Naslovnica Vijesti Svijet

Irska: Pet ministara napustilo vladu, izbori u ožujku

Vodstvo stranke krivi Cowena za gospodarski kolaps Irske. Irsku tjedno napusti tisuću građana u potrazi za poslom
20. siječnja 2011. u 15:38 5 komentara 3 prikaza
cowen
Foto: REUTERS/PIXSELL

Irski premijer Brain Cowen jučer je najavio da će za 11. ožujka raspisati izvanredne izbore. Cowen je to učinio nakon što je njegovu vladu napustilo pet ministara. Iako je u vladajućoj stranci Fianna Fail odmah našao njihove zamjene, Cowen ih nije mogao imenovati za ministre jer se parlamentarna većina pobunila prekinuvši sjednicu parlamenta i odbivši potvrditi nove ministre, navodi AP.

Poniženi Cowen tada je bio prisiljen resore pravosuđa, zdravstva, trgovine, obrane i transporta dodijeliti ministrima koji su ostali u vladi. Krnja deseteročlana vlada trebala bi ostati na vlasti do ožujka. Petorica koja su napustila vladu početkom su tjedna inicirala stranačko glasovanje o povjerenju Cowenu koje je on "preživio". Vodstvo stranke krivi Cowena za gospodarski kolaps Irske.

– Ovo su zadnji dani u najgorem razdoblju u povijesti naše zemlje – izjavio je vođa irske oporbe Enda Kenny.

Prema zadnjim statističkim podacima svakog tjedna Irsku napusti oko tisuću njezinih građana koji zbog krize odlaze u druge zemlje u potrazi za poslom.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • jankoprekobrda:

  Eto u Irskoj ima pametnih minstara, a ne kao kod nas.

 • Avatar bakunjin
  bakunjin:

  Irska, poznatija i kao \'Keltski tigar\', uzdanica MMF-a, uzor i primjer svim drugim ekonomijama uništena je gospodarstva kao i svako drugo koje uzjaši MMF svojom nakaradnom neoliberalnom politikom. I onda mi još stvarno nije jasno kako gotovo svi \'naši\' političari ... prikaži još! mogu zazivati MMF i/ili politiku koju MMF propovijeda kao spasonosnu. A nije mi bogami ni jasno kako premijerka i njena vlada mogu odbijati MMF, a cvasti ko zlatne lale kada im isti uputi koju pohvalnu o najavama \'smjelih\' gospodarstvenih smjernicama. MMF, sa ili bez MMF-a, ne gine nam dragi moji!!

 • Ugo Kajvez:

  google .......... . Financial Chaos and Debt Default in the European Union