Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inzistiraju na transparentnosti: Gospodarske mjere moraju biti pod nadzorom

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel kaže da sindikati inzistiraju na transparentnosti i na objavi poslodavaca koji su dobili potpore od države.
09. travnja 2020. u 21:50 8 komentara 303 prikaza
Krešimir Sever, Mladen Novosel i Vilim Ribić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Sindikalni čelnici poručili su u četvrtak da gospodarske mjere moraju biti pod nadzorom i transparentne jer će u slučaju zloporabe država izgubiti milijarde kuna, te upozorili da bi rezanje plaća u javnom sektoru dovelo da smanjenja potrošnje, što ne pogoduje gospodarstvu.

Dubravka Vrgoč Dubravka Vrgoč Ova kriza poziva nas na kolektivnu solidarnost i pokazuje nam da teatar nema granica

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorio je da treba uspostaviti nadzor nad korištenjem sredstava koje je Vlada namijenila za pomoć gospodarstvu jer ako se samo deset posto novca zlouporabi nastat će manjak od oko šest milijardi kuna.

Ribić je nakon sastanka socijalnih partnera u Vladi usporedio iznos od šest milijardi s onim zbog čega su 36 dana štrajkali prosvjetari - oni su se borili za 250 milijuna kuna, pa te brojke sve govore.

Radi se o širokom krugu korisnika potpora, o velikom broju poduzetnika, pa treba razgovarati o isplativosti nekih mjera i uspostavi efikasne i adekvatne kontrole.

Također se usprotivio smanjenju plaća u državnim i javnim službama poručivši da će to dovesti do daljnjeg smanjenja potražnje.

Vlada najavljuje rezove u javnom sektoru vjerojatno zbog pritiska javnosti. "To je pritisak poduzetnika, odnosno privatnih medija, koji vjerojatno Vladu primorava na ovo, ali tu nema ekonomskog rezona", rekao je.

Zdravko Marić ZDRAVKO MARIĆ Ova je kriza šansa za gospodarstvo

Sindikati insistiraju na transparentnosti oko dobivanja potpora

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel kaže da sindikati inzistiraju na transparentnosti i na objavi poslodavaca koji su dobili potpore od države.

Rečeno im je da će to objaviti Hrvatski zavod za zapošljavanje nakon što se isplate potpore od 4000 kuna, pa sredinom mjeseca očekuju transparentne informacije iz kojih će vidjeti koji poslodavci "love u mutnom". 

"Vladu upućujemo na socijalni dijalog, na kolektivno pregovaranje. Kako u realnom sektoru kolektivno pregovaramo o privremenom smanjenju nekih prava u kolektivnim ugovorima, tako isto treba raditi Vlada u ulozi odgovornog poslodavca", rekao je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izrazio je nezadovoljstvo razinom razgovora jer, kaže, vjerojatno bi vlasti bilo komfornije da je od predsjednika triju reprezentativnih središnjica dobila "zeleno svjetlo" za ono što bi htjela raditi sa sindikatima s kojima je potpisala kolektivne ugovore.

Sever ocjenjuje kako nije dobro da zaposleni u državnim i javnim službama dobivaju poruke od poslodavca preko medija. Ističe kako je vrijeme da svi sjednu za stol te da Vlada kao potpisnik kolektivnih ugovora u državnim i javnim službama pregovara sa sindikatima s kojima je potpisala ugovore.

IMF Managing Director Kristalina Georgieva speaks during a news conference in Rabat zbog pandemije koronavirusa MMF: Sada smo u recesiji, gore je nego globalna kriza prije desetak godina

"Sve drugo bilo bi nekorektno, jednako kao i zazivati opću solidarnost u kojoj bi ispalo da svi koji u ovom trenutku iz nekog razloga nisu spremni na odricanje, nisu solidarni s onima koji su se morali odreći zbog objektivnih okolnosti", kazao je.

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
  • stefj:

    Vidi slike, jahači apokalipse...

  • abokatstir:

    Kriminalci i paraziti , zlotvori inzistiraju na transparentnosti

  • ball:

    ovim sindikatima treba oduzet pola place odma