Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Infektolog dr. Boris Dželalija: Kako se čuvati od koronavirusa

Foto: Ivica Radoš
1/3
04.03.2020.
u 11:15

Zdravstvenim djelatnicima teško je dijagnosticirati koronavirus jer su testovi trijažni, što znači da mogu biti lažno pozitivni ili lažno negativni i potrebno ih je ponavljati nekoliko puta.

Prof. dr. sc. Boris Dželalija, poznati hrvatski infektolog, liječnik u Općoj bolnici Zadar i predavač na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, održao je u Zadru zanimljivo i jako posjećeno predavanje o koronavirusu. 

– Je li novi koronavirus COVID-19 stvarna opasnost i prijetnja ljudskom zdravlju ili nekontrolirani strah i panika? Odgovora za sada nema – kaže dr. Boris Dželalija.  

Većina koronavirusa, kaže dr. Dželalija, bezopasna je pa se nije posebno ulazilo u dijagnostiku i kliničke probleme, s tri iznimke. Godine 2002. pojavila se epidemija pneumonije povezana s tržnicom Guangdong u Kini, što je rezultiralo otkrićem SARS-a. Nova slična bolest prepoznata je 2012. godine u Saudijskoj Arabiji – MERS, a  COVID-19 treći je ozbiljniji koronavirus koji su liječnici prepoznali po većoj učestalosti pneumonije. 

Krenulo je s  tržnice u Wuhanu, na kojoj se prodaju divlje i domaće životinje, što pomalo podsjeća na naš sajam u Benkovcu u prošlosti. Novim virusom mogu se zaraziti svi, na bilo kojem mjestu, a inkubacija je od 2 do 12 ili 14 dana. Prenosi se kapljično, putem kontaminiranih površina, aerogeno preko sitnih čestica u zraku te fekalno-oralnim putem.

– U ranijim slučajevima pokazalo se da je većina prijenosa u zdravstvenim ustanovama i obiteljima. To otvara nove probleme – ako ljude zatvorimo u domove, spriječit ćemo epidemije, ali i ugroziti članove obitelji. Smrtnost je oko 2 posto, čak i manja kada je riječ o zdravim ljudima, no ako se radi o starijim osobama, starijima od 70, 80 godina, s komorbiditetom, prije svega kardiovaskularnim bolesnicima, osobama s autoimunim bolestima, onda je i viša od 10 posto. Na udaru su stariji muškarci s oslabljenim imunološkim sustavom – rekao je  dr.  Dželalija. 

Muškarci su, obrazlaže, izloženiji vjerojatno zbog razlike u hormonima. 

Zdravstvenim djelatnicima teško je dijagnosticirati koronavirus jer su testovi trijažni, što znači da mogu biti lažno pozitivni ili lažno negativni i potrebno ih je ponavljati nekoliko puta. Zbog toga se sva testiranja vrše u referentnom centru Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", koji ima i kliniku i obučene laboratorijske radnike.

VIDEO: Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite o koronavirusu

No, postavlja se pitanje kako se zaštititi od koronavirusa?

– Kada kišemo, kašljemo i govorimo, izbacujemo stotine tisuća čestica i pitanje je gdje će one stići. One krupne stižu do usta, nosa ili očiju osoba u krugu od jednog ili dva metra. Zbog toga se preporučuje držati razmak s osobama koje su bile izložene virusu. Zaštitne mjere su pranje ruku, kašljanje u maramicu ili masku te nediranje sluznica – očiju, usta i nosa. Smanjite putovanja, izbjegavajte javna okupljanja, malo usporite sa svim aktivnostima dok se situacija ne stabilizira – savjetuje dr.  Dželalija.

Kako službenog lijeka za koronavirus za sada nema, pacijentima se daju antiviralni lijekovi ili antimalarici. Dr. Dželalija se našalio i dodao kako "nažalost, ne pomaže ni alkohol“. 

Dr. Dželalija iznio je podatak o kineskim mjerama dubinskog pranja novca. Naime, Kinezi dezinficiraju novčanice UV svjetlom, pa ih čak drže u trezoru 14 dana kako bi bili sigurni da je virus mrtav. 

– Kod nas je situacija pod kontrolom, a ako se dogodi epidemija, mogla bi se formirati karantena negdje na širem, nenaseljenom području županije – zaključio  je  prof. dr. sc. Boris Dželalija. 

Pojave poput  koronavirusa, prema dr. Dželaliji, apostrofiraju potrebu visokostručnih infektologa. Međutim, u hrvatskoj medicini nisu dovoljno priznati, a čim se dogodi neka epidemija, onda se najprije njih zove. 

Red Danice hrvatske za dr. Dželaliju

Sada već bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pred kraj svoga mandata zaslužnim je pojedincima dodijelila odlikovanja, a prof. dr. sc. Borisu Dželaliji dodijelila je Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, i to za osobite zasluge u humanitarnom djelovanju tijekom Domovinskog rata i znanstvenom radu i medicinskim istraživanjima na području biomedicine i infektologije. 

Video: Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

Ključne riječi

Komentara 1

PR
predator57
11:37 04.03.2020.

Treba pitati Trumpa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije