Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
programi skeniraju cijeli internet

Informatičar o hakerskim napadima: 'Danas kompjutere napadaju programi, a ne ljudi'

Haker/Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
15.02.2022.
u 23:29

Mlade osobe ne znaju, navodi Pale, da je kažnjivo djelo ako koriste susjedov Wi-Fi bez dozvole

Hakerski su napadi globalna svakodnevica, a ključno je znati kako se od njih zaštititi. Potrebno je uložiti u sigurnost, no kada je riječ o zaštiti sustava, Predrag Pale kaže kako se radi o nerješivom problemu kad se gleda tehnički i teoretski.

- Nema sustava u koji se ne može provaliti. Puno brže razvijamo sustave, nego ih uspijemo testirati. Tek kad neka ideja padne kako nešto kompromitirati, onda za to treba tražiti rješenje. Mali korisnici, građani i tvrtke rade najčešće veliku grešku jer misle kako nisu bitni, da je njihovo računalo sporo i nema ozbiljne podatke. Danas kompjutere napadaju programi, a ne ljudi. Čim novo računalo uključite na mrežu, za nekoliko minuta će doći prvi napad. To rade roboti, programi koji skeniraju cijeli internet i traže. Oni traže greške i rupe u programima koje postoje mjesecima i godinama - rekao je za Dnevnik HTV-a Pale, "otac hrvatskog interneta", te dodao kako će hakeri provaliti ako nemamo svježe zakrpe na svojem računalu i dobro postavljenu sigurnost.

- S našeg će računala napadati druge i onda nema njihovog traga. Zato što će kod nas ostaviti podatke koje ne žele čuvati kod sebe pa će dolaziti i skupljati ih jer su to ilegalni podaci. Koristit će naše računalo kako bi recimo računali digitalnu valutu. Iako nam je računalo slabo i mi smo beznačajni, mi smo resurs na internetu koji je interesantan nekome - rekao je. 

Mlade osobe ne znaju, navodi Pale, da je kažnjivo djelo ako koriste susjedov Wi-Fi bez dozvole

- Mora se pitati susjed, je li smije koristiti Wi-Fi i susjed mora eksplicitno odgovoriti i dati odobrenje. Mediji podsvjesno šalju jednu podporuku da su mladi koji su "provalili" dobri, heroji i jako pametna djeca. Najčešće se radi o tome da su oni samo instrument. Djeca i ne znaju puno, ali ih netko navede na neko djelo, zato što na svoja računala dovode nedozvoljene podatke - rekao je i naglasio kako nije teško surfati i naći čitav niz informacija i alata koji služe za istraživanje i traženje rupa.

- Često na raznim forumima nalete na "dobronamjerne" osobe koje im kažu kako ima nešto dobro iz astronomije ili nekih drugih područja. Oni to tamo idu tražiti i pokupe neke informacije za koje ne znaju koje su i "dovuku" ih na svoje računalo na kojem ne ostaje trag pravog napadača - kazao je Pale.

Mladi sve češće koriste kriptovalute u virtualnom svijetu jer ako daju bankovni račun, on se može slijediti, a u kriptovalutama misle kako će ih biti teže pronaći. Navodi i kako je na internetu jako velik broj uređaja. 

- Svaka slabost u njima se može iskoristiti. Zbog toga se smatra kako to počinje biti jedno od većih prijetnji. Malo je ljudi koji se bore protiv toga i nikad neće biti dovoljno - zaključio je.

VIDEO Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji Rimac kampusa

Komentara 1

AT
ATG
07:23 16.02.2022.

Konačno pametan komentar relevantne osobe. Ne mogu vjerovati da se u medijima uopće provlači teza da je neki balavac koji je provalio u nečiji sustav, a sad vidimo i uz pomoć druge osobe, i programa koji vjerojatno niti ne razumije jednog dana biti veliki "stručnjak". O karakteru budućeg "stručnjaka" govori i činjenica da se u svom "naivnom istraživanju" poslužio i ucjenom. Dok na televiziji gostuju i komentare daju samoprozvani "informatički stručnjaci", "hakeri" i "kiborzi" sa ugrađenim čipom pod kožom jao si ga nama.. Što je slijedeće - DM ili Pevex kartica na čelu kao veliko postignuće? Ha, ha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije