Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irinej:

Srpski narod ne zaboravlja jer Kosovo je sveta srpska zemlja

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/24
07.01.2018.
u 13:03

Ocijenio je kako su i tijekom burnih vremena srpski predci u svojim srcima neizbrisivo nosili "na tisuće svetih oltara širom Kosova".

Pravoslavnu božićnu arhijerejsku liturgiju, na kojoj je pročitana poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, služena je u crkvi Svetoga Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a predvodio ju je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, patrijarh SPC-a pozvao je vjernike da budu jedno sa srpskim narodom na Kosovu te im poručio kako ne smiju zaboraviti da je Kosovo srpsko.

 "Posebice pozivamo sve vjerne da srcem i dušom budu jedno s pravoslavnim srpskim narodom koji vjerno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova, koja nam je kao vječni zalog darovana od Gospodina", poručio je Irinej.

Ocijenio je kako su i tijekom burnih vremena srpski predci u svojim srcima neizbrisivo nosili "na tisuće svetih oltara širom Kosova".

"Znamo da je na Kosovu ostao naš napaćeni narod da mučenički ispovijeda svoju pravoslavnu vjeru i svjedoči svoje srpsko ime", istaknuo je patrijarh SPC-a dodavši kako Srbi ne zaboravljaju ništa od svega toga, jer je Kosovo srpska sveta zemlja. 
Patrijarh je ustvrdio kako Srbima ništa neće vrijediti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni gospodarsko blagostanje kojem toliko teže, niti sva dobra ovoga svijeta, ako kao narod postupno, ali sigurno nestaje, tj. ako više umiru nego što se rađaju.

1/23

Irinej je pozvao Srbe da rađaju više djece.

Zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije pozvao je pravoslavne vjernike da se ne plaše ići putem ljubavi i mira te da budu otvoreni za sve ljude, jer, naglasio je, Bog je uvijek s njima.

"Bog nije vlasnik ni jednoga naroda, nije Bog ni Hrvat, ni Srbin ni Mađar ni Englez, ni Amerikanac niti Bog pripada samo nekom narodu s Istoka, rekao je Porfirije dodavši kako je Bog onaj koji jest te da je on otac svih ljudi.

Budimo uvijek spremni gledati na svoje propuste i nemojmo se pitati što to drugi nama rade, jer će Bog pitati nas što smo mi njemu i drugima učinili, poručio je Porfirije.

1/12

Komentara 78

DU
Deleted user
14:13 07.01.2018.

Mir Bozji, Hristos se rodi...srecan Bozic svim Srbima u zemlji i rasejanju, a narocito nasoj braci na okupiranom Kosovu i Metohiji

Avatar anticenzura
anticenzura
13:34 07.01.2018.

Pitajte gradjane na Zapadu cije je Kosovo. Oni svi vicu Kosovo je Srbija po fejsu, dok izidje clanak o njima. Vise oni cuvaju Kosovo nego Srbi. Zato sto su ljudi obrazovani i poznaju povijest Europe i znaju dobro koliko se Europa napatila pod okupacijom Osmanlija. Kosovo nije priznalo pola svijeta, Rusija, Indija, Kina, plus 5 zemalja clanica Europske unije. A da se gradjane pitalo po zapadnoj Europi, ne bi ih niti jedna zemlja priznala.

DU
Deleted user
14:57 07.01.2018.

"Bijelo dugme" je iza sebe ostavilo nezaboravne stihove."Sta bi dao,da si na mom mjestu?Da te mrze,al da ti se dive!Sta bi dao"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije