Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTA OD BESPLATNOG PRIJEVOZA

Ines Strenja: Sram me što sam saborska zastupnica, no borba ne prestaje

Ines Strenja Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.06.2019.
u 11:13

Strenja je ogorčena jer nije prošao prijedlog da se oslobodi plaćanje trajekta djeci s poteškoćama u razvoju.

Nažalost, srce je ostalo tvrdo, mozak u stranačkim okovima, nije prošla čak ni ponuda da konačni zakon bude nestranački prijedlog Odbora, za što postoji poslovnička mogućnost, napisala je na Facebooku Ines Strenja i dodala da ju je danas sram što je saborska zastupnica.

Strenja je ogorčena jer nije prošao prijedlog da se oslobodi plaćanje trajekta djeci s poteškoćama u razvoju.

– Nažalost, danas nakon sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, čija sam predsjednica, moram reći da me je sram. I ne vidim više smisla u bešćutnoj stranačkoj stezi jer, na kraju krajeva, treba ipak nastaviti živjeti sam sa sobom i svojim odlukama. Mnogo puta do sada riječ je bila o ustašama i partizanima, o kriminalcima koji sjede u saborskim klupama i izdajama prelaskom "žetončića" koji te uvijek i uvijek vraćaju na isto pitanje – što to meni sve treba? Danas je bila druga tema, ljudskija, dječja, prava tema koja nema stranačku obojenost. Ili pak ima? Danas sam apelirala na zastupnike koje su neki birači ipak izabrali i kojima je dužnost zastupati njihove interese – birači koji bi sigurno, da su danas bili na mom odboru, digli ruku i oslobodili plaćanja trajekta DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU – stoji u objavi koju Strenja završava porukom da borba ne prestaje.

Ministarstvo se referiralo na ''niz netočnih naslova''

Izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u tijeku su i sva otočka djeca s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatan prijevoz, a zakon će biti donesen do kraja ove godine, poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U priopćenju se referiraju na, kako kažu, niz netočnih izjava nakon današnje sjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na kojoj se glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu tog zakona te poručuju da prijedlog nije izglasan jer je taj zakon u fazi izmjene.

Konkretan prijedlog saborskog zastupnika SDP-a Arsena Bauka, o kojem se danas odlučivalo na Odboru, zastupnici vladajuće većine formalno su odbili jer je ocijenjeno kako prijedlog nije provediv te je u nekim segmentima čak i diskriminatoran.

Zakon je već u postupku izmjena

Osim toga, ističu u priopćenju, zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba s pravom na besplatni prijevoz, a koji će se moći provoditi kroz mogućnost dokazivanja statusa invaliditeta ili statusa djece s poteškoćama u razvoju.

Istaknuli su i, kako su rekli, hvalevrijednu inicijativu udruge Brački pupoljci, čiji su prijedlozi uvaženi na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga zakona koje ujedno uključuje sve relevantne i zainteresirane strane tj. predstavnike.

To povjerenstvo do sada je održalo nekoliko sastanka na kojima se raspravljalo, osim o osiguranju besplatnog prijevoza za kategorije osoba s invaliditetom, o uvođenju nove kategorije osoba s pravom na povlašteni prijevoz: o djeci s poteškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku. Tako bi se pravom na povlašteni prijevoz koristila i ta kategorija otočana na temelju otočne iskaznice. Slijedom svega, trenutačno se aktivno radi na izmjenama u tekstu nacrta prijedloga zakona kako bi se na odgovarajući način uključile sve kategorije djece s poteškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, kao posebna kategorija korisnika prava na povlašteni prijevoz uz roditelje ili osobe u pratnji koji bi također imali pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece.

U Ministarstvu mora kažu i kako se očekuje da će Vlada do kraja listopada uputiti zakon u prvo čitanje, a usvajanje konačnog zakona predviđeno je do kraja ove godine. U Zakon će biti uvrštene sve potrebne promijene kako bi sva otočka djeca s poteškoćama u razvoju imala pravo na besplatan prijevoz, poručuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Komentara 13

IO
Iovan
12:27 28.06.2019.

Draga Injes Strena, dijelim Vaše mišljenje. I mene je sram što ste saborska zastupnica.

GA
GandalfovBrat
12:14 28.06.2019.

al nije te sram dobivat tu plaću za nerad i k tome povlaštenu mirovinu?

TA
Taman
11:57 28.06.2019.

Pa Strenja podnesci ostavku da se više ne sramiš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije