Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODJEKIVALE EKSPLOZIJE

Iranski napad bez teških posljedica: 'Ako Izrael napravi još jednu grešku, odgovor će biti znatno oštriji'

(FOCUS) ISRAEL-TEL AVIV-IRAN-DRONE-MISSILE ATTACKS
Foto: Tomer Neuberg/JINI/XINHUA
1/6
14.04.2024.
u 06:14

Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanijeta je i šteta jednom vojnom postrojenju na jugu.

Iranski napad na Izrael s 200 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica pošto ih je golema većina presretnuta i oborena.  Izraelska vojska objavila je da je "većina" bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sustavom protuzračne obrane i "u suradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija". 

Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanijeta je i šteta jednom vojnom postrojenju na jugu.

Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde.  Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti. 

VEZANI ČLANCI

U Izraelu je bila proglašena zračna uzbuna, čule su se sirene i eksplozije, ali uglavnom su to bili zvuci presretanja i obaranja iranskih letjelica. U tome su uz izraelske snage sudjelovali britanski, američki i jordanski zrakoplovi koji su iranske dronove rušili iznad Sirije, Iraka i Jordana.  BBC piše da su Iranci vjerojatno htjeli jeftinim dronovima opteretiti izraelsku protuzračnu obranu kako bi krstareći i balistički projektili imali veće izglede da pogode mete. To je taktika koja je već viđena u Ukrajini. 

“Izrael, međutim, nije Ukrajina. Izraelske zračne snage su vrlo sposobne. Štoviše, Izrael ima razne proturaketne sustave koje je teško nadvladati, a uz to im pomažu američki i britanski zrakoplovi", piše BBC. 

Iransko veleposlanstvo pri UN-u objavilo je da se ovom akcijom odmazda za napad može smatrati zaključenom. "U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znatno oštriji", navodi se u objavi iranske misije pri UN-u na društvenoj mreži X. 

VEZANI ČLANCI

"To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se.  Izraelski mediji, međutim, pišu da se izraelski odgovor može očekivati. I to značajan.  Izraelski premijer Benjamin Netanyahu savjetuje se sa svojim najbližim krugom ministara o tome kako odgovoriti, napisao je Haaretz.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak upozorio Iran da ne napada Izrael nakon što je rekao da se takav scenarij čini neizbježnim, obećao je da će stati uz Izrael protiv Irana, priopćila je Bijela kuća. Biden i Netanyahu razgovarali su telefonom u nedjelju ujutro.  U nedjelju popodne će, pak, biti održana sjednica Vijeća sigurnosti na izraelski zahtjev.

 

Ključne riječi

Komentara 13

FU
Fusnota
06:34 14.04.2024.

Sve ovo nije trebalo Irenu. Mjesecima preko Huta napadaju trgovačke brodove, Izrael im smakne par časnika placenika u Siriji i naprave predstavu za vlastiti narod. Smiješno . Sada Izrael bira metu.

Avatar IvanR
IvanR
07:25 14.04.2024.

Što ako ovi imaju 10.000 kosilica ?

KA
KakoSAD
08:11 14.04.2024.

hehe... 99% od ispaljenih 300 projectila (~200 dronova i nekih ~100 krstarecih raketa) je oboreno prije nego sto su i usli u zracni prostor Izraela. Ovo ide na sramotu Iranu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije