Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Iranske tvrdolinijaše ojačao je sam Trump

Parlament je odgovoran za usvajanje zakona u državi, odobrenje proračuna i ratificiranje međunarodnih sporazuma i dogovora, koje potom mora potvrditi Vijeće čuvara i predsjednik države, dok zadnju riječ ipak ima ajatolah Ali Khamenei.
22. veljače 2020. u 15:45 6 komentara 497 prikaza
Parlamentarni izbori
Foto: Reuters

Iranci su jučer izašli na 11. parlamentarne izbore, koje analitičari smatraju kao provjeru popularnosti umjerenog reformiste, predsjednika Hassana Rohanija, koji vodi glavnu riječ u parlamentu od 2016. Pravo izlaska na birališta imalo je 58 milijuna Iranaca, koji su birali 290 zastupnika.

Proslava 41. godišnjice Iranske revolucije Abbas Mousavi 'Iran je jači nego ikada, a Hrvatska na čelu EU već nam je pomogla'

Izlaznost kao poruka

– Glasanje je vjerska dužnost koja će jamčiti nacionalne interese Irana – kazao je vjerski vođa i stvarni vladar Irana Ali Khamenei pozivajući Irance da izađu na birališta. Pritom je rekao da je to nacionalni praznik za Irance. Naime, velika izlaznost ajatolahu Khameneiju poslužila bi kao signal neprijateljskom SAD-u da Iran nije pokoleban sankcijama i ubojstvom generala Qassema Soleimanija početkom ove godine.

S druge pak strane, komentirajući iranski izborni sustav, predsjednik Irana Hassan Rohani kazao je kako “ovo nisu pravi izbori, ovo je kao dućan koji nudi samo jedan artikl, ali u dvije tisuća komada”, jer je mnogim kandidatima zabranjeno da se uopće natječu na izborima. Analitičari su uvjereni da će ubojstvo generala Qassema Soleimanija biti vjetar u leđa konzervativcima koji su do njegova ubojstva već počeli gubiti popularnost zbog velike ekonomske krize.

Mohammad Javad Zarif ZBOG UBOJSTVA Sulejmanija Iran ne isključuje nove osvete Iračana protiv SAD-a

Kandidiralo se i 666 žena

Iako parlament nema prevelikih ovlasti, jačanje tvrdolinijaških snaga moglo bi dodatno oslabiti one stranke koje zagovaraju otvaranje države i reforme te im može pomoći na izborima za predsjednika iduće godine.

Na izborima se bira između 7150 kandidata, među kojima je 666 žena, dok ih je prije provjere vladinih odbora i Vijeća čuvara, konzervativnog tijela sastavljenog od klerika i pravnika koji procjenjuju predanost islamu, bilo više od 16 tisuća.

Očekuje se da će nakon izbora parlamentom dominirati tvrdolinijaška skupina sastavljena od bivših članova elitne Revolucionarne garde i pričuvnim sastavom Basij, kao i drugih političara odanih ajatolahu Aliju Khameneiju.

Parlament je odgovoran za usvajanje zakona u državi, odobrenje proračuna i ratificiranje međunarodnih sporazuma i dogovora, koje potom mora potvrditi Vijeće čuvara i predsjednik države, dok zadnju riječ ipak ima ajatolah Ali Khamenei.

Donald Trump TRI MILIJUNA DOLARA Iranski zastupnik nudi nagradu za Trumpovo ubojstvo

Glasovi se broje ručno pa bi konačni rezultati iranskih parlamentarnih izbora mogli biti poznati tek za tri dana.

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Avatar Čepiga.
  Čepiga.:

  Izbori izmedju islamista i islamista.

 • geez:

  "666 zena" Da li je samo meni cudan broj?

 • Cupcake:

  Ojačao ih Trump? Ne ojačala ih je Europa i ljevičarska politika Obame jer ste im dozvolili da ubijaju opoziciju i grade nuklearno oružje. Ako se tako zalaganju za slobodu žena i ostalih manjina i njihovih prava, zašto onda toleriraju ove ... prikaži još! islamske radikalne i sa njima ulaze u poslovnu suradnju. Treba te teroriste potpuno izolirati.