Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Invazija 100.000 Hrvata na europska skijališta

27. prosinca 2008. u 21:00 3 prikaza

Za nepunih tjedan dana počinje velika selidba Hrvata prema europskim skijalištima. Ove će ski-sezone na snijeg ukupno dvjestotinjak tisuća hrvatskih skijaša, a predstojeće subote njih ponajviše – oko sto tisuća. Sljedeći vikend na austrijskim, talijanskim, slovenskim skijalištima počinje hrvatski tjedan, tradicionalno tako zvan zbog brojnosti skijaša s putovnicama RH. Između 3. i 10. siječnja u austrijskim skijaškim centrima poput Nassfelda ili Bad Kleinkircheima, talijanskom Kronnplatzu ili slovenskoj Kranjskoj Gori, recimo, najčešće će se govoriti upravo hrvatski jezik.

Na razini prošle sezone
Usprkos dominaciji, Hrvata na njihovim omiljenim skijalištima neće biti više nego prošle zimske sezone. Iako se tijekom protekla dva-tri mjeseca putničkim agentima povremeno činilo da je zainteresiranih za skijanje puno više nego lani - plusevi su u pojedinim tjednima iznosili i 30 do čak 50 posto - ti su se veliki porasti uglavnom istopili i konačna će se brojka vrtjeti na razini oko zime 2007./2008.

– Vjerujemo da su ti iznimni plusevi bili posljedica činjenice da su svi najveći organizatori putovanja ranije i istodobno izdali kataloge. Moguće je da na kraju uistinu bude koji postotak više putnika koji su preko agencija otišli na skijanje, ali vjerojatnije je da su to individualci koji su se vratili agencijama i mogućnosti obročnog plaćanja nego stvarno neki novoregrutirani skijaši – tumači Ivan Pukšar, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Inače, austrijska, talijanska i slovenska skijališta nemaju konkurencije među Hrvatima. Njih tradicionalno bira većina hrvatskih skijaša. Procjenjuje se da će samo za hrvatskog tjedna na snijeg u Austriju otići šezdesetak tisuća skijaša iz Hrvatske, 25.000 do 30.000 u Italiju, te oko 10.000 u Sloveniju. I to bez obzira na najnovija politička razmimoilaženja.

Potom po poželjnosti slijede francuska skijališta, kamo također ode nekoliko tisuća hrvatskih skijaša. Nakon rata svoje su poklonike u Hrvatskoj našla i bosanska skijališta Kupres, Jahorina i Bjelašnica. No, uglavnom ih biraju skijaši iz Dalmacije, dobrim dijelom i zbog blizine. Bugarska skijališta, pak, još ne uspijevaju naći svoje goste među Hrvatima u brojkama vrijednima spomena, a slično prolazi i novo crnogorsko skijalište Kolašin. Nevelik broj skijaša bira i domaća skijališta.

Gužve na granici
Kako bilo, onima kojima nije do skijanja pametnije je da u subotu između 8 i 11 sati zaobiđu granične prijelaze Macelj i Breganu, a onda i Rupu i Pasjak. Tada se, naime, očekuje udarni val automobiliziranih skijaša preko granice. Valja se, stoga, naoružati s malo strpljenja i, dakako, ne zaboraviti vinjetu.


Split: Slavlje na Poljudu nakon što je Hrvatska pobjedila Mađarsku s velikih 3:0
MEDIJI UOČI UTAKMICE
Englezi slave što u Hrvatskoj više nema jednog čovjeka
Osiguranje imovine
OSIGURANJE IMOVINE
Razgovor s vlasnikom oštećenog stana: Osiguranje imovine nije bačen novac