Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odmazda za pokolj

Iran je sirijske teroriste gađao preko glava američkih vojnika

02.10.2018.
u 12:23

Iranska revolucionarna garda ispalila je jučer šest balističkih projektila koji su preletjeli 570 kilometara na granici Sirije i Iraka

Kao odgovor za napad na vojnu paradu u Ahvazu prije dva tjedna, u kojem je poginulo najmanje 29 pripadnika iranske revolucionarne garde, Iran je, kako je i najavio, krenuo u žestoku odmazdu. Iranska revolucionarna garda ispalila je jučer šest balističkih projektila koji su preletjeli 570 kilometara do cilja, do baza terorističkih skupina ISIL-a koje se nalaze u mjestu Bukamal u Siriji, na istočnoj obali Eufrata, blizu granice s Irakom, gdje SAD sa saveznicima, imaju vojnu bazu.

Kako tvrde izvori iz iranske revolucionarne garde, projektili koji su iz Irana preletjeli preko Iraka, letjeli su američkoj vojsci “iznad glava” i gađale prostor u blizini njihove vojne baze.

Poruka Trumpu

“Naša čelična šaka spremna je na odlučan i nemilosrdan odgovor na svaku opačinu i zlo neprijatelja”, upozorila je iranska revolucionarna garda, najjača vojna snaga u islamskoj republici.

Osim balističkih projektila u napadu je sudjelovalo sedam dronova koji su korišteni za bombardiranje vojnih ciljeva, pri čemu je ubijen veći broj vojnih čelnika te uništena infrastruktura.

Ovo je već treći puta da Iran koristi balističke projektile. Prije nekoliko mjeseci bombardirali su bazu ISIL-a u Der El Zoru, a prošli mjesec bombardirali su položaje kurdskih boraca na sjeveru Iraka.

Iranci su uhitili 22 osobe koje se dovode u vezu s napadom na vojnu paradu i pripadaju Nacionalnom otporu Ahvaz, te pronašli skrovište napadača, prilikom čega je zaplijenjen eksploziv, kao i vojna i komunikacijska oprema.

Iako je odgovornost za napad na Ahvaz preuzeo Nacionalni otpor Ahvaz, iranski etnički arapski separatistički pokret, koji nemaju veze sa terorističkom organizacijom Islamske države, analitičari su uvjereni kako je taj napad došao u jeku velike napetosti između SAD-a i Irana, nakon što se Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma te šalje jasnu poruku Donaldu Trumpu i SAD-u, Izraelu i Saudijskoj Arabiji, da Iran nije Sjeverna Koreja i da bi i oni mogli biti lake mete iranskim projektilima s obzirom da u zadnje vrijeme, osim Trumpa i Izraela koji prijete vojnom akcijom protiv Irana, sve se češće čuju glasovi i prijetnje koje dolaze i iz Saudijske Arabije.

“Zlo koje treba uništiti”

Na zadnjoj skupštini UN-a i Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu te saudijski princ Bin Salman, imali su istu retoriku, optužujući Iran kao “najveće zlo čiji režim treba uništiti”. Raketiranjem položaja džihadista u Siriji dalekometnim projektilima, Iran je želio pokazati kako neće biti laki zalogaj. 

Pogledajte video - Vojni zrakoplov F-35

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Zgubider.
Zgubider.
13:28 02.10.2018.

A to Ameri i IS u Siriji rame uz rame?! Udri Putine još jače!

ST
Startrack
16:00 02.10.2018.

Al kako podlim naslovom Hassan uvlaci Amerikance u cjelu pricu. Hassane kad ces kuci u Teheran?

DU
Deleted user
13:36 02.10.2018.

Šteta je što su amerikanci već izvukli sve zapovjednike ISIS-a odande. Ostali su samo pijuni za odstrel.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije