Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ako treba, zbog zatvaranja ureda ići ću na Sud za ljudska prava! A mogu se i kandidirati za predsjednika

Poslao sam dopis o dijelu poslova kojima se ured bavio i zatražio da se podijeli zastupnicima. Izgleda da ga jedino zastupnici iz Domoljubne koalicije i Most nisu dobili pa im to nije jasno, rekao je Mesić
19. svibnja 2016. u 12:27 242 komentara 13909 prikaza
stipe mesić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Bivši predsjednik Stipe Mesić na konferenciji za novinare komentirao je zatvaranje svoga ureda i najavio da na dan kad stupi na snagu zakon o ukidanju ureda, Ustavni sud dobit će zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona,  tražit će i privremenu mjeru dok se to pitanje ne riješi. 

– Sabor se ponio kao i Vlada, a mene nitko ništa nije pitao. Obrazlaže se pred medijima da ne znaju čime se ovaj ured bavio. Poslao sam dopis o dijelu poslova kojima se ured bavio i zatražio sam da se podijeli zastupnicima. Izgleda da ga jedino zastupnici iz Domoljubne koalicije i Mosta nisu dobili pa im to nije jasno. No, nema razloga da im to ponovno to ne pošaljem.

Kažu da ovaj ured nije poslao izvještaj, što nitko nije tražio, o financijskoj učinkovitosti rada. Ovdje piše sve kamo sam išao, koje su tvrtke išle sa mnom, a riječ je o stotinama milijuna eura vrijednih poslova koje su naše tvrtke zaključile na stranim tržištima.

Ni jedan član Vlade ni njezin predstavnik nije našao za potrebno da postavi pitanje ovom uredu ima li potrebe da on i dalje radi. Nije našao za potrebu da nađe ni jednu firmu koja je putovala sa mnom, iako putovanja plaća onaj tko me pozove. Nikoga nisu pitali je li bilo interesa da putuju s bivšim predsjednikom. Riječ je o političkoj odmazdi. Pogledajte strukturu Domoljubne koalicije, političku snagu Bože Petrova i društva, oni meni prigovaraju moj antifašizam i to se ne usude reći. Ako misle da je fra Prcela u pravu, neka to i kažu. Da nema ustašizacije, da se ne štuju vrijednosti njegovane u NDH pa i sve ono što se pojavljuje na knjižarama, kioscima, sve ono što u jednoj organiziranoj državi mora biti sankcionirano. Jedino što oni imaju jest to da ured nije opravdao svoje postojanje – kaže Mesić.

Komentirao je i aktualni slučaj pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

– Evo, nova Fimi medija. Ne volim komentirati ni jedan postupak koji je u tijeku, ali tamo je najvećim dijelom sudski pravorijek izrečen na temelju indicija. A sad imate ugovor gdje supruga potpredsjednika Vlade postaje konzultantica čovjeka koji je bio na vrhu uprave Ine i koji je prešao u Mol koji ga plaća 12 tisuća eura mjesečno, pa mu se nakon sklapanja ugovora s Drimijom povećava ugovor za 2500 eura koliko plaća nju. Zamislite da je moja žena postala konzultantica ili lobistica nekoga tko je u sporu s hrvatskom državom. Gdje bi se zaustavila ta kampanja protiv mene, a ovdje ništa. A cijelu javnost je zanimalo kad sam ja kupio stan – rekao je Mesić.

Govorio je i o Ininoj bušotini u Siriji.

– Imao sam poziv Sirijaca da odemo u Siriju, imamo sve razloge da odemo ondje. Nekada su Amerikanci tražili plin i naftu u Siriji. Nisu pronašli ništa. Stavili su tu bušotinu na prodaju, javila se Ina i platila im 50 milijuna dolara. Bušili su dublje i pronašli bogato nalazište plina.

Dva puta sam bio ondje. Kad se namire svi troškovi od radnika preko poreza i doprinosa do koncesija, ostaje oko 50 milijuna dolara mjesečno. Čisto. I tako 25 godina. I to je predano Molu, a on se zahvalio na koncesiji jer je traženo da se ide sankcijama prema Siriji. Sada se ondje stvara jedna nova atmosfera i ide se prema pregovorima i bilo bi dobro, sada kad je oslobođena Palmira, a bušotine su u blizini i pod kontrolom sirijske vojske, bilo bi dobro da se te bušotine vrate Hrvatskoj. No, budući da Sabor i Vlada nemaju povjerenja u mene, nadam se da će Tepeš i Petrov otići ondje budući da su oni svjetski autoriteti pa će možda biti autoriteti i za sirijske vlasti  – rekao je Mesić. 

Novinari su ga pitali kako komentira slučaj Ane i Tomislava Karamaraka.

– Pa to je jedan divan brak. Štite jedan drugog i to je dobro, ja to volim. To je najvažnija osnova, skladan brak, to je za državu jako dobro.

Na pitanje treba li Karamarko odstupiti, rekao je:

– Ne znam, to će on odlučiti. On je bio šef mog kabineta, ne mogu govoriti protiv njega, stvarno nemam srca.

Pitali su ga i hoće li se ponovno kandidirati  za predsjednika države.

– Imam se pravo ponovno kandidirati. Za vrijeme mog mandata promijenio se Ustav pa imam pravo na još jedan mandat. Dobru ste mi dali ideju, pa to bi bilo interesantno – rekao je Mesić.

Hoćete li izaći iz ureda, pitali su ga novinari.

– Borio sam se za institucije ove države, mnoge sam doveo na visoke pozicije. Idem akcijom prema Ustavnom sudu jer smatram da je odluka protuustavna jer se primjenjuje retroaktivno. Ako se Ustavni sud na vrijeme konstituira, očekujem da će to staviti na dnevni red i da će poštivati pravila. Postoji još jedna mogućnost, a to je Europski sud za ljudska prava. Do tada očekujem da će ovaj ured i dalje raditi – rekao je Mesić. 

Izjavio je da je predsjednik NO Ingre i da ondje ima svoj ured, ali da on nema veze s njegovim političkim djelovanjem. Ranije je bio rekao da će nastaviti politički djelovati, a danas je rekao da je to moguće kroz fondaciju ili stranku, da je dobio podršku stranke Radimira Čačića te da neće mirovati.

– Neću se ni svetiti jer oni to sami čine svojim djelovanjem. Jer želim da ova zemlja bude uspješna, a ne talac – rekao je Mesić. 

Na pitanje hoće li, ako ga iz ureda deložiraju, tražiti pomoć Živog zida koji je također zatražio da se ukine Mesićev ured, rekao je:

– Neće me iznositi iz ureda, jer ja mogu izaći. Pa ja sam legalist, ali pitanje je jesu li svi legalisti. Neću braniti oružjem ovaj ured. Tko ima monopol na upotrebu sile? Država putem vojske i policije. Samo oni imaju monopol. A Živi zid? Pa to su krasni ljudi. Sinčić je jedan krasan čovjek. ali ne bih ga zvao – rekao je Mesić. 

Na novinarsko pitanje je li mu Sabor ugasio ured kako bi se pripremio teren za odustajanje od arbitraže između Hrvatske i Mađarske zbog Ine, rekao je:

–  O tome ništa nisam čuo. 

>> Američka depeša iz 2003. godine: Hrvati misle da su centar svemira

>> Jedno je sigurno: Mesić želi zagorčati život Mostu i HDZ-u

 

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar kriticko_razmisli
  kriticko_razmisli:

  Jeb...o nevjerojatno da ovaj ratni profiter, izdajnik i dalje uzima naš novac i naziva to LJUDSKIM PRAVOM!!!! Koji povratak u mrak partije i govnoslavije majku vam jeb..m partijsku lopovsku.!!!

 • Deleted user:

  Sram te bilo...izdajniče..

 • beitsche:

  nas voljeni i nikad neprezaljeni drugi predsjednice,,zazidaj se u zgradu i ostavi samo jedan otvor u kojeg cemo ubacivati kuverte iz inozemstva,,