Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Iran pristaje na suradnju ako Zapad ispuni svoja obećanja

mahmoud-novi
AFP
29.10.2009.
u 11:59

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad i dalje ne daje konkretan odgovor na prijedlog međunarodne zajednice kako riješiti probleme oko iranskog programa obogaćivanja urana.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad i dalje nije dao konkretan odgovor na prijedlog međunarodne zajednice kako riješiti probleme oko iranskog programa obogaćivanja urana.

Iako je iranski vođa pristao na prijedlog da se uran obogaćuje u Rusiji, Zapadu još uvijek nije dao konkretan odgovor kako će se i kada realizirati suradnja s Rusima. Sudeći prema informacijama iranske agencije Mehr, vlada će danas pristati na prijedlog Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

- Iran je spreman na suradnju ali i strani partneri moraju ispuniti svoja obećanja - ustvrdio je Ahmadinedžad.

Prijedlog međunarodne zajednice je da Iran 70 posto svog urana preveze u inozemstvo kako bi kontrolirali obogaćivanje te kako bi bila jasna namjena urana. Trebao je biti prihvaćen još u petak, no teheransko vodstvo se nije oglasilo.

Amerika i Europska zajednica zaprijetili su Iranu zaoštravanjem sankcija u slučaju da se ne postigne ubrzo dogovor o prijedlogu. Nakon što su ovaj vikend u Iran stigli međunarodni inspektori koji će ispitati pozadinu iranskog plana o obogaćivanju urana, pogled svjetske zajednice uperen je prema Bliskom istoku. Iako se konačni rezultati istrage očekuju tek sredinom sljedećeg mjeseca, prvi će se zaključci moći donijeti nakon što voditelj istrage, Herman Nackaert, pošalje svoj izvještaj Mohamedu El-Baradeiu, tajniku IAEA-e.

U vezi prijedloga međunarodne zajednice oglasio se i Ban Ki Moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, koji je rekao da bi pozitivan odgovor Irana bila "poruka povjerenja" Zapadnim silama.

Ključne riječi

Komentara 76

OB
-obrisani-
13:14 29.10.2009.

Mister, ta priča o poistvojećivanju Ahmedinedžada sa Hiterlom me podsjeća na onu priču sa Barabom i Isusom, kada su farizeji vikali \"Pusti nam barabu\". Neki očito nikad, baš nikad ne nauče lekciju!

OB
-obrisani-
16:13 29.10.2009.

Na svedskoj TV su se sastali svedski strucnajci za Bliski Istok, strucnjaci za Islam, povijesnicari, vojni strucnjaci, predstavnik svedske obavestajne sluzbe, nuklerani fizicari, diplomati. Zakljucak diskusije bio je da Iran svakako okusava napraviti BOMBU. Balisticne rakete rade samo one zemlje, koje namjeravaju u svoje rakete instalirati nuklerano oruzje. Balisticne rakete su inace bez svakog smisla... To je poznato vec iz doba Hitlera, cijeg poznata V-2 raketa je nosila samo 750 kg TNT - znaci manje od samo jedne obicne bombe kakve su saveznici masovno bacali na Njemackusvaki dan. Iran pokusava kupovati vrijeme i to radi dosta uspjesno! No, pa i ako zapadne drzave, Rusija i ina i Indija kleknu pred novim Hitlerom, Izrael nece ...

MM
Mladen Miletić
12:56 29.10.2009.

Iran pristaje na suradnju ako Zapad ispuni svoja obećanja, lako je za zapad pitanje je samo Amerika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije