Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK TENZIJA

Iranska garda zaplijenila strani tanker

Ilustracija
Foto: EDGAR SU/REUTERS/PIXSELL
18.07.2019.
u 13:33

Iranska zaplijena tankera događa se nakon niza incidenata u Zaljevu i povećanih napetosti između Teherana s jedne strane i Velike Britanije te SAD-a s druge.

Iranska nacionalna televizija objavila je da je iranska garda zaplijenila strani tanker s 12 članova posade pod optužbom da su krijumčarili naftu. Tvrde da je tanker prevozio milijun litara prokrijumčarene nafte u Perzijskom zaljevu, južno od iranskog otoka Larak.

Iranska zapljena tankera događa se nakon niza incidenata u Zaljevu i povećanih napetosti između Teherana s jedne strane i Velike Britanije te SAD-a s druge, piše Index.

Podsjetimo, početkom srpnja Iran je postavio ultimatum da do 7. srpnja partneri nuklearnog sporazuma moraju ispuniti njihove zahtjeve za odobravanjem prodaje nafte ili će Iran početi postupak proizvodnje uranija veće čistoće od one koju dopušta sporazum. Prije nešto više od deset dana tenzije su se dodatno zaoštrile kada je britanska mornarica zadržala iranski naftni tanker kod Gibraltara zbog sumnji u kršenje europskih sankcija prijevozom nafte Siriji. - To je opasna igra i imat će posljedice - rekao je tada glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. 

Komentara 7

VL
vlaser
17:08 18.07.2019.

iran kaze da je u stanju zrtvovati 50 % stanovnistva. koliko su spremni briti i ameri? nije li se trump vec usrao? lako je bombardirati i unistiti ali VIJETNAM je dokaz da to nije dosta. nisu li ameri bjezali izz vijetnama u gacama, kao SRBI iz hrvatske.

Avatar nekakav
nekakav
17:22 18.07.2019.

ne razumijem, sporazum se raspao, iran nema nikakvih obveza. svi potpisnici sporazuma su se na nešto obvezali. amer izašao uveo sankcije, europa nije sa iranom nastavila poslovati zbog američkih sankcija. ne međunarodnih, pod un-om određenih, nego jednostranih američkih! i tu je iran odigrao maestralno, cijelom svijetu pokazao da sporazum u kojem sudjeluje europa nema nikakvih jamstva. europa se ne drži preuzetih obveza. eu je trebala iran podržati po cijenu sraza sa amerikancima, i napokon izaći iz 2. svj. rata glavom! nije amerikanac europu oslobodio već europa sama, sa velikim i prevelikim žrtvama sovjeta. koje se sad banaliziraju. al dobro, doći će još neka kriza, rat, već dugo nije bio. ni 39-e nisu ljudi vjerovali da će ni 20 godina od 1. sv. rata doći novi. kad su shvatili što se događa, bilo je kasno, već su držali pušku u smrdljivom vlaku koji je jurio na front. ovo je poraz europske politike. a ovaj tanker... koga pa briga, jel plovio u iranskim vodama? jest. jel iran ima pravo pretražiti strani brod ako sumnja da vozi i radi nešto po njemu nezakonito? ima. pa..?

BA
BakaMraz
14:42 18.07.2019.

Iranci stvarno cackaju mecku i riskiraju cvrgu po glavurdi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije