Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas nuklearnog sporazuma

Iran dao Europi rok od dva mjeseca, zaprijetili da će poduzeti nove mjere

Hassan Rouhani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.09.2019.
u 11:35

Francuska je predložila da ponudi Iranu oko 15 milijardi američkih dolara kreditnih linija do kraja godine ako se Teheran bude u potpunosti pridržavao nuklearnog sporazuma iz 2015

Iranski predsjednik Hasan Rohani dao je europskim silama još dva mjeseca da se spasi nuklearni sporazum iz 2015., ali je upozorio da se Teheran priprema za mjere kršenja sporazuma koje bi imale "iznimne učinke".

On je dao izjavu u trenutku kada iranski dužnosnici daju pomalo kontradiktorne signale kao odgovor na francuski prijedlog o spašavanju sporazuma.

Francuska je predložila da ponudi Iranu oko 15 milijardi američkih dolara kreditnih linija do kraja godine ako se Teheran bude u potpunosti pridržavao nuklearnog sporazuma iz 2015. 

Jedan je visoki iranski dužnosnik kazao da će Iran prihvatiti takvu ponudu, dok je državna televizija Press TV objavila da je Iran odbacio prijedlog. Američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma prošle godine i ponovno nametnuo sankcije Iranu.

Teheran je odgovorio s dvije mjere kojima je počeo kršiti neke od uvjeta sporazuma, iako i dalje tvrdi da ima namjeru spasiti ga.

Rohani je zaprijetio da će poduzeti nove mjere ako Francuska i druge europske potpisnice sporazuma do 5. rujna ne zaštite Iran od utjecaja američkih sankcija.

"Mislim da nije vjerojatno da ćemo postići rezultat s Europom do danas ili sutra. Europa će imati još dva mjeseca da ispuni svoje obveze", rekao je Rohani, po TV-u. Iran će ipak nastaviti s planovima kršenja sporazuma i ubrzati svoje nuklearne aktivnosti, dodao je. "Treći korak (smanjivanja iranskih obveza) bit će najvažniji i imat će iznimne učinke", objavila je televizija navodeći Rohanija.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif kazao je pak kako su američke sankcije nametnute civilnoj svemirskoj agenciji i još dvjema znanstvenim institucijama - koje se navodno koriste kako bi se razvijao sporni balistički program - potpuno neučinkovite. "Amerikanci su ovisni o sankcijama. Ove su sankcije potpuno neučinkovite", rekao je Zarif kojega navodi iranska poluslužbena agencija Tasnim.

Komentara 2

DU
Deleted user
14:57 04.09.2019.

Koji likovi.. oni se spremaju na "mjere", a cim uranij obogate do razine koja ce SAD-u biti povoljna da ima izgovor za ulazak u rat, Iranu stize kraj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije