Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIMINALNI ZAKON

Indonezijski predsjednik zaustavlja zakon koji bi zabranio izvanbračni seks

Foto: DARREN WHITESIDE/REUTERS/PIXSELL
23.09.2019.
u 10:25

Danas je predsjednik Joko Widodo službeno zaustavio glasanje za kontroverzan zakon nakon vala kritika unutar i izvan države.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo je odgodio glasanje za zakon koji bi zabranio izvanbračne spolne odnose u cijeloj Indoneziji. Ova odluka je donesena nakon što su mnoge grupe unutar i izvan države protestirale protiv barbarskog zakona.

Zakon bi kaznio nevjenčan parove koji žive zajedno sa 6 mjeseci zatvora a "neprimjereni činovi" (kako ih nazivaju u zakonu) bi bili kažnjivi s do 6 mjeseci zatvora. Ovaj zakon bi de facto kriminalizirao homoseksualne veze (istospolni brakovi nisu legalni u Indoneziji) te bi kaznio vršenje ili pomaganje u izvršavanju pobačaja s do 5 godina zatvora. Još jedna sporna stavka zakona je da bi vrijeđanje predsjednika postalo krivično djelo. 

U petak predsjednik Widodo je rekao da će poslušati na žalbe koje javnost ima o novom prijedlogu zakona. 

-Postoje dijelovi ovog zakona koji treba ponovno pregledati. Stoga sam rekao ministru za zaštitu ljudskih prava da pravda zakon pred parlamentom te da ponovno skupi reakciju javnosti da se napravi bolji zakon- rekao je Widodo.

Grupa Human rights watch je za ovaj zakon rekla da je katastrofalan ne samo za religijske i seksualne manjine u Indoneziji, nego za cijelu državu. 

Čak su  vlade počele kritizirati indonezijsku odluku, a Australska vlada je upozorila svoje stanovnike na nadolazeći zakon ako odlaze u Indoneziju piše CNN

Novi zakon bi trebao zamijeniti stogodišnji kriminalni zakon koji potječe još iz vremena kad je Indonezija bila nizozemska kolonija. Postao je popularan 2015. nakon više od 10 godina relativne tajnosti. 

Sada čekamo rezultate Widodovih zahtjeva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije