Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inspekcija u domu strave u Andraševcu: Utvrđene su brojne nepravilnosti

Nadzore obiteljskog doma "Zelena Oaza" proveli su inspekcija rada i zaštite na radu, te sanitarna i građevinska inspekcija
24. siječnja 2020. u 15:49 0 komentara 821 prikaza
U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Inspekcijskim nadzorom obiteljskog doma za starije i nemoćne u Andraševcu, u kojem je prije dva tjedna u požaru tragično poginulo šest štićenika, utvrđene su brojne nepravilnosti zbog čega su protiv poslodavca podneseni kaznena prijava Državnom odvjetništvu i optužni prijedlog prekršajnom sudu.

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba 6 OSOBA POGINULO Zelena oaza zatvorena, a protiv vlasnice podnesena kaznena prijava

Nadzore obiteljskog doma "Zelena Oaza" proveli su inspekcija rada i zaštite na radu, te sanitarna i građevinska inspekcija, pri čemu samo sanitarna inspekcija nije utvrdila veće nedostatke, priopćio je u petak Državni inspektorat.

Inspekcijskim nadzorom u području zaštite na radu utvrđeno je da poslodavac nije postupao u skladu s propisima zaštite na radu ni tehničkim propisima pa je kazneno prijavljen zbog sumnje da je doveo u opasnost živote i imovinu općeopasnom radnjom i sredstvom.

Nadzorom inspektora rada u području radnih odnosa utvrđeni su brojni prekršaji, zbog čega je protiv poslodavca prekršajnom sudu podnesen optužni prijedlog.

Riječ je o sklapanju uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom bez objektivnog razloga i neprijavljivanju radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada. 

POGINULO ŠESTERO LJUDI Zapovjednik vatrogasaca: 'Da smo ranije dobili poziv, možda bi sve bilo drugačije'

Utvrđeno je da ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku prije početka rada nije izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru.

Poslodavca prekršajno terete i da nije u roku 24 sata od prestanka rada odjavljivao radnike i nije u propisanom roku prijavljivao ni odjavljivao radnike na obvezno zdravstveno osiguranje.

Građevinska inspekcija utvrdila je na lokaciji Andraševec, Dolinska 22, da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena kuća i gospodarska građevina. Za stambenu kuću učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. 

Umirovljenici POTREBNA BOLJA KONTROLA Horor u staračkim domovima diljem Hrvatske: Vezali su joj ruku, spavala je na krevetu bez madraca...

Za gospodarsku građevinu, koja je korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina, a ne stambena. Građevinska inspekcija navodi da je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu.

Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je kako je njezino stanje izgrađenosti nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno.

Sanitarna inspekcija u nadzoru nije utvrdila veće nedostatke koji bi zahtijevali poduzimanje upravnih mjera, priopćio je Državni inspektorat.

 

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.