Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Geopolitika

Iran uskoro šalje ratnu mornaricu u vode zapadnog Atlantika

Iranska mornarica
Foto: DPA/PIXSELL
04.01.2019.
u 13:42

Islamska republika kroz par mjeseci poslat će brodove ratne mornarice u zapadni dio Atlantskog oceana.

Iranska mornarica poslat će u ožujku ratne brodove u Atlantski ocean, kazao je u petak glavni zapovjednik mornarice, u želji da se Islamska Republika operativnim dosegom približi teritoriju Sjedinjenih Država.

Iran smatra prisutnost američkih nosača zrakoplova u Perzijskom zaljevu sigurnosnim problemom, a slanjem svoje mornarice blizu američkih voda želi odgovoriti na tu prijetnju.

"Svojom stalnom prisutnošću u međunarodnim vodama, iranske pomorske snage žele provesti zapovjedi vrhovnog zapovjednika vojnih snaga (Ajatolaha Ali Hamneija), mahati zastavom Islamske Republike Irana, suprotstaviti se iranofobnim zavjerama te osigurati transportne rute", kazao je iranski kontraadmiral Touradž Hasani.

Flotila će se zaputiti prema Atlantiku početkom iranske nove godine, odnosno početkom ožujka, kazao je Hasani.

Dodao je kako će novi razarač Sahand biti jedan od ratnih brodova. 

Iranska mornarica zadnjih je godina povećala svoj doseg slanjem plovila u Indijski ocean i Adenski zaljev kako bi zaštitili iranske brodove od somalskih pirata.

Zahlađivanje odnosa između Irana i SAD-a nastupilo je još davne 1979. nakon Iranske revolucije u kojoj su svrgnute vlasti bliske Americi. Osim toga, nedavnim istupanjem SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i unilateralnim sankcijama Teheranu odnosi dviju zemalja zaoštrili su se nakon relativno mirnog koegzistiranja.

Također, u geostrateškoj igri Bliskog istoka glavne poteze vuku Iran, Izrael i Saudijska Arabija od kojih su zadnje dvije saveznici Washingtona.

Komentara 8

MA
marsovac
12:47 05.01.2019.

vidi se da u forumima vise i m u s lj i m a n i

Avatar intimus500
intimus500
17:40 04.01.2019.

Ovo je smijesno. Bas me zanima koju "flotu" salju 😁😁

ST
Startrack
16:12 04.01.2019.

Pa nek salju. A Bosna ceim hranit izbjeglice koje kao bjeze od politike a ustvari su ekonomske izbjeglice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije