Naslovnica Vijesti Svijet

Irački premijer pozvao na smirivanje prosvjeda

Abdul Mahdi je rekao da ne postoji "magično rješenje" za iračke kronične probleme upravljanja, ali je obećao pokušati donijeti zakon koji siromašnim obiteljima daje osnovni dohodak, javlja Reuters.
04. listopada 2019. u 06:57 2 komentara 246 prikaza
Prvi parlamentarni izbori u Iraku od pobjede nad IS
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Irački premijer Adel Abdul Mahdi u četvrtak je zatražio zakonodavce da ga podrže u preoblikovanju vlade te pozvao na smirivanje situacije nakon tri dana smrtonosnih građanskih nemira koji su pogodili tu zemlju.

Abdul Mahdi je rekao da ne postoji "magično rješenje" za iračke kronične probleme upravljanja, ali je obećao pokušati donijeti zakon koji siromašnim obiteljima daje osnovni dohodak, javlja Reuters.

Nasilni prosvjedi u Iraku: kaćušama gađali zračnu luku u Basri

Svoje primjedbe iznio je u televizijskom govoru dok su prosvjednici zahtijevali pad vlade. Premijer je rekao da su pozivi prosvjednika za okončanje korupcije bili "ispravni", ali i da vladi treba pomoći kako bi izvršila svoje dužnosti.

Mediji su ranije, pozivajući se na policijske izvore, javili da je jedanaestero ljudi poginulo u prosvjedima tijekom noći na četvrtak u dva iračka grada, uključujući jednog policajca. Broj mrtvih time se povećao na 18 od početka nasilnih protuvladinih prosvjeda prije dva dana.

bagdad Najkrvaviji sukob Irak: Najmanje 40 poginulih u sukobu na sunitskom prosvjedu

Sedam prosvjednika i policajac ubijeni su u Nasiriji u sukobima prosvjednika i sigurnosnih snaga, a ostali u Amari.

Irak je u četvrtak ujutro uveo policijski sat u Bagdadu koji će potrajati do daljnjeg, a uveden je i u Nasiriji, Amari i Hili.

Prosvjedi slabijeg intenziteta koji su počeli u utorak ubrzo su prerasli u veće nemire zbog nezaposlenosti, loših javnih usluga i korupcije u vladi. U sukobima su od utorka ozlijeđene stotine prosvjednika i policajaca.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • CroZrakomlatNo1:

    Pardon...sam prvo razumio da se radi o nasoj Irskoj...ali samo se radi o nekom Iraku.

  • Tihi:

    Američko& Irački i premijer pozvao nvodno na smirivanje prosvjeda , tako nešto bez veze i smisla ali eto šta se tu može ... ???