Naslovnica Vijesti Svijet

Upoznaj svoju Europsku uniju da bi je više volio

Davor Škrlec: To bi bilo dobro i za istočnu Europu koja je malo ulagala u željezničku infrastrukturu u usporedbi sa zapadnom
11. listopada 2016. u 20:30 12 komentara 425 prikaza
djeca
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Većina hrvatskih europarlamentaraca podržava ideju da se novcem iz proračuna EU financira besplatna karta InterRail za putovanje cijelom Europom svakome građaninu Unije koji navrši 18 godina, jedino Ruža Tomašić iz Hrvatskih konzervativaca smatra da je ta ideja previše populistička.

– To je čisti populizam. Treba mladima naći posao, studij, a putovanja mogu sami sebi platiti – kaže Tomašić, koju smeta to što europski pučani, predlagači ove ideje, kritiziraju populizam s nacionalnim predznakom, a ovdje predlažu populističku mjeru, samo s europskim predznakom.

Protiv populizma

Karte InterRail omogućuju mladim ljudima da putuju europskim željeznicama kamo god hoće i kad god hoće, a cijena takve mjesečne karte s neograničenim brojem putovanja trenutačno iznosi 407 eura. Ima i jeftinijih, koje uključuju manji broj putovanja i manji broj dana, ali poanta svih karata InterRail je da vrijede za željezničku mrežu u cijelom EU.

Europski pučani predložili su da se takva mjesečna karta besplatno omogući svakom 18-godišnjaku u EU da bi bolje upoznao različite države članice i tako na neki način više “zavolio” svoj EU. To bi, vjeruju predlagači, bio dobar način borbe protiv euroskepticizma među mladima. Prve procjene govore da bi trošak takve odluke, u slučaju da bude izglasana, bio oko tri milijarde eura godišnje.

“Populizam i širenje dezinformacija predstavljaju jednu od najvećih opasnosti s kojima je Europa trenutačno suočena. U takvom kontekstu mlade generacije imaju ključnu ulogu da budu protuteža, a EU im mora dati mogućnost da otkriju tko su im susjedi i kakve prilike druge zemlje članice mogu pružiti bilo kojem pojedincu Europljaninu”, obrazlaže se u prijedlogu inicijative koji je napisao Manfred Weber, šef političke grupacije pučana u Europskom parlamentu.

Kontakt sa svijetom

HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir podržava ideju.

Laura Boldrini Imigrantska politika i dalje ljulja europski projekt Zidovi uništavaju EU. Mađarski referendum uvodi načelo veta i time ideja Europe pada u vodu migranti ZAŠTITA GRANICE EU uvela zajedničku graničnu i obalnu stražu na bugarsko-turskoj granici

– Mislim da će puno mladih Hrvata biti zainteresirano za to. Ne bih rekla da je to populizam, ja to shvaćam kao priliku za mlade koji možda financijski nisu u mogućnosti upoznati druge kulture i svoje vršnjake u drugim zemljama, ili steći iskustva važna za razvoj vještina i karijere. Danas je jako važno biti u kontaktu s ostatkom svijeta i ovo bi bila prilika za mlade da to i ostvare. To je pozitivno – kaže Petir.

Davor Škrlec, hrvatski europarlamentarac koji pripada političkoj grupaciji zelenih, smatra da je ideja dobra i zbog popularizacije željezničkog prometa.

– To može doprinijeti podizanju svijesti da je željeznički promet dobra alternativa postojećim oblicima prometa, posebno u istočnoj Europi, gdje je bilo jako malo ulaganja u željezničku infrastrukturu u usporedbi sa zapadnom – kaže Škrlec.

>> Juncker: Žao nam je zbog Brexita, ali Europska unija nije ugrožena

B. Borzan: I sama sam tako proputovala Europu

I sama sam, 1996., proputovala Europu na taj način kao studentica i to mi je zaista jedna od najljepših uspomena u životu – kaže SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja podržava ideju o besplatnim kartama InterRail za 18-godišnjake.

– Zbog toga mi se ova ideja čini prekrasnom. Mislim samo da treba sagledati sve aspekte, od financijskih do pitanja hoće li besplatan InterRail za 18-godišnjake stvoriti velike gužve. Sjećam se, kad sam ja putovala, bilo je vrlo teško naći mjesto u vlakovima – kaže SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.

Borzan je na svoje putovanje s kartom InterRail u džepu, ruksakom na leđima i vrećom za spavanje krenula 1996. sa svojim današnjim suprugom, tadašnjim dečkom, a putovali su do Berlina, Danske, Švedske, Norveške, Londona, Pariza, Rima i Venezije, pa natrag do Hrvatske.

Karte InterRail prvi su se put počele prodavati u Europi 1970. godine i procjenjuje se da danas takvu kartu kupi oko 300.000 ljudi godišnje.     

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Deleted user:

    Hvala lijepo ali ja već dobro poznajem Europsku uniju. Ako političar iz EU ne počnu raditi na jedinstvu EU će nestati ka rimsko carstvo ostat će samo kamenje i napuštene zgrade.

  • vulica:

    Istu priču smo slušali i u Jugoslaviji. .Između zadojenog eurofila i jugoslavena nema baš nikakve razlike

  • vulica:

    Hrvatski političar je jedan veliki kup dreka i kada god zine iz usta mu smrdi a meni se povraća.