Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD NA 6,1 POSTO

Inflacija u Austriji u rujnu najniža od početka ruske agresije na Ukrajinu

General view of the city center in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/3
30.09.2023.
u 16:30

Kako prognozira austrijski Institut za ekonomska istraživanja (Wifo) u Beču, procjenjuje se da bi na kraju inflacija ove godine u Austriji mogla iznositi 7,5 posto

Kako je izvijestio Austrijski zavod za statistiku “Statistik Austria” val poskupljenja u Austriji očito lagano jenjava, jer je stopa inflacija nakon dugog vremena u padu. Prema prvim procjenama, nakon 7,4 posto u kolovozu cijene su u rujnu pale na 6,1 posto”, istakao je glavni direktor zavoda Statistik Austria Tobias Thomas dodavši:

“To je najniža vrijednost od izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022. godine. Razlog padu prije svega treba tražiti u snižavanju cijena energenata u kućanstvima, koje sada koče inflaciju. Nakon što su u jesen prije godinu dana potrošačke cijene za struju, plin i grijanje masovno porasle, sada su u usporedbi s prošlom godinom, ovisno o isporučitelju energije tek neznatno porasle ili su snižene. Također i kod živežnih namirnica je popustio ogroman pritisak na cijene”.

VEZANI ČLANCI:

Prošli je mjesec kod stope inflacije od 7,4 posto zabilježen porast cijena živežnih namirnica od gotovo 10 posto. Razlog je bila, cijena goriva, kako navodi Statistik Austria u svom izvješću odnosno cijene energije u domaćinstvima te ugostiteljstvu jer je riječ o turističkom mjesecu, koje su stopu inflacije kod živežnih namirnica u kolovozu podigle na dvoznamenkastu razinu (9,8 posto). Meso je poskupilo za 7,8 posto, voće za 5,7 posto, a bezalkoholna pića za 12,6 posto.

Cijene stanovanja, vode i energije prosječno su porasle za 10,1 posto i time su ostale najznačajniji čimbenik porasta inflacije. Stanovanje je poskupjelo za 8,6 posto, a usluge u hotelima i restoranima za 12,0 posto.

Ono čemu se se sada nada šef Statistik Austria Thomas i brojni Austrijanci da će se “rujanski trend padajuće stope inflacije nastaviti”. Prilično optimistično, komentiraju mediji u očekivanju konačnog službenog izvješća za mjesec rujan ove godine. I značajnu opasku: “Mi smo još miljama udaljeni od optimalne vrijednosti inflacije, koja prema Europskoj središnjoj banci iznosi 2 posto”.

VEZANI ČLANCI:

Međutim, mnogi se Austrijanci tješe da je ovomjesečnih 6,1 posto, iako još uvijek daleko iznad prosječne inflacijske stope u eurozoni, ipak snošljivo u odnosu na siječanj ove godine kada je inflacija u Austriji iznosila čak 11,2 posto. U svibnju je iznosila 9, u lipnju 8, a u srpnju 7 posto.

Kako prognozira austrijski Institut za ekonomska istraživanja (Wifo) u Beču, procjenjuje se da bi na kraju inflacija ove godine u Austriji mogla iznositi 7,5 posto. Sljedeće, 2024. godine, prema procjenama analitičara, trebala bi znatno pasti i zaustaviti se negdje između 3,5 i 4,0 posto. Austrijanci već nestrpljivo čekaju na to! Jer cijene su ih stisle sa svih strana i više im ne daju da bezbrižno žive kako su desetljećima prije na to bili naučeni.

VIDEO Plenković o porastu cijena goriva

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
16:44 30.09.2023.

Kada na poslu napraviš pogrešku dobiješ opomenu ili otkaz, u najgorem slučaju tvrtka te tuži. Ima li kakva sankcija i naknada štete kada političari donesu odluke koje štete gospodarstvu i njenim građanima?

Avatar Scheweningen
Scheweningen
07:41 01.10.2023.

Dalekosežne mjere Plenkovica se osjete i u Austriji i mnogo dalje :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije