Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iranski Čuvari revolucije: Zaplijenili smo britanski naftni tanker

Objava o zapljeni slijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranksog tankera Grace 1.
19. srpnja 2019. u 21:25 39 komentara 4931 prikaza
Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL

Čuvari Iranske revolucije objavili su da su oteli britanski tanker Stena Impero, a kompanija je objavila da je brod bio u međunarodnim vodama i da ne može stupiti u kontakt s posadom broda kojemu su se približila manja plovila i helikopter pri prolasku kroz Hormuški tjesnac.

HMS Montrose OPOVRGNULI Oglasio se i Iran: Odbacuju da je došlo do incidenta u Hormuškom tjesnacu

Uprava grupe Northern Marine koja je dio švedske kompanije Stena AB rekla je da tanker plovi pod britanskom zastavom s 23 člana posade i da je bio u međunarodnim vodama.  

"Naš brod Stena Impero napali su helikopter i manja neidentificirana plovila pri prolasku kroz Hormuški tjesan u međunarodnim vodama", ustvrdila je kompanija Stena Bulk u priopćenju. "Sada ne možemo stupiti u vezu s brodom koji ide sjeverno u smjeru Irana".

Iranski Čuvari revolucije priopćili su u petak navečer da su u Hormuškom tjesnacu "zaplijenili" britanski naftni tanker Stenu Impero.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da pribavlja nove informacije, a neimenovani izvor je rekao da je sazvana sjednica britanskog odbora za izvanredna stanja.

HMS Montrose SNIMILI SLUČAJ Tri iranska broda pokušala omesti britanskom tankeru prolaz kroz Hormuški tjesnac

Ured premijerke Therese May odbio je komentar na upit agencije Reuters. 

U priopćenju objavljenom na Sepahnewsu, mrežnoj stranici Čuvara revolucije, obrazložili su da su to učinili zbog "nepoštovanja međunarodnog pomorskog zakona", "na zahtjev lučkih i pomorskih vlasti pokrajine Hormozgana".

Stena Impero je "nakon zapljene dovučen do obale i predan je vlastima radi provedbe zakonske procedure i istrage", dodaju Čuvari, ideološka vojska Islamske Republike, u kratkom priopćenju.

Objava o zapljeni slijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranksog tankera Grace 1.

Odnosi između Irana i Zpaada pogoršali su se otkako su 4. srpnja britanske pomorske snage zaplijenile Grace 1 pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji čime je kršio sankcije Europske unije. 

Iran je odgovorio da će uzvratiti te su tri dana poslije iranski brodovi pokušali blokirati tanker u britanskom vlasništvu pri prolasku kroz Hormuški tjesnac, no povukli su se suočeni s ratnim brodom Britanske kraljevske mornarice.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • prajdali100:

  Tko god je tražio vraga na kraju ga je našao.

 • Avatar Trn
  Trn:

  Gradonacelnik Londona Sadiq Khan tvrdi da je sve pod kontrolom !

 • Deleted user:

  Bilo bi to (pre)čudno da istu stvar prije sedam dana nije napravila i revolucionarna garda njenog veličanstva Jelisavete Kara-al-Fajed. Sad su 1:1