Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodali maglu

Ipsilon s nepoznanicom: Autocestom tek nakon 2013.

\'tabla_pxl_pod200510\'
Arhiva VL
20.05.2010.
u 18:40

Kalmetina izjava konkretan je dokaz da je prošlogodišnje otvaranje radova na A12 i A13 služilo isključivo za dobivanje glasova birača na zadnjim lokalnim izborima.

Podravci i Bilogorci mogu "odahnuti", doznali su kad će biti gotova gradnja autocesta A-12 i A-13, Podravsko-bilogorskog ipsilona. Priopćio im je to ministar Božidar Kalmeta u srijedu u Saboru, kad je, odgovarajući na zastupničko pitanje svoje stranačke kolegice Karmele Caparin, poručio da aktivnosti na autocesti idu prema zacrtanom Vladinu planu. No, začuđujuće je precizno i iskreno zazvučala sljedeća sentenca.

- Moram kazati odmah da ta autocesta neće biti gotova u ovom četverogodišnjem planu, sukladno odlukama da ćemo na svim cestovnim pravcima prolongirati rokove završetka.

"Skromnost" političara

I upravo taj navod, unatoč gotovo zabetoniranom optimizmu načelnika, gradonačelnika, župana iz regije, da se cesta gradi prema planu Vlade od 2009. do 2012., otkriva da bi zacrtano moglo završiti u - još daljoj budućnosti. Na to, pak, upućuje i odgovor iz Hrvatskih autocesta, u kojem se navodi, uz ogradu komentiranja izjava nadležnog ministra, dovršetak Ipsilona iza 2012.

- U postupku je dovršenje projektne dokumentacije za sve dionice, a traje i postupak izvlaštenja zemljišta, i sve se provodi prema Vladinom planu, a kada će biti gotovo, ovisi o završetku tog plana, dakle vjerojatno iza 2013. - kažu u HAC-u. Objašnjavaju da je za krak A-12, kojemu je krajnji cilj Koprivnica i Gola, predviđeno u ovoj godini 44,2 milijuna, a za A-13, do Bjelovara i Virovitice te Mađarske, 31 milijun kuna. Kad se tome dodaju i Kalmetine riječi da je za ovu godinu predviđeno uložiti po 95 odnosno 90 milijuna kuna, vozač iz regije uskliknuo bi: "Ipak se kreće!"

- Svjesna sam da bi građani željeli sve i odmah, posebice kada je riječ o dugo sanjanim projektima kakav je ova cesta. No u vrijeme krize, pitanje broj jedan više nisu rokovi, već opstanak planiranog projekta. Stoga u vrijeme oštrog rezanja investicija, ostanak ceste smatram velikim uspjehom - izjavila je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, a s tim da je "bitno da cesta ide", slaže se i Stjepan Milinković, šef koprivničko-križevačkog HDZ-a. Time se eventualno mogu umiriti vječni strpljivci, ali ne i oni koji često imaju prilike voziti do Zagreba. Na "epicentru" lanjskog velebnog početka gradnje Ipsilona u Cugovcu kod Vrbovca vide samo kosture nadvožnjaka, a iza pruge u Cubincu kod Križevaca samo ploču da će ondje postojati isti takav objekt. Podravcima i Bilogorcima, bez obzira na to vjeruju li obećanjima političara, sve se manje sviđa slušati da je postupak dobivanja građevinskih dozvola za objekte ili gradnja mosta preko Bjelovacke u tijeku. Više bi željeli čuti buku bagera, viku radnika, ili doživjeti zastoj u prometu zbog radova u tijeku. Jest da se - kako to nedavno reče i potpredsjednik Sabora i prvi čovjek HSS-a Josip Friščić - o autocesti govorilo desetljećima, ali da se danas ona gradi i to onom dinamikom kojom to novac dopušta. No, učinkovitost i uvjerljivost nije vidljiva na djelu, pa je mnogima teško zanositi se i "važnom činjenicom kako su od brojnih projekata u cestogradnji ostala samo četiri iza kojih stoji Vlada, a A12 je među njima.

Tempirani projekt

Što god pojedini političari tvrdili, ostaje evidentna činjenica da je prije nešto više od godinu dana otvaranje radova na autocesti poslužilo kao odličan način dobivanja glasova na lokalnim izborima. Ako se radovi nastave dosadašnjom dinamikom, nema sumnje oko koje će se teme vrtjeti predizborna kampanja uoči idućih lokalnih izbora, tempiranih za svibanj 2013.

 

 

Komentara 2

FR
frenandel
09:56 23.05.2010.

Pa nemože kradze pljačkat i da im ostane za gradnju auto cesta!!!!!

NU
Nuvola
20:44 20.05.2010.

Vrli i sposobni građevinci Friščić, Koren i njihovi s(r)ateliti Hrg, a nad svima njima Pankretić svejedno i dalje bezočno lažu jadnom narodu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije