Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Inspektorica rada tražila mito i zlouporabila položaj i ovlasti

Zagreb: Zgrada USKOK-a u Vlaškoj
Marko Prpic/PIXSELL
03.11.2023.
u 12:43

Sama se nudila da za novčanu nagradu izradi potrebnu dokumentaciju

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatske državljanke (1970.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita.

- Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je, u razdoblju od 27. studenoga 2019. do 24. veljače 2021. u Zagrebu, kao inspektorica rada u Državnom inspektoratu, s ciljem da se materijalno okoristi te da drugoj osobi omogući zaradu i da nadziranim trgovačkim društvima i obrtima pričini štetu, ukazivala odgovornim osobama u pojedinim društvima i obrtima da im ugovori o radu ili pravilnici o radu nisu u skladu sa zakonima. Navedeno nije konstatirala u zapisnicima o obavljenim inspekcijskim nadzorima niti je nadziranim subjektima izdavala upravne mjere u vidu usmenih rješenja da u određenom roku isprave utvrđene nedostatke, već im je neistinito govorila da su za nevaljane ugovore o radu i pravilnike o radu propisane visoke novčane kazne, a zatim ih je upućivala da se za izradu novih dokumenata obrate drugoj osobi te se i sama nudila da za novčanu nagradu izradi navedenu dokumentaciju.

Osim toga se okrivljenica tereti da je 26. listopada 2020. u prostorijama Državnog inspektorata, nakon što joj je vlasnik obrta nad kojim je obavljala inspekcijski nadzor predočio ugovore o radu koje posjeduje za svoje radnike, u nakani da se nepripadno materijalno okoristi, obrtniku rekla da ugovori koje je donio ne valjaju, ali da će zaključiti njegov predmet bez izricanja bilo kakvih kazni ukoliko joj odmah da 500,00 kuna. Vlasnik obrta je to odbio učiniti, a okrivljenica potom nije poduzimala daljnje službene radnje - stoji u priopćenju USKOK-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije