Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drukčiji pogled

Isfrustrirani su oni kojima pas nije samo broj

Karlovac
Foto: Privatni album
1/10
10.10.2014.
u 19:12

Volonteri prepoznaju strah, nelagodu, tamu, zimu, a psi im ugibaju na rukama

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede, koja je nedavno posjetila Sklonište za pse u Utinji, pronašla je samo, mogli bismo reći, kozmetičke nedostatke. Pa tako navode kako bi u skloništu trebali okrečiti zidove, sanirati oštećene pločice, urediti boksove.

>>Inspekcija: Psi su dobre kondicije, imaju dovoljno hrane, cijepljeni su...

Nadzorom nisu utvrdili, citiramo – "elemente koji ukazuju na nehumano držanje pasa". Prema njihovu izvješću "psi se normalno ponašaju, dobrog su gojnog stanja i kondicije". Zaboravili su pri tome da, prema Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa, u prostorima u kojima borave životinje mora biti osigurano dovoljno dnevnog svjetla, što bi se teško moglo reći za zatvorene prostore u kojima u ovom skloništu životinje borave.

Nelagoda i strah

Pravilnik govori i da životinje moraju biti u objektima u kojima nisu izložene fizičkoj nelagodi i strahu. Pogledi životinja koje su snimili naši čitatelji, naprotiv, odaju potpuno druge emocije – u njima se ogleda strah! Pravilnik propisuje i da podovi moraju biti izolirani od djelovanja nepovoljnih klimatskih uvjeta, a u skloništu životinje jedva da imaju jednu drvenu paletu u boksovima. Pa spas od hladnoće i vlage traže i u zdjelicama s hranom.

Foto: Robert Demo

U inspekcijskom izvješću navodi se kako su sve životinje cijepljene od bjesnoće, ali da se čipiraju neposredno pri izlasku is skloništa. Po čemu je sklonište izuzeto od Zakona koji propisuje obavezno čipiranje svih pasa starijih od 90 dana? Navode i kako su svi psi tretirani protiv parazita, a građani koji su udomljavali pse iz ovog skloništa tvrde kako dugo nisu vidjeli da u jednom psu može živjeti toliko glista.

Gdje je nadzor

Pravilnik propisuje i da osoblje skloništa mora dva puta dnevno provjeravati opće stanje životinja i po potrebi o promjenama izvijestiti doktora veterinarske medicine. Kako to da onda ne primjećuju bolesnu štenad, koja ugiba na rukama udomitelja netom po izlasku iz skloništa?

Najlakše je sve optužbe svesti pod frustrirane osobe, volontere koji su članovi udruga i koji, da bi opravdali svoje postojanje, uglavnom prigovaraju. Bili oni članovi udruga ili ne, sve te ljude do skloništa u Utinji vodi ljubav prema životinjama, njima to nije posao za koji su plaćeni. U spašavanju pasa iz Utinje nije ih spriječila ni poplava, zbog koje do skloništa nisu mogli doći ni neki od zaposlenika. Tko se tih dana brinuo o psima? Jesu li bili gladni, žedni, jesu li uopće mogli izići iz boksa? Da, to zaista može isfrustrirati nekoga kome pas nije samo broj u evidenciji.

>>Inspekcija: Psi su dobre kondicije, imaju dovoljno hrane, cijepljeni su...

Ključne riječi

Komentara 22

KR
krampus
03:15 11.10.2014.

OVO JE ZLOSTAVLJANJE u kakvim nehigijenskim uvjetima drze stence, sve je odvratno prljavo, vjerovatno nikad ocisceno, sigurno im je i u kuci isto ovako.Ovo rade s namjerom da psi obole i uginu sto prije, kako nebi imali troskove , jedino mrtav pas je cista zarada, ma fuj zakonu i onima koji im je to omogucio, a nemaju namjeru kaznjavat one koji su ih napustili.... dokad cemo mi porezni obaveznici financirat ove zlocince???

AU
andrea.urch.1
22:49 10.10.2014.

Nakon udomljavanja psa iz Utinje koja nije nimalo blizu Karlovca koji je bio podhranjen, izgrižen, pun glista,prljav sav pun izmeta jer je boravio u boksu u kojem nije mogao leći koliko je mali mogu konstatirati samo jedno Utinja je sramota grada Karlovca konc logor za pse. Tamo psi opstaju samo zahvaljujući volonterima a netko novac namjenjen psima eutanizirajući ih i prije roka od 60 dana stavlja u svoj džep. Sramotno gdje će im duša.

SM
smoking
09:43 11.10.2014.

slike sve govore! Oni koji su radili inspekciju ovih sklonista zreli su za promatranje! Pa ljudi imate li srca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije