Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inicijativa "Dosta je rezova" prosvjedovala ispred Ministarstva kulture, nisu se odazvali na razgovor kod ministrice

Traže proračunski rast za kulturu na tri posto te rad kulturnih vijeća funkcionira po jasnim kriterijima.
04. veljače 2019. u 20:12 8 komentara 328 prikaza
Prosvjed "Dosta je rezova"
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Inicijativa "Dosta je rezova!", nezadovoljna raspodjelom novca Ministarstva kulture, uputila je u ponedjeljak na prosvjedu ispred Ministarstva kulture svoje zahtjeve ministrici, koja je njezine predstavnike pozvala na razgovor, ali oni se nisu odazvali.

Gordogan Denis Derk Gordogan pokazuje da još uvijek nije sve požderao internet

Inicijativa "Dosta je rezova!" zatražila je da se "zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture i uvođenje tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama".

Dosta je rezova: Tražimo proračunski rast za kulturu na tri posto

"Tražimo proračunski rast za kulturu na tri posto. Tražimo da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka", istaknuli su te dodali kako im je "dosta nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava".

Vladi su poručili da "uštedi na svom voznom parku i shoppingu aviona". 

Također su istaknuli kako žele razbiti predodžbu javnosti o kulturnom polju kao leglu ‘besposličara’ i ‘uhljeba’ te kako istraživanja pokazuju da više od pola umjetnika i kulturnih radnika ne može živjeti od svojega rada. "Velika većina radnika u kulturi nema stalno zaposlenje, primaju autorske ugovore, nemaju socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, regulirano radno vrijeme i mogućnost sindikalnog udruživanja", ustvrdili su.

"Zato tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu", istaknuli su te poručili kako im je dosta i "sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje".

Mimohod u Beogradu '1 od 5 milijuna' Prosvjednici deveti put izašli na ulice Beograda, prosvjedi se proširili na dvadesetak gradova

Inicijativa traži od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu stare javne infrastrukture za kulturu - od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija. Dosta je, istaknuli su, "sustavnog uništavanja javne kulturne infrastrukture na svim razinama".

Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici, poručili su iz te inicijative.

Zatražili su i javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkoga i kritičkog novinarstva koje, kako smatraju, radi u javnom interesu.

"Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike", poručuje Inicijativa.

Ministarstvu kulture su poručili da "rezovi nisu razvojna mjera", nego "sredstvo discipliniranja i ušutkavanja".

Ministrica Obuljen Koržinek: Od 2016. do danas proračun za kulturu povećan za 300 milijuna kuna

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek novinarima je istaknula kako je pozvala Inicijativu na razgovor da vidi o kakvim se rezovima radi. "U mandatu ove Vlade od 2016. do danas proračun Ministarstva kulture povećan je za oko 300 milijuna kuna", rekla je te dodala da to uključuje i izvorna financijska sredstva i novac iz europskih fondova. Istaknula je kako je u izvornim financijskim sredstvima povećanje oko 100 milijuna kuna.

Prosvjed stanovnika Španskog osvijetlit će šoljanovu u španskom Žele park i mjesto u vrtiću, dobit će rasvjetne stupove

"Za razliku od prakse prethodne Vlade, koja je rezultate poziva objavljivala u travnju, svibnju i lipnju, mi smo već u prvoj godini, dva mjeseca nakon što smo preuzeli ministarstvo, sve rezultate, osim sredstava za kulturnu baštinu, objavili u prosincu za sljedeću godinu", rekla je ministrica.

Istaknula je kako Ministarstvo kulture vrlo transparentno objavljuje rezultate.

"Za ovu godinu smo najavili donošenje novoga zakona o financiranju i novoga zakona o kulturnim vijećima, što je preduvjet za bilo kakve ozbiljnije reforme u sustavu financiranja. Predvidjeli smo i donošenje novoga zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnost", napomenula je te dodala kako će taj zakon u velikom dijelu promijeniti i unaprijediti okvir u kojem djeluju umjetnici.

"Većinu onoga na što se odnose zahtjevi ove inicijative ministarstvo je već počelo raditi, odnosno to radi", rekla je ministrica.

Ministrica: Rezultate natječaja i rada kulturnih vijeća objavljujemo u skladu sa zakonom

Poručila je i kako su objave rezultata natječaja i rada kulturnih vijeća u skladu sa zakonom koji je sad na snazi. Kad novi zakon bude u javnoj raspravi, vidjet ćemo kroz rasprave i okrugle stolove postoji li potreba i mogućnost da se nešto dodatno unaprijedi, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture Denis Derk Društvena kronika Zagreba, ali i nježna kronika vlastite obitelji i osobnog formiranja

Dodala je i kako, osim novca za kulturu koji se stalno povećava, rastu i sredstva Zaklade Kulture nove, tako da i tvrdnja Inicijative da se smanjuju financijska sredstva za izvaninstitucionalnu kulturu ne stoji i vrlo je lako provjerljiva na stranicama Ministarstva kulture.

Ministrica je podsjetila da su pokrenuta tri nova natječaja iz Europskoga socijalnog fonda - Umjetnost i kultura za mlade, Kultura 54 plus i Kultura u centru, što je, istaknula je, dodatnih 90 milijuna kuna.

Dvije trećina toga je otišlo za izvaninstitucionalnu kulturu, napomenula je ministrica i dodala kako je sljedeći natječaj za medije zajednice, koji će biti raspisan u prvom kvartalu ove godine.

Neprofitni mediji se financiraju iz Agencije za elektroničke medije iz fonda za pluralizam medija, podsjetila je.

Prosvjed 'Zapali za Huanita' Podrška Dvjestotinjak Riječana na prosvjedu 'Zapali za Huanita'

Kad je u pitanju status umjetnika, podsjetila je kako su u mandatu ove Vlade vraćeni svi zaostali dugovi za pravo javne posudbe te osigurano kontinuirano financiranje autorskih prava umjetnika. 

Prvi su put, istaknula je, raspisali javni poziv namijenjen isključivo vizualnim umjetnicima i prvi je put ministarstvo pružilo izravnu potporu, kao što radi za glazbenike i pisce, za vizualne umjetnike veću od milijun kuna.

Poručila je kako ne može prihvatiti kvalifikacije da se radi o rezovima, što se može vrlo lako provjeriti, te ponovila da su financijska sredstva u svim djelatnostima povećana.

Ocijenila je kako Inicijativa "Dosta je rezova!" nije uzela u obzir sva financiranja Ministarstva kulture jer nedostaju sva programska sredstva svih javnih ustanova kojima je osnivač Ministarstvo kulture, što je, ustvrdila je, ukupno oko 70 milijuna kuna.

Prosvjed ispred Ministarstva kulture

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • rimac444:

  Na žalost našom kulturom drmaju razni jugosrpski relikti, zato se i naša kultura sve više balkanizira sa raznim orjunaškim parazitima. Kulturu treba prepustiti trgovačkim zakonima. U zemljama poput Austrije, Italije kultura je stvaralačka, dio turističke ponude, a kod nas je ... prikaži još! čisti jugo parazitizam

 • ing-12345:

  Svim takozvanim kulturnim"radnicima" koji su u stvari besposličari koji žive na račun svih poreznih obveznika RH preporučujem da se stvarno počnu raditi npr. u turizmu. Ako ja moram svoj rad prodati na tržištu pa neka i ova uhljebička gospoda žive ... prikaži još!ve od prodaje svog rada a ne od državih potpora. tj. uzimanja nama da bi dali njim.

 • Avatar anti_komunist
  anti_komunist:

  al se brisu komentari........sacuvaj nas Boze kulture od potomaka sumskih bandita i stovatelja diktatora tita ...