Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imamo prikladnu klimu

Invazivni mravi šire se Europom: Mogu biti agresivni i oštetiti usjeve

"Sportaši" u životinjskom svijetu
Patrick Pleul/DPA
12.09.2023.
u 09:25

Istraživači su identificirali 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava u blizini grada Sirakuze na Siciliji u Italiji. Nejasno je kako i kada su mravi stigli tamo.

U Europi je prvi put pronađena jedna od najinvazivnijih vrsta mrava na svijetu. Riječ je o crvenom vatrenom mravu. Ova vrsta može biti agresivna kada je uznemirena. Također,  nanose bolan ubod, koji je iritantan za kožu i može izazvati alergijske reakcije. Ovaj mrav može oštetiti usjeve i lokalne ekosustave.

Istraživači su identificirali 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava u blizini grada Sirakuze na Siciliji u Italiji. Nejasno je kako i kada su mravi stigli tamo. "Solenopsis invicta jedna je od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo. Otkrivanje ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali znali smo da će ovaj dan doći", naveo je Mattia Menchetti, istraživač na Institutu za evolucijsku biologiju u Španjolskoj, piše CNN.

Prema istraživanju, vjetar je mogao prenijeti leteće kraljice mrava s područja sjeverozapadno od Sirakuze, gdje se nalazi trgovačka luka. Njihovom genetskom analizom otkriveno je da su se najvjerojatnije proširili iz SAD-a ili Kine, gdje su također invazivna vrsta. Ovi mravi bi se uskoro mogli proširiti po cijeloj Europi, upozoravaju istraživači, jer oko 7% kontinenta ima klimu koja je prikladna za ovu vrstu

POVEZANI ČLANCI:

.

>> VIDEO Snažna oluja pogodila Libiju, neki gradovi su potpuno uništeni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije