Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključni potezi

Orešković: Građanima ćemo ponuditi dionice hrvatskih autocesta

23.02.2016., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana konferencija Proracun zaokreta. Na konferenciji je bio prisutan i premijer Tihomir Oreskovic s nekolicinom ministara. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
24.02.2016.
u 12:00

Ministar financija najavio da će proračun biti nešto veći od 120 milijardi kuna. Stavke vezane uz EU u plusu, manje novca za subvencije i materijalne troškove

Premijer Tihomir Orešković pozvat će građane da zajedno s mirovinskim fondovima investiraju u autoceste i kupe dionice državne tvrtke koje će se naći u inicijalnoj javnoj ponudi, sličnoj IPO-u putem kojeg su građanima prodane dionice Ine ili T-HT-a u vrijeme Sanaderove vlade.

– Treba stvoriti pozitivnu klimu, imamo neke konkretne poteze koje možemo vrlo brzo povući, a utjecat će na smanjenje duga i kamata koji imaju izravan utjecaj na proračun – kazao je premijer podsjetivši da dug autocesta iznosi oko 4,5 milijardi eura, no on se neće rješavati davanjem cesta u koncesije, nego će omogućiti građanima i mirovinskim fondovima da kroz IPO investiraju u autoceste.

Brak sa sindikatima

– Mislim da je to dobra investicija. To ćemo prezentirati kad bude pravo vrijeme, ali idemo u tom smjeru – istaknuo je premijer koji se pojavio na svojoj prvoj domaćoj konferenciji koju su ususret proračunu zajedno organizirali EPH i Hrvatska gospodarska komora. Premijer je nastojao optimizam sa svojih inozemnih putovanja prenijeti i kod kuće te je obećao otvaranje prostora za investicije i popravljanje opće klime. On sam je, kazao je, kao investitor vidio ‘the good, the bad and the ugly’, odnosno dobre, loše i užasne stvari, a sebe vidi kao vjesnika promjena. U njegovu uredu otvara se i radno mjesto chief integration officera (CIO), iliti koordinatora koji će povezivati različita ministarstva za koja mu se čine da rade u svom silosu.

Najavio je i osnivanje startup centara u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Uoči današnjeg sastanka sa sindikatima, na kojemu bi Vlada trebala iznijeti plan što će učiniti s prije ugovorenom povišicom od 6 posto, premijer je kazao da na odnose sa sindikatima gleda kao na brak. – U braku, imate li zajedničke ciljeve, znate kamo idete. A u svakom braku nije fifty-fifty. Nekad će biti 40:60, ali se u nekim drugim godinama okrene, ali bitno je da se zna smjer – slikovit je bio premijer.

Bivši ostavili manje rashode

Ministar financija Zdravko Marić bio je nešto konkretniji. Njegov prvi proračun ne bi trebao imati veću razinu rashoda od one koju je za 2015. planirala Milanovićeva Vlada, a to je nešto više od 120 milijardi kuna. Štedjet će se na materijalnim rashodima i subvencijama, izdaci strše i u masi plaća, a ministar kaže da bi preraspodjelom postojećih rashoda trebalo naći prostor za 2,5 milijardi kuna novih troškova kao što su kamate, indeksacija mirovina i veće uplate u EU. Inače, bivši ministar financija Lalovac rekao je da ostavlja proračunske rashode na oko 117 milijardi, za tri milijarde kuna niže od planiranih, no Marić kaže da je lanjski plan polazna pozicija za proračun jer se još ne zna kakvo je izvršenje za 2015.

– Ukupna razina rashoda proračuna koja se financira iz općih izvora, poreza i doprinosa neće prijeći ni prošlogodišnje izvršenje, dok će porast na ukupnoj stavci rashoda biti vidljiv u elementima sredstava EU – rekao je Marić. Zavod za zapošljavanje svoje bi programe trebao financirati većim dijelom iz sredstava EU.

>> Orešković: Bio sam investitor, vidio sam 'the good, the bad and the ugly'

Komentara 1

DO
domljani
20:18 24.02.2016.

i milošević je raspisao narodni zajam... isto s. , samo drugo pakovanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije