Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar zdravstva Neven Ljubičić prihvatio preporuku WHO-a

Interventni uvoz antivirusnih lijekova

hrv-inter-txt.jpg
import
11.10.2005.
u 20:50

Iako zasad nema panike od pojave ptičje gripe, Hrvatska će prihvatiti inicijativu za interventni uvoz pojedinih antivirusnih lijekova. Unatoč našim rezervama, time prihvaćamo preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a riječ je o dva lijeka od kojih će se jedan izdavati na recept, dok će drugi ostati na raspolaganju bolničkim ljekarnama  izjavio je jučer u Bjelovaru ministar zdravstva dr. Neven  Ljubičić.

Motrenje ptica
Na svim vodenim površinama u Hrvatskoj sutra pak počinje organizirano motrenje ptica. U zaštićenim rezervatima poput Crne Mlake kraj Jastrebarskog, Kopačkom ritu ili na Vranskom jezeru, gdje se ptice ne smiju ubijati, ciljano će se specijalnim mrežama loviti i uzimati brisevi ždrijela, dušnika i kloake od oko 25 vrsta trstenjaka, ćurlina, pataka... S Vranskog jezera u referalni laboratorij Zavoda za peradarstvo Hrvatskoga veterinarskog instituta već je stiglo prvih 25 uzoraka.
Na mjestima gdje je velika koncentracija ptica planiraju se čak uzimati uzorci vode, dok će se u lovištima pak, budući da je počela sezona lova na pernatu divljač, brisevi uzimati i od odstrijeljenih gusaka i pataka, koje su prirodni rezervoari bolesti i otporne na bolest. Najopsežniji posao u lovištima planiran je ovoga vikenda.

Statistički uzorci
 Nitko ne ide u organizirano tamanjenje ptica, već ćemo, budući da je lov počeo, odstrijeljene ptice iskoristiti kao statističke uzorke, kojih u pravilu ima i više nego što nam je potrebno. Za relevantan uzorak s planiranih 20-ak lokacija, dovoljno je 60-ak ptica  kaže dr. sc. Vladimir Savić, predstojnik Zavoda za peradarstvo i koordinator Hrvatske s EU za newcastlesku bolest i ptičju gripu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije