Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTU CIJENE

Inflacija u Njemačkoj odrazit će se i izvan države: 'S tim će se morati nositi cijela eurozona'

euri
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
04.06.2021.
u 12:54

Inflacija je u Njemačkoj u svibnju dosegnula najvišu razinu u posljednjih deset godina – iznosila je 2,5 posto. To je već peti mjesec kako cijene rastu. Hoće li Europska središnja banka (ESB) mijenjati svoj kurs?

Skupa energija u svibnju je bila zaslužna za rast potrošačkih cijena, u Njemačkoj je zabilježen najveći mjesečni rast cijena u posljednjih deset godina. Roba i usluge stajale su u prosjeku 2,5 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, naveo je u ponedjeljak (31.5.) Savezni zavod za statistiku, piše Deutsche Welle.

To je najveća mjesečna stopa inflacije još od rujna 2011. Otkako je krajem prošle godine istekla vladina mjera kojom je (zbog koronarestrikcija) privremeno smanjena stopa PDV-a s 19 na 16 posto, stopa inflacije raste kontinuirano već pet mjeseci.

Energija diže cijene

U svibnju ove godine potrošači su posebno mnogo novca morali izdvojiti za energiju, koja je tijekom posljednjih godinu dana poskupjela za deset posto. Početkom pandemijske krize, u prvom kvartalu prošle godine, svjetske cijene sirove nafte naglo su opale zbog male potražnje. U međuvremenu su se oporavile.

Osim toga, početkom ove godine u Njemačkoj je uveden i porez na emisiju ugljičnog dioksida – 25 eura po toni. To se odnosi prije svega na sagorijevanje dizela, benzina, mazuta i zemnog plina. Prehrambeni proizvodi poskupjeli su u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 1,5 posto, a usluge za 2,2 posto.

Uskoro četiri posto?

Stručnjaci predviđaju da će se povećanje razine cijena nastaviti i u nekoliko idućih mjeseci. Prvi ekonomist VP banke Thomas Gitzel smatra da se trenutačna inflacijska dinamika podcjenjuje: „Njemačka poskupljenja sada pale turbopogon.“ I pojašnjava: „S obzirom na to da je prošle godine lockdown potpuno poremetio razvoj cijena, pa su zbog toga mnogi proizvodi pojeftinili, sada u usporedbi s prošlom godinom inflacija izgleda veća“.

Holger Schmieding, šef ekonomske analitike Berenberg banke procjenjuje da bi godišnja inflacija mogla iznositi četiri posto. On navodi i razlog – u drugoj polovini prošle godine privremeno je smanjen porez na promet, pa se to odrazilo i na niže cijene, a taj proces sada je obrnut.

I drugi ekonomisti smatraju da bi godišnja inflacija mogla biti znatno viša od tri posto. Ali ekonomski stručnjak iz Commerzbanke Marco Wagner kaže da će to biti privremeni rast inflacije: „Uostalom, to su prouzročili vremenski ograničeni efekti, pa se od sljedeće godine može računati sa znatno nižom stopom inflacije“.

Što će napraviti Europska središnja banka?

Ne bi se trebala prevelika važnost pridavati mjesečnim rezultatima mjerenja inflacije, upozorava Jörg Zeuner, glavni ekonomist frankfurtskog investicijskog fonda Union Investment. Prema procjeni Thomasa Gitzela iz VP banke, ovaj „problem“ nestat će već sljedeće godine. „Njemačka, pa i eurozona u cjelini dugoročno će se morati nositi više s premalim, nego s previsokim stopama poskupljenja. To zna i Europska središnja banka."

Njemačka ekonomska stručnjakinja Isabel Schnabel, članica Direktorija ESB-a, još je sredinom svibnja naglasila da je fiskalna politika glavne europske financijske institucije „uštimana” srednjoročno i objašnjava da to znači da mi "gledamo mało dalje od tih kratkoročnih kolebanja“.

Za kompletnu 2021. Europska središnja banka očekuje inflaciju od 1,5%. Nova prognoza bit će objavljena u lipnju. Stopa inflacije jedan je od bitnih pokazatelja za formiranje novčane politike ESB-a. Njezin cilj jest da za cijelu eurozonu inflacija bude nešto manja od dva posto – i na dovoljnoj udaljenosti od nule. Međutim, cilj se godinama ne ostvaruje.

Cijene u SAD-u rastu brže

U Sjedinjenim Američkim Državama u posljednje vrijeme inflacija je veća nego u eurozoni. U travnju je bila za 4,2 posto veća nego u istom mjesecu prošle godine. To je bio najveći skok od rujna 2008.

Washington je zbog krize odobrio gigantske pakete pomoći. Samo paket iz ožujka ima volumen od 1,9 bilijuna američkih dolara, što je skoro desetina godišnjeg ekonomskog učinka cijele zemlje. Osim toga, masovno cijepljenje u Sjedinjenim Američkim Državama odmaklo je dalje nego u Europi, pa se ekonomski život brže normalizira i u važnom sektoru uslužnih djelatnosti.

VIDEO U Njemačkoj će vas u prometu kazniti ako vozite sporo, a u Rusiji ako niste oprali auto!

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
13:10 04.06.2021.

Da, inflacija. Veliki dio možemo zahvaliti zelenoj politici i nametima... Jako mali korak je između ovakve inflacije (4%) i hiperinflacije, a jednom kad krene hiperinflacija, sve ode kvragu...

HA
Hanok
14:17 04.06.2021.

Ne i ne. Cijena goriva u 5 mjesec 2020 je bila 30% niža u odnosu na 2019, znači deflacija. A pošto je gorivo opet na razini 2019, to diže inflacijske brojke za ovu godinu u odnosu na 2020. Ako maknemo gorivo, i u EU i Sj. Americi inflacija je ispod 2%. Manipulirate s brojkama da bi imali vijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije