspekcija: Psi su dobre kondicije, imaju dovoljno hrane, cijepljeni su...

Nadzorom nisu utvrdili, citiramo – "elemente koji ukazuju na nehumano držanje pasa". Prema njihovu izvješću "psi se normalno ponašaju, dobrog su gojnog stanja i kondicije". Zaboravili su pri tome da, prema Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa, u prostorima u kojima borave životinje mora biti osigurano dovoljno dnevnog svjetla, što bi se teško moglo reći za zatvorene prostore u kojima u ovom skloništu životinje borave.

Nelagoda i strah

Pravilnik govori i da životinje moraju biti u objektima u kojima nisu izložene fizičkoj nelagodi i strahu. Pogledi životinja koje su snimili naši čitatelji, naprotiv, odaju potpuno druge emocije – u njima se ogleda strah! Pravilnik propisuje i da podovi moraju biti izolirani od djelovanja nepovoljnih klimatskih uvjeta, a u skloništu životinje jedva da imaju jednu drvenu paletu u boksovima. Pa spas od hladnoće i vlage traže i u zdjelicama s hranom.

Utinja | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

U inspekcijskom izvješću navodi se kako su sve životinje cijepljene od bjesnoće, ali da se čipiraju neposredno pri izlasku is skloništa. Po čemu je sklonište izuzeto od Zakona koji propisuje obavezno čipiranje svih pasa starijih od 90 dana? Navode i kako su svi psi tretirani protiv parazita, a građani koji su udomljavali pse iz ovog skloništa tvrde kako dugo nisu vidjeli da u jednom psu može živjeti toliko glista.

Gdje je nadzor

Pravilnik propisuje i da osoblje skloništa mora dva puta dnevno provjeravati opće stanje životinja i po potrebi o promjenama izvijestiti doktora veterinarske medicine. Kako to da onda ne primjećuju bolesnu štenad, koja ugiba na rukama udomitelja netom po izlasku iz skloništa?

Najlakše je sve optužbe svesti pod frustrirane osobe, volontere koji su članovi udruga i koji, da bi opravdali svoje postojanje, uglavnom prigovaraju. Bili oni članovi udruga ili ne, sve te ljude do skloništa u Utinji vodi ljubav prema životinjama, njima to nije posao za koji su plaćeni. U spašavanju pasa iz Utinje nije ih spriječila ni poplava, zbog koje do skloništa nisu mogli doći ni neki od zaposlenika. Tko se tih dana brinuo o psima? Jesu li bili gladni, žedni, jesu li uopće mogli izići iz boksa? Da, to zaista može isfrustrirati nekoga kome pas nije samo broj u evidenciji.

>>Inspekcija: Psi su dobre kondicije, imaju dovoljno hrane, cijepljeni su...

Johnny Gitara
SNIMA NOVE PJESME
Životna bitka splitskog pjevača: 'Dvaput sam pobijedio rak, optimizam me ne napušta'
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • krampus:

    OVO JE ZLOSTAVLJANJE u kakvim nehigijenskim uvjetima drze stence, sve je odvratno prljavo, vjerovatno nikad ocisceno, sigurno im je i u kuci isto ovako.Ovo rade s namjerom da psi obole i uginu sto prije, kako nebi imali troskove , jedino ... prikaži još! mrtav pas je cista zarada, ma fuj zakonu i onima koji im je to omogucio, a nemaju namjeru kaznjavat one koji su ih napustili.... dokad cemo mi porezni obaveznici financirat ove zlocince???

  • andrea.urch.1:

    Nakon udomljavanja psa iz Utinje koja nije nimalo blizu Karlovca koji je bio podhranjen, izgrižen, pun glista,prljav sav pun izmeta jer je boravio u boksu u kojem nije mogao leći koliko je mali mogu konstatirati samo jedno Utinja je sramota ... prikaži još! grada Karlovca konc logor za pse. Tamo psi opstaju samo zahvaljujući volonterima a netko novac namjenjen psima eutanizirajući ih i prije roka od 60 dana stavlja u svoj džep. Sramotno gdje će im duša.

  • smoking:

    slike sve govore! Oni koji su radili inspekciju ovih sklonista zreli su za promatranje! Pa ljudi imate li srca?