Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.05.2014. u 14:30

Iako se pokazao majstorom koaliranja Karamarko se treba pitati što je bez R. Tomašić i M. Petir

U iščekivanju obraćanja Slavka Linića, a potom i unutarstranačke reakcije (riječke frakcije), predsjednik SDP-a je s nekoliko spokojnih političkih fraza maksimalno relativizirao još jedan svoj osobni i stranački poraz. To što je vladajući SDP osvojio samo dva mandata, duplo manje od stranke koja je i u ove izbore ušla kao nepravomoćno osuđena, a samo mandat više od stranke Mirele Holy, Milanović nalazi poticaj i ohrabrenje!? I to uz četvrtinsku izlaznost! Što niže pada, on je veći optimist. I cinik. Vrhunac je čestitka koju je uputio svojoj bivšoj stranačkoj kolegici, Holy, koja svoj politički uspjeh zahvaljuje SDP-ovoj nevjerodostojnosti, uz istodobno prešućivanje apsolutnog pobjednika ovih izrazito personaliziranih izbora na kojima je pobijedila vjerodostojnost i principijelnost.

Tonino Picula kao nekonfliktan, tolerantan, vjerodostojan i dokazano stručan kadar SDP-a Milanovićeva je unutarstranačka suprotnost. Autoritarni šef SDP-a nije odolio, a da svojim “govorom tijela” pri susretu s Piculom u izbornoj noći ne pokaže koliko mu je odvratan njegov uspjeh iako isključivo njemu može zahvaliti što se još kako tako drži za slamku spasa. S druge strane, Picula je kazavši kako je spreman preuzeti svaku odgovornost svojim kolegama jasno poručio da sve ovisi o njima, njihovom viđenju budućnosti SDP-a i hrabrosti da se suprotstave Milanoviću u pokušaju spašavanja SDP-a.

Kurtoaznim dolaskom u zadnji tren tek toliko da se, neuobičajeno hladno za nekoga tko je obranio čast stranke, rukuje s predsjednikom, te brzim odlaskom, Picula se s pokrićem od 132.000 glasova jasno distancirao od SDP-ova debakla (ostali imaju oko 33 tisuće). Picula je jedini kandidat SDP-a koji je od lanjskih izbora u plusu, i to za 20 tisuća glasova, dok su Milanovićeve zvijezde (Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina i Oleg Valjalo) koje su bile u prednosti kao europarlamentarci, redom bilježile minus (unatoč većem odazivu birača). Borzan je kažnjena sa gotovo 10.000 glasova manje nego lani, jer su se birači očito pitali što političarka ima raditi u lokalnoj Poreznoj upravi koja treba raditi isključivo po zakonu. Nositelja Milanovićeve liste Nevena Mimicu porazio je čak i Milorad Pupovac (za 3366 glasova), dok mu je po rezultatu posve blizu Ivan Jakovčić, najveća Milanovićeva pogreška lanjskih izbora.

Kad se odbiju preferencijalni glasovi, SDP-ova lista dobila je najmanje glasova, samo 14 posto u odnosu na HDZ-ovih 20 posto. Milanovićev veliki poraz je i što je izgubio imidž najženstvenije političke opcije, jer su na Karamarkovoj listi pobjedu odnijele četiri kandidatkinje. Tomislav Karamarko, odnosno HDZ, pogodio je s novim kandidatima (Marijana Petir i Tolić), dok su svi lanjski kandidati, Ivana Maletić, Stier, Plenković i Ruža Tomašić, dobili 5, 12, 33 i 42 tisuće glasova više. Iako se pokazao majstorom koaliranja Karamarko se treba pitati što je bez Tomašić i Petir. Jedina, i to velika gubitnica, premda je u izbornoj noći glumila božicu pobjede, jest Dubravka Šuica koja je dobila 15.713 glasova manje nego lani, te 13 tisuća glasova manje od Ivice Tolića. Još apsurdnije je što Davor Škrlec odlazi u Europski parlament sa jedva nešto više od dvije tisuće glasova (28. rezultat). Tragičar lanjskih izbora Jozo Radoš sa gotovo 800 osvojenih glasova manje ove je godine uspio, dok je Pupovcu nedostajalo oko 1700 glasova da ga zamijeni. Euroizbori su dakle i velika kocka pa i prijevara iako su dosljednost u zastupanju prepoznatljivih političkih stavova zajednički svim dobitnicima ovih izbora. 

>> Plenković: Ova koalicija nije alternativa već buduća vlast u Hrvatskoj

Komentara 5

DU
Deleted user
20:28 27.05.2014.

Nitko milanoviću nije "noćna mora". Ispravnija je tvrdnja da je milanović postao noćna mora cijele Hrvatske! Naravno osim nekih medija - kojim uz milanovića i te kako cvatu ruže!

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
20:22 27.05.2014.

Da i malo želi dobro ovom narodu i svojoj partiji, ispeko bi odgoja počastio i nestao Naravno da se boji Picule jer je sposobniji, posteniji i pametniji Zoka se okruzila klimavcima i slinavcima

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
20:25 27.05.2014.

Zoka je izgubio sve sta se da izgubiti, Zagreb,Sisak, Vukovar i sad ce i Rijeku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije