Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pisao papi franji

Irinej: Sveti Stepinac vratio bi nas u nedostojnu prošlost

patrijarh irinej
Foto: Marko Prpić/Pixsell
06.01.2016.
u 06:30

Patrijarh Irinej napisao je papi Franji da “Stepinac nije protestirao, nego je šutio i kada se znalo da je nacistički ustaški režim na najužasniji način poslao u smrt tri pravoslavna episkopa

Bilo je pitanje trenutka kada će Srpska pravoslavna crkva otkriti da je glavni motiv obraćanja patrijarha Irineja papi Franji sprečavanje kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Potvrdio je to beogradski dnevni list Kurir objavivši da im je patrijarh Irinej otkrio kako su “spriječili da Stepinac postane svetac”, objašnjavajući da je u dva pisma papi Franji “samo naveo povijesne činjenice, a stvar je Vatikana kako će te argumente tumačiti”.

– Mi smo kazali ono što se povijesno dogodilo, da je Stepinac bio jedna od vodećih ličnosti toga vremena i da ništa nije učinio da zaštiti jedan narod, jednu crkvu. A mogao je. Nismo dobili odgovor, ali kako smo zaključili, o našim argumentima ozbiljno se razmišlja. I predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću rečeno je da papa ne žuri s kanonizacijom Stepinca – rekao je patrijarh Irinej Kuriru dodavši kako se nada odlasku u Vatikan tim povodom.

– Izražavamo želju za posjetom u povodu prijedloga pape Franje da se formira komisija u slučaju Stepinac i razmotri geneza svih događaja Srba i Hrvata iz tog perioda – rekao je patrijarh. Papi je, kaže, pisao zato što se “Crkva u Hrvatskoj bavila samo ‘mučeničkim’ Stepincem nakon 1946.” 

“Suviše nezaliječenih rana”

“Kardinal Stepinac svesrdno je podržao stvaranje Nezavisne Države Hrvatske, obasuo je pohvalama njezino vodstvo i višestruko sudjelovao u stvaranju atmosfere netolerancije koja je vladala u toj državi, kopiji Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije... Kardinal Stepinac nije protestirao, nego je šutio i pred činjenicom da su u „njegovoj“ državi hladnokrvno, planski i sustavno ubijana i djeca „nepouzdanih“ građana te države – Srba, Židova, Roma...

Kada su državne vlasti NDH bestidno i naočigled svih pretvorile zemlju u klaonicu, kardinal Stepinac suzdržavao se od osude režima zalažući se isključivo za pojedinačne žrtve progona i nemajući snage osuditi vlast koju je od početka tako srdačno pozdravio” – piše patrijarh papi, a prenosi Kurir.

Patrijarh Irinej napisao je papi Franji da “Stepinac nije protestirao, nego je šutio i kada se znalo da je nacistički ustaški režim na najužasniji način poslao u smrt tri pravoslavna episkopa, više stotina pravoslavnih svećenika i monaha i više stotina tisuća pravoslavnih vjernika, njegovih sugrađana” te da “nije protestirao nego je šutio kad su hrvatski ustaše, među ostalim, mučili i ubijali i pravoslavne Srbe”.

“Dok danas sve civilizirane nacije i povijesna znanost daju visok značaj puču kojim se 27. ožujka 1941. Jugoslavija otrgla iz Trojnog pakta, kardinal Stepinac isti je puč proglasio izdajom za koju je optužio Pravoslavnu crkvu. Pravoslavlje je proglasio „najvećim prokletstvom Europe”, napisao je patrijarh Irinej papi Franji dodavši kako se SPC boji “da je suviše otvorenih pitanja i nezaliječenih rana koje kardinal Stepinac simbolizira te bi njegova kanonizacija samo produbila rane i postojeće razlike”. 

“Stepinčeva bi kanonizacija, na našu veliku žalost, pravoslavno-katoličke odnose te odnose Srba i Hrvata, susjednih i geografski izmiješanih kršćanskih naroda, bez sumnje vratila duboko u tragičnu i našega kršćanskog prizvanja nedostojnu prošlost”, napisao je patrijarh SPC. 

Katolička crkva u Hrvatskoj zasad ne komentira objavu ovih dvaju patrijarhovih pisama papi Franji, a prema našim informacijama vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj niti nije bio uključen u tu prepisku niti u odluku da se formira mješovita katoličko-pravoslavna komisija, čije će članove, s katoličke strane, imenovati Sveta Stolica.

Moguć kontraefekt

Kada se u Hrvatskoj doznalo da je proglašenje svetim kardinala Stepinca odgođeno (premda je proces kanonizacije dovršen i Stepinčeva svetost za Katoličku crkvu time je neupitna!), Katolička crkva u Hrvatskoj odlučila je djelovati na nekoliko razina. Prema vjernicima tako da je, primjerice, organizirano čašćenje moći kardinala Stepinca po župama Zagrebačke nadbiskupije, u znanstvenom dijelu organizacijom simpozija, poput onoga pod okriljem Hrvatskog katoličkog sveučilišta o Stepinčevoj ulozi u Drugom svjetskom ratu, na kojemu su sudjelovali i srpski povjesničari, te poslušnošću Vatikanu, koji je Crkvi u Hrvata zajamčio da će Stepinac biti proglašen svetim, ali da je potrebno surađivati i sa SPC-om, ponajviše kako bi se otklonile dileme o Stepinčevoj ulozi u NDH.

Dogovor je bio i da prepiska ostane izvan dosega javnosti pa će biti zanimljivo vidjeti kako će Vatikan reagirati na jednostranu objavu dvaju pisma iz Beograda. Prema nekim razmišljanjima u Zagrebu, to bi moglo polučiti kontraefekt – da se Stepinčeva kanonizacija ubrza.•

>> Kardinal Bozanić čestitao Božić patrijarhu Irineju i pravoslavnom mitropolitu Porfiriju Periću

Komentara 246

MA
Majur
08:23 06.01.2016.

Ma da,sjećam se kako ste se vi bradati popovi na zadnje noge propeli i vikali:" nemojte klati,to je grijeh"kad su četnici u ime srpstva orgijali po Hrvatskoj....

BH
Bunjevac=Hrvat
06:43 06.01.2016.

Mi Bunjevci u Srbiji već odavno štujemo Stepinca i znamo da je on bio svet!Da nije Stepinac podržao zakonitu ideju samostalne hrvatske države(a ne NDH kako to Srbija etiketira) nas bi ovdje već odavno pretvorili u "Jugoslavene katolike" kao stepenice prema "Srbima katolicima",i konačno prema apostatima koji bi se asimilirali u Srbe pravoslavce.Srpskoj crkvi smeta Stepinac,ne zbog "suradnje" s okupatorom,nego zbog jasne opredijeljenosti za hrvatsku državu.A povijest mu je dala za pravo. Valja pročitati knjigu R.Tomanića:"Srpska crkva u ratu i rat u njoj" da bi se vidjelo kakvu je političku ulogu ta organizacija imala na ovim prostorima u zadnjih 25 godina.Ovi nepromišljeni postupci Irineja svakako će ubrzati da njihova prljavština iziđe na vidjelo.Stepinca nije potrebno braniti;on to čini sam svojim djelom,pa neka se o njega razbiju svi oni koji na njega navaljuju.Ne može se glavom kroz zid.

BA
batman
08:31 06.01.2016.

Kad to izjavi četnik.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije