Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O spajanju MORH-a i ministarstva branitelja

Ines Strenja Linić: S idejom se slaže i Most, ali zadnju riječ trebaju imati branitelji, Đakić: To ne bi bilo dobro

Ines Strenja Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.02.2016.
u 14:01

Oni moraju moći svoja prava ostvarivati na jednostavniji način i moraju imati način kontrole nad onim što se događa s onima koji kroz dosadašnja zakonska rješenja nisu uspijevali riješiti svoj status, kaže Strenja Linić

HSP AS, jedna od stranaka unutar Domoljubne koalicije, već se duže vrijeme zalaže da se Ministarstvo branitelja pripoji Ministarstvu obrane RH (MORH), potvrdio je glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić. Kaže da je on kao čovjek koji je šest godina proveo u vojsci i jedan od autora programa njegove stranke, još prije godinu dana dostavio taj prijedlog svojim koalicijskim partnerima, HDZ-u.

– Tada sam napisao da je Ministarstvo branitelja, takvo kakvo je, pod dirigentskom palicom ministra Matića, neprihvatljivo i ne treba postojati. To je bilo ministarstvo koje je služilo za potkusurivanje političkih ambicija i uhljeba. Svjedoci smo opravdanih prosvjeda u Savskoj 66, a mi smo davno prije tih prosvjeda to izjavili. Dakle, to ministarstvo nije radilo posao, nije činilo ono što je trebalo, nije bilo na usluzi braniteljima ni njihovim obiteljima. Naš se stav nije promijenio, hajdemo se nadati da će naši partneri iz HDZ-a predložiti kvalitetnog ministra i sve druge koji idu uz ta ministarstva i da će se ta praksa promijeniti. Da neće biti potrebe za prosvjedima branitelja – kazao je Ćorić te dodao da i danas misli da svaka država koja je bila u ratu, prava branitelja i njihovih obitelji, brigu o poginulima i njihovim obiteljima može voditi unutar Ministarstvo obrane.

– Sasvim dovoljno je da se jedan resor u MORH-u otvori da vodi brigu o braniteljima, a drugi da vodi brigu o braniteljskim udrugama. Ja sam osobno u Vukovarsko-srijemskoj županiji vodio dugi niz koordinaciju braniteljskih udruga u ime župana vukovarsko-srijemskog, to su prestrašne cifre sa stotinama udruga. To više nema smisla, to je degradacija tih udruga. U Americi imate jednu udrugu onih koji su ratovali u Vijetnamu, ona radi u dogovoru s državom i ima određeni politički utjecaj, pa svjedoci smo i SUVNOH-a za vrijeme bivše Jugoslavije gdje su se partizani ujedinili. Branitelji danas nemaju utjecaja i mislim da je ovo danas potrošena priča, da je to trošenje novaca – poručio je Ćorić.

S idejom pripajanja Ministarstva branitelja MORH-u slaže se i Most, potvrdila je Ines Strenja Linić, no ipak, naglašava, zadnju riječ o tome trebaju imati branitelji.

– Oni moraju moći svoja prava ostvarivati na jednostavniji način i moraju imati način kontrole nad onim što se događa s onima koji kroz dosadašnja zakonska rješenja nisu uspijevali riješiti svoj status. Osim branitelja tu su i roditelji i supružnici, djeca poginuli, nestalih, civilne žrtve rata. To je kompleksna problematika gdje oni koji ih predstavljaju, a to su udruge trebaju imati svoju glavnu riječ – kaže Strenja Linić. U Mostu se, dodaje, nije raspravljalo o tom pripajanju, to je, dodaje, ideja HSP-a AS, no ako dođe na stol, tražit će prvo javnu raspravu braniteljske populacije.

Njen stranački kolega Miro Bulj kaže da je to posebno osjetljiv resor, pa prvenstveno treba definirati zakonske okvire i urediti da se maksimalno sačuva dostojanstvo Domovinskog rata kao i svih pojedinaca.

– O tom pitanju treba otvoriti javnu raspravu gdje će se uključiti braniteljske udruge i svi zainteresirani pojedinci i naći najoptimalnije rješenje. Koje je najoptimalnije rješenje, naravno da treba razmišljati i u budućem periodu donijeti odluku. Instrumentalizirati branitelje u socijalnu skupinu nije dobro. Treba naći najpravičniji put i najbolje rješenje – tvrdi Bulj koji u ovoj ideji vidi dosta prednosti, ali i minusa. Stalno se, kaže, razmišlja o rješenjima za branitelje koje treba socijalizirati i zaposliti nakon službe.

HDZ-ov Josip Đakić ne zna što njegova stranka misli o ovoj ideji, ali on kao predsjednik Hrvatskih ratnih vojnih invalida RH smatra da to ne bi bilo dobro.

– Branitelji su proizašli najvećim dijelom iz Ministarstva obrane, a drugim dijelom iz Hrvatske policije i redarstvenih snaga. Nekada na samim počecima postojao je Odjel za skrb hrvatskih branitelja koji je vodio gospodin Vučić i on je tada imao svoju svrhu kada policija još nije bila toliko uključena u ratne operacije i kada nisu bile provedene vojno-redarstvene operacije. Svako ministarstvo bi onda trebalo imati svoj odjel za skrb svojih djelatnika, i MUP i Ministarstvo obrane. 504 tisuće branitelja zaslužuju imati svoje ministarstvo koje će skrbiti i brinuti o njima i zakon koji će sigurno biti definirana sva prava o braniteljima i brizi o njima. Stoga smatram da inicijativa HSP-a AS i neće naići baš na dobar odjek u braniteljskoj populaciji, smatramo da Ministarstvo hrvatskih branitelja ima svoju svrhu i potrebu – briga i skrb o braniteljima – kaže Đakić.

SDP-ov bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić misli da je bolja ideja spojiti ministarstvo branitelja s Ministarstvom socijalne skrbi.

– Najradije bih vam rekao da me to uopće ne interesira, ali evo, kad već trebam komentirati, reći ću vam da Ministarstvo branitelja je upravo i razvojeno 1998. godine od MORH-a jer se MORH bavi nekim drugim stvarima, a Ministarstvo branitelja se bavi veteranima, ljudima koji su završili svoje vojne karijere. Ovdje se prije svega radi o tome da vladajući nemaju ljude za taj osjetljivi resor i sad bi ga najrađe povjerili Ministarstvu obrane, ali on prirodno nažalost ne pripada MORH-u. Netko će reći da je grijeh ovo što sad kažem, ali ako bi se već negdje pripajalo, nažalost Ministarstvo branitelja prije pripada Ministarstvu socijale, ne mislim pri tome ništa loše, nego jednostavno to su takvi potezi koji se rade s Ministarstvom branitelja. U krajnjoj liniji, možda Ministarstvo branitelja u nekoj budućnosti ne bi ni trebalo postojati, jer ono što znam jest da bi branitelji više volili nego da imaju ministra, da bude ured za branitelje i stradalnike Domovinskog rata pri Vladi i da im naređeni bude premijer, to bi njima jako imponiralo jer branitelji više vole formu nego sadržaj i bolje im je da im glavni bude predsjednik Vlade ili predsjednica, nego ministar, načelnik uprave, ravnatelj ili nešto drugo – tvrdi Matić. Podsjeća da je baš SDP-ova vlada stvorila samostalno Ministarstvo branitelja.

– A ne da, kako oni kažu, da ih citiram "oni ne vole biti sa srbima, ciganima i socijalom" i jednostavno su imali svoje ministarstvo, ali im se pokazalo da nije dobro Ministarstvo branitelja, nego bi se moralo zvati Ministarstvo hrvatskih branitelja, a začudo inicijativu za to su dali Gradski ured za branitelje grada Zagreba, Savjet za branitelje HDZ-a i Zajednice branitelja Gojko Šušak, nevjerojatno, ali u Hrvatskoj istinito – zaključio je Predrag Matić.  

>> Ministri Butković i Kuščević protiv spajanja Ministarstva branitelja i MORH-a

Komentara 22

Avatar abakus
abakus
14:22 17.02.2016.

Kako se s time slaže MOST kad sam na svoje uši čuo kako je gđa. Strenja Linić u razgovoru s novinarom Petrom Vlahovom jasno i glasno rekla da to MOST ne podržava, ali da će o tome odlučiti sami (i sami oni) branitelji...? Na vlastite uši sam to čuo, vrlo jasno je to rekla. Kakvo je ovo novinarstvo?

CR
CROLINDA
14:41 17.02.2016.

ne može HDZ s mutavim MOSTom ništa postići - MOST se uginje četničkim i protuhrvatskim komunističkim spodobama - “ antifašistima” SKHu u hajci i linču protiv Hasenbegovića -MOST brani Lozančića iako je bio privatni prisluškivački servis bivšeg premijera Milanovića MOSTvića MOST podržava jednog Ranka Ostojića – MOST podržava jednoga KOSovca Radmana tj. Radmanoviziju koja kao državna TV ne odgovara osjećajima i potrebama većinskog hrvatskog naroda - MOST se ne srami Trgova maršala Tita u državi Hrvatskoj i nije ih briga što će im potomci učiti o hrvatskoj povijesti od onih koji su se i devedesetih opredijelili opet za Jugoslavijetinu - MOST nama poručuje da je bitna samo gospodarska situacija i ništa više od toga - samo trbuh samo probavni trakt da je to važnije od svih ideala i vrijednosti i to poručuje nama Hrvatima koji zasigurno nismo dosad opstali i izborili svoju slobodu svoju državu na ideologiji pokornog trbuha – MOST naučava dakle obratni sustav vrijednosti – skorojevićevski

CR
CROLINDA
14:38 17.02.2016.

vječno hvala našim hrvatskim braniteljima dali su nam najveću moguću sreću ikada - oni su prvi i jedini a akobogda i posljednji branitelji Hrvatske i neka se "antifašisti" ne trpaju-----------M Prpa – portal HKV - „ Pokolj kakav smo proveli roveli nad Hrvatima nije poznat u povijesti europske cvilizacije“. Milovan Đilas . Wartime (1947.) Čovjek koji je i prije toga rekao – Hrvati su morali umrijeti da bi Jugoslavija mogla živjeti. U tom pokolju sudjelovali su i hrvatski komunisti, bez i najmanje sumnje predvođeni Titovom komandom, što znači da je to bila – državna politika. Gospodo povjesničari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije