Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo uprave

Inicijativama je omogućen uvid u potpise birača za referendume koji su nevažeći

Ministar uprave Lovro Kuščević
Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ministarstvo uprave
19.10.2018.
u 09:27

Građanske inicijative mogu odrediti do deset predstavnika po svakom od tri referendumska pitanja, radi ostvarivanja uvida.

Ministarstvo uprave RH omogućuje građanskim inicijativama (GI) "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" uvid u potpise birača za referendume koji su proglašeni neispravnim i nevažećim, prema Izvješću Povjerenstva o provjeri  broja i vjerodostojnosti potpisa, te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa za raspisivanje državnih referenduma, objavilo je Ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

 Za svako od tri referendumska pitanja vezanih za izmjene izbornog zakonodavstva i otkazivanje Istanbulske konvencije, predano je nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, umrlih i i nepunoljetnih kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani, rekao je u srijedu ministar uprave Lovro Kuščević na konferenciji za novinare predstavljajući Izvješće o provjeri broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa te zakonitosti postupka njihova prikupljanja.

Video - Konferencija GI Narod odlučuje o provjeri broja potpisa na način kako ga provodi Kuščević

 Iz Ministarstva uprave RH u četvrtak navečer je navedeno da Građanske inicijative mogu odrediti do deset predstavnika po svakom od tri referendumska pitanja, radi ostvarivanja uvida. 

 Zahtjeve za uvid u potpise je potrebno dostaviti na obrascima isključivo elektroničkim putem na e-adresu: uvid-potpisi@uprava.hr do 26. listopada 2018. godine.

 Uvid se ostvaruje sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, ističu iz Ministarstva uprave. Dodaju kako se neće razmatrati nepotpuni zahtjevi i zahtjevi koji nisu dostavljeni na utvrđenim obrascima.

Komentara 12

DU
Deleted user
09:43 19.10.2018.

kuscevicu najvjerojatnije ste vi i organizacija kojoj pripadate ucinili sve sto je u vasoj moci da liste ucinite nevaljanima ...i da do referenduma be dodje ....sve ste u stanju uciniti radi ostanka na vlasti...evo radj cega kako vi mozete bititi i ministar uprave i ministar graditeljstva...ili ono i dsz bozinovic i ubrane i mupa...sto ste vi komesari.hdzejci... Ili...

MI
misho32
09:45 19.10.2018.

na koje sve prevare i manipulacije je spremna ova nenarodna vlast samo da ne dozvoli narodu da izaber svoje predstavnike i koji će narodu odgovarati.

AN
Androniko
09:48 19.10.2018.

Moram priznati da sam očekivao ovakav scenarij. Vlada koja se od samog početka protivi inicijativama prebrojava potpise tih inicijativa i zabranjuje im promatrače - sama logika nalaže da se svim silama trude spriječiti, pa su vjerojatno našli načina kako da prevarom obrišu taman toliko potpisa da bude manji broj od zakonskog! A i fascinantno je da sada oni koji se inače tobože zalažu za građanski aktivizam, nakon svakih izbora kada HDZ pobijedi tvrde kako su za njih glasali mrtvi, odjednom se svrstavaju na stranu istog tog HDZa protiv građanskog aktivizma i toliko velikog broja ljudi, od gotovo 10% građana koji žele mijenjati loš izborni sustav i ukinuti štetni dokument.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije