Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krivotvorena dokumentacija

Bašić ponovno uhićen. Istražuju i Olmovu kupovinu luksuznog automobila

Foto: PIXSELL/Carina.hr
1/2
16.06.2020.
u 17:19

Prvi je put priveden krajem 2019. godine, no u ožujku ove godine iz Remetinca je pušten uz jamčevinu

Trgovac luksuznim automobilima Ivan Inja Bašić (49) ponovno je uhićen u utorak nakon zajedničke istrage i akcije policije i Uskoka.

Prvi je put priveden krajem 2019. godine zbog sumnje da je organizirao uvoz 35 automobila iz Njemačke te okupio skupinu ljudi s kojima je lažirao dokumente kako bi izbjegli plaćanje poreza. 

Ovog puta, kako 24sata neslužbeno doznaju, istraga je pokazala da su preprodavali još 50-ak luksuznih automobila s krivotvorenom dokumentacijom.

Ivan Inja Bašić bio je u istražnom zatvoru Remetinec sve do ožujka ove godine kada je sa suprugom pušten uz jamčevinu za 8 milijuna kuna.

Istražitelji su obrađivali velike količine dokumentacije koje su ranije otkrili među zaplijenjenim Injinim stvarima. 

Među prvima na meti istrage bila su vozila s internetske stranice Click Motorsa. Ondje je bilo navedeno 79 neprodanih skupocjenih automobila. Najviše je pozornosti plijenio Ford Thunderbird iz 1962. s tablicama povijesnog vozila. Njegova je cijena bila dostupna samo na upit. 

Kako neslužbeno doznaju 24sata, pod istragom policije i Uskoka našao se i luksuzni automobil bivšeg Dinamovog igrača Danija Olma. Radi se o Infinitiju Q50  kojeg je kupio za svoju majku te ga je otpremio u Španjolsku. Još jedan takav automobil preko istog preprodavača kupio je i Tomislav Svetina, predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza i bivši čelnik Dinama. Na dugoj listi kupaca našlo se još nekoliko poznatih imena iz nogometnih krugova.

Tako je izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić kupio od Inje za sina BMW 420d za 38.700 eura. BMW, i to model 520d xDrive, nabavio i Dinamov trener Nenad Bjelica. Među kupcima Mercedesa za žene našli su se nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan i Ivan Bulat, sportski direktor NK Šibenik, dok je nogometni menadžer Marko Naletilić sebe počastio Range Roverom Velarom.

Od drugih javnosti poznatih imena tu su i Kristijan Floričić, jedan od osnivača fonda Aureus Invest, koji je za suprugu kupio Porsche Cayenne za oko 90.000 eura. Poznati zagrebački zlatar Zlatko Dodić na tvrtku Verax Epulo nabavio Audi A5 sport back. Nikola Protrka, vještak za informatiku te predavač na Visokoj policijskoj školi, Visokom učilištu Algebra i dubrovačkom Libertasu, preko Bašića je kupio Jaguar XF 2.0 D Prestige. Zagrebački liječnik Saša Janković, pročelnik Zavoda za ortopediju KB-a Sveti Duh te voditelj medicinskog tima Dinama i nogometne reprezentacije, za svoju Polikliniku Patela kupio je BMW 520 D.

Komentara 5

ST
sttipe
17:36 16.06.2020.

Eto elita kojoj je sve dozvoljeno, jer su iz dobrih obitelji, trkaju se ko će prije platit pdv!!! A nije da nemaju!! Nisu znali da kupuju jeftinije? Ali su znali nać stranačkog trgovca snova, s vezama od raja do pakla... I nitko ih ne pita kako to da nisu išli u salon od zastupnika? Previše dobrih obitelji, pa je lakše obavisit Pedra..

KL
klo11
13:02 17.06.2020.

Braća Bašić su od "prodaje automobila" zaslužili prvi milijun.... Poslovalo se onomad i sa Sao Krajinom i ista je sužila kao "tranzitna prečica za "uvoz".....

MI
miki45
07:47 17.06.2020.

ja mislim da kupci nisu krivi kad kupujes od kuda znas da je kriminalna radnja jeli jos nije otisao preko granice i tko je platijo 8 milijuna i od kuda su tih 8 milijuna kako dosao do njih tu lezi zec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije