Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sklonište u Utinji

Inspekcija: Psi su dobre kondicije, imaju dovoljno hrane, cijepljeni su...

psi
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
10.10.2014.
u 12:35

I dok se udomitelji žale da su boksovi premali, a psi izgladnjeli i bolesni, mjerodavni odgovaraju da se u karlovačkom Skloništu sve radi po zakonu

– Bila sam u karlovačkom "šinteraju" i to je užas. U boksevima je hladno, izvukla sam tri mala psa koji su bili puni krpelja, prljavi i izgladnjeli. Nisu cijepljeni niti čipirani. Samo su ih ulovili i strpali u auto. Dva dana su se tresli i popiškili kad je netko došao blizu njih – reakcija je građana koji su u sklonište za pse u Utinji kod Karlovca došli po novog kućnog ljubimca.

Redovito tretirani

Žale se i da su boksovi za pse neuredni i premaleni. Je li doista tako, provjerili smo na licu mjesta, u Utinji. Dočekao nas je čuvar koji je upravo čistio boksove. Zbog niza dojava i Ministarstvo poljoprivrede nedavno je poslalo inspekciju.

– U Skloništu je u trenutku nadzora bilo 75 pasa. S obzirom na površinu udovoljava uvjetima za smještaj 194 pasa. Svima je dostupno dovoljno vode i hrane, normalno se ponašaju, dobrog su gojnog stanja i kondicije. Svi psi redovito se tretiraju protiv parazita, a stariji od tri mjeseca se cijepe protiv bjesnoće odmah po dolasku u sklonište, a označavaju mikročipom neposredno prije udomljavanja.

Nisu utvrđeni elementi koji upućuju na nehumano držanje pasa – stoji u priopćenju Ministarstva. No, neke su nepravilnosti utvrdili, uglavnom da je potrebno okrečiti zidove, sanirati oštećene pločice, urediti boksove.

U Gradu Karlovcu, koji godišnje izdvaja 700.000 kuna za rad Skloništa, gdje se godišnje zbrine oko 400 pasa, kažu da do sada nisu imali pritužbi na rad Skloništa za pse koje vodi Centar za razvoj poljoprivrede i trgovinu poljoprivrednim proizvodima d.o.o. O psima brine petero zaposlenih.

Ostavljaju štence

– Riječ je o frustriranim osobama, članovima udruga, koji, da bi opravdali svoje postojanje, uglavnom samo prigovaraju. Imamo s Gradom ugovorni odnos, nismo koncesionari, sve radimo po zakonu, što je i utvrđeno.

No, činjenica je da ljudi sve više ostavljaju štence, posebno u ljetnim mjesecima, na ulici, u kutijama, koje smo po dojavi dužni zbrinuti. Najčešće su onda vrlo lošeg zdravstvenog stanja pa je potrebno i dugotrajnije liječenje i briga – napominje Vesna Lemić.

Dodaje da im je potrebno oko 60.000 kuna da naprave "čudo" u Utinju, za što bi se trebali kreditno zadužiti.

Ključne riječi

Komentara 8

IT
ivana.trabak
19:07 11.10.2014.

sram nek bude tu inspekciju ! kad sam uzela svoju psicu imala je oko 20 krpelja samo na glavi, 3 mjeseca proljev i svaki tjedan po 3 dana na inekcije... nije imala ni 9 kg. a trebala je imati barr 15.. mater im njihovu i njih pokvarene sve !

DB
didi.bekic
17:48 11.10.2014.

Udruga za zastitu zivotinja Snoopy iz Pule je uzela 9 pasa iz Utinje i vjerujte mi da su psi bili u katastrofalnom stanju. Puni buha,krpelja,gliste jos dan danas nismo uspijeli iscistit iz njih. Mrsavi,sugavi,prljavi kao prasci na mjestima bez dlake.e. Znaci nije istina ovo sto pisete. Mozda su bili obavjesteni unaprijed o posjetu veter.inspekcije i uredili cijelo skloniste.

AU
andrea.urch.1
22:55 10.10.2014.

Gospođo Lemić stidite se iskreno zatvorila bi vas u jedan od predivno čistih bokseva u Utinji i hranila kao što se tamo hrane psi. Držala bi vas u jednakim higijenskim uvijetima kao što se vaši zaposlenici brinu za pse . Ovaj će link možda pojasniti neke stvari http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/2-6-2006/skrgatic-ne-zeli-rijesiti-problem-sinteraja-jer-suvlasnica-lemic-kontrolira-sanju-k

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije