Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Irski lider poručio Britancima: Nadam se ujedinjenoj Irskoj

Zamjenik premijera u Dublinu govori da njegova stranka želi ujedinjenje Irske i Sjeverne Irske, što je razbjesnilo London i Borisa Johnsona
19. lipnja 2021. u 07:30 9 komentara 800 prikaza
Leo Varadkar
Foto: Brian Lawless/PA Images/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zamjenik irskog predsjednika vlade i donedavni premijer Leo Varadkar itekako je naljutio vladu u Londonu izjavivši kako se nada da će još za svog života svjedočiti ujedinjenju Irske, današnje Republike Irske i Sjeverne Irske koja je dio Ujedinjene Kraljevine. Govoreći na godišnjoj konvenciji svoje stranke Fine Gael, Varadkar je “s ponosom istaknuo” kako je ujedinjenje irskog otoka cilj kojemu njegova stranka teži, naglašavajući pritom kako se taj cilj može ostvariti na više načina.

31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja BRITANSKI OXFORDSHIRE Prvi u svijetu: Uskoro zabranjuju pušenje na otvorenom, potpuna zabrana u planu do 2025.

‘Nekorisno i nepromišljeno’

Bivši irski premijer, naime, odbacuje aneksiju Sjeverne Irske kao način ujedinjenja Irske, nudeći umjesto toga stvaranje ujedinjene i zajedničke države, s novim ustavom, koji će odražavati njezinu višenacionalnost, s obzirom na to da bi u novoj državi živjelo i milijun Britanaca. Varadkar naglašava da se i stajališta unionista moraju razumjeti i poštivati, ali i da nijedna skupina nema pravo veta na irsku budućnost.

Britanski državni tajnik za Sjevernu Irsku Brandon Lewis poručio je Varadkaru da su njegovi komentari o ujedinjenju Irske “nekorisni i nepromišljeni”, dok sjevernoirski unionisti optužuju Varadkara za namjerno pogoršanje političke klime i otvaranje priče o ujedinjenju Irske u trenutku kad se Sjeverna Irska suočava s najozbiljnijom krizom od okončanja sukoba potkraj devedesetih godina prošloga stoljeća.

Varadkarova provokativna izjava stiže u trenutku kada britanska strana pokušava smanjiti tenzije u Sjevernoj Irskoj zbog učinka sporazuma o Brexitu, zbog čega prijeti kolaps tamošnje vlade. Britanski premijer Boris Johnson prije nekoliko je dana na zasjedanju skupine sedam najbogatijih zemalja svijeta zaprijetio da će Britanija učiniti “sve što treba” da zaštiti svoj teritorijalni integritet u sporu s Europskom unijom oko provedbe sporazuma o Brexitu, koji se tiče upravo graničnog pitanja sa Sjevernom Irskom. Naime, nakon Brexita granica između Sjeverne Irske i Republike Irske postala je vanjska granica Unije, a da bi ona ostala otvorena, kako je to dogovoreno povijesnim mirovnim sporazumom iz 1998., kojim je okončan sukob u Sjevernoj Irskoj, vlada u Londonu obavezala se da će u sjevernoirskim lukama biti uspostavljene kontrole roba koje se iz Britanije uvoze u Sjevernu Irsku. To je granicu pomaknulo u Irsko more, a to je za britansku stranu sada neprihvatljivo, dok Bruxelles poručuje Londonu da se sporazum o Brexitu mora provesti u cijelosti. EU dodaje i da London mora uvesti kontrole na robu koja iz Britanije stiže u Sjevernu Irsku, u čemu britanska strana sada vidi kršenje vlastitog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, s obzirom na to da carinske kontrole šalju poruku da Sjeverna Irska nije dio Ujedinjenog Kraljevstva.

London NIŠTA OD OTVARANJA Johnson ipak odgodio ukidanje lockdowna, zbog indijskog soja raste broj zaraženih

Međutim, Varadkarovi komentari imaju i unutarnjopolitičku dimenziju, s obzirom na to da je riječ o svojevrsnom odgovoru Varadkarove stranke Fine Gael na porast potpore Sinn Féinu, glavnoj opozicijskoj stranci u Irskoj, koja je na prošlim parlamentarnim izborima ostvarila relativnu pobjedu, ali je ostala u opoziciji. A rast popularnosti Sinn Féina, stranke koja je godinama bila simbol nasilja Irske republikanske armije (IRA), ali se proteklih godina uspjela transformirati u umjerenu lijevu političku stranku prihvatljivu širem krugu birača, zasigurno potvrđuje da ideja ujedinjenja Irske postupno jača, osobito posljednjih godina. Brexit je omogućio izlazak Britanije iz Europske unije, ali je istodobno ojačao separatističke pokrete, i to ne samo u Škotskoj, nego i u Walesu i Sjevernoj Irskoj, u kojoj se nakon Brexita mogu čuti sve glasniji pozivi za ponovno ujedinjenje s Republikom Irskom, koja je 1921., nakon rata za neovisnost, napustila Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske, no šest pokrajina na sjeveru Irske ostalo je u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sve do Brexita malo je tko mogao i zamisliti da bi Sjeverna Irska mogla napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo, a sada ta ideja jača i u Sjevernoj Irskoj, među sjevernoirskim katolicima, koji su prije desetak godina postali većina u odnosu na sjevernoirske protestante, koji se smatraju Britancima i žele ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, ključan poticaj irskom ujedinjenju, paradoksalno, dala je vlada u Londonu.

Problem Brexit

Na referendumu o Brexitu prije pet godina Sjeverna Irska glasala je sa skoro 56 posto za ostanak u Europskoj uniji, a sporazumom Britanije i Bruxellesa o Brexitu dogovoreno je da Sjeverna Irska ostane dio jedinstvenog europskog tržišta, s čime se London suglasio s obzirom na to da je to bio jedini način da se izbjegne tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske, kao i s granicom u Irskom moru između Irske i velike Britanije, što je, i to ne samo simbolično, već odvojilo Sjevernu Irsku od Britanije.

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
  • Beny:

    Dosad sam znao za zivotinjsku bjesnocu, ali i da postoji i gradska bjesnoca, e to nisam znao do sad.

  • Pucvala_Premium.:

    90ih god ,60% protestanata je imalo 40% djece, dok je 40% Iraca rodilo 60% djece u Sj. Irskoj , vlada u Dublinu je dala djecji doplatak i druge benificije Ircima u Sj. Irskoj i tako osvojila zemlju , demokracija je ... prikaži još!je takva , 1 glas 1 covjek ,(bar bi trebala biti) , zato Hrvatska kod useljavanja bi trebala vodit racuna da se ne useljavaju narodi koji se mogu grupirat , muslimani , Srbi , ili bilo tko tko je dovoljno velik da postane znatna manjina ,zato tteba useljavat katolike ali i to iz raznih zemalja , nikako hinduse (osim visoko skolovanih ), i zbog kulture africkr crnce (tesko se uklapaju) , bilo koga iz Europe necemo dobit (Srbe i bosnjake ni nesmijemo naseljavat )

  • berija:

    Možda, a nadam se i da hoću, doživim kraj svjetskog tumora znanog i kao UK. Živjele slobodna Škotska i ujedinjena Irska.