Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podrška studentima

Inicijativa 'Zdravstveno svima' dobrovoljno dala krv

Studenti dobrovoljno dali krv (1)
Inicijativa 'Zdravstveno svima'
26.10.2013.
u 13:54

Inicijativa “Zdravstveno svima” održala je akciju dobrovoljnog darivanja krvi u znak podrške studentima koji su ostali bez prava na javno financirano obvezno zdravstveno osiguranje.

Inicijativa “Zdravstveno svima” održala je akciju dobrovoljnog darivanja krvi u znak podrške studentima koji su ostali
bez prava na javno financirano obvezno zdravstveno osiguranje. Tom prilikom poslali su javnosti i otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti:

Obraćamo se javnosti kao skupina studenata, građana i javnih institucija povodom neprihvatljive odluke Vlade Republike Hrvatske u vezi s novim Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju (čl. 7. stavka 1., točke 14. i 15.), prema modifikaciji kojega je redovnim studentima nakon osam godina studiranja ukinuto obvezno zdravstveno osiguranje i povodom odluke da svi redovni studenti više neće biti zdravstveno osigurani preko svojih roditelja, već preko institucija na kojima studiraju. Svi studenti stariji od 26 godina prvom su verzijom zakona lišeni besplatnog zdravstvenog osiguranja, što se pokušalo opravdati idejom skraćivanja vremena studiranja.

Ova je odluka promijenjena u jednako tako proizvoljnu odredbu da studenti nakon osme godine studiranja gube pravo na zdravstveno osiguranje. Smatramo da je bilo kakvo ograničavanje prava na zdravstveno osiguranje redovnih studenata apsolutno neprihvatljivo. Uvođenje proizvoljnih osnova po kojima se ograničavaju prava studenata – a koje u odnosu na različite tipove studija, trajanja studija i osobne situacije studenata ne mogu biti opravdane nikakvom računicom – čini nam se samo prvim korakom u uskraćivanju socijalnih prava različitim društvenim skupinama, kao što je to slučaj s umirovljenicima kojima je već uskraćeno besplatno dopunsko osiguranje.  Redovni studenti pritom čine osobito ugroženu društvenu skupinu jer se zbog svog statusa ne mogu prijaviti na burzu, a gubitkom zdravstvenog osiguranja više ne mogu niti raditi preko studentskog servisa. Budući da spadaju u društvenu skupinu bez vlastitih stalnih prihoda, izravno ovise o tuđoj pomoći, prije svega o svojim obiteljima već pogođenima općim padom socijalnog standarda.

Studenti su osobito pogođeni uvođenjem bolonjskog sustava koji je poslužio kao osnova za komercijalizaciju visokog obrazovanja koja se čini samo preludijem šireg društvenog procesa komercijalizacije sektorā koji su do sada bili smatrani javnim dobrom; upravo je takav slučaj i sa zdravstvenim sustavom. Prema aktualnom sustavu studiranja studentska su prava već uvelike ograničena i nemoguće je «vječno studirati», zbog čega se izdvajanje prava na zdravstveno osiguranje iz osnovnih studentskih prava ne može opravdavati pokušajem da se na taj način skrati vrijeme studiranja.

>>  Studentima osam godina besplatnog osiguranja

Odredbom prema kojoj su studenti osigurani preko svojih institucija, a ne roditelja, može se otvoriti prostor za daljnje manipuliranje osnovnim pravima studenata pri čemu će se ostaviti pravo institucijama da arbitrarnim kriterijima lišavaju studente socijalnih prava u skladu s premisama bolonjskog sustava.
Tražimo da svi redovni studenti, bez iznimke, i dalje imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje. Proizvoljni kriteriji prema kojima se diskriminira studente samo su početna točka ograničavanja socijalnih prava na svim razinama društva i u svim društvenim skupinama, zbog čega pozivamo i ostale građane na solidarnost u borbi za osnovna socijalna prava. Zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske da zaštiti i očuva javno zdravstvo i visoko školstvo kao javna dobra.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije