Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROF. DR. BOJAN POLIĆ:

'Indijski soj virusa nije zarazniji ili opasniji od drugih'

Foto: REUTERS
1/4
21.04.2021.
u 09:55

Indijsko ministarstvo zdravstva objavilo je 24. ožujka da između 15 i 20 posto sekvenciranih uzoraka koronavirusa u tom njezinu dijelu otpadalo na soj koji su karakterizirale dvije neuobičajene mutacije

Kada se govori o sojevima koronavirusa, posljednje vijesti bave se indijskim sojem koji je primijećen u prosincu prošle godine te se širio indijskom zapadnom državom Maharashtrom.

Indijsko ministarstvo zdravstva objavilo je 24. ožujka da između 15 i 20 posto sekvenciranih uzoraka koronavirusa u tom njezinu dijelu otpadalo na soj koji su karakterizirale dvije neuobičajene mutacije, E484Q i L425R. Nakon toga je udio tog soja narastao na čak 60 posto u toj regiji koja je bila među ranim žarištima drugog vala pandemije u drugoj najmnogoljudnijoj državi svijeta. Ta ja varijanta koronavirusa dobila i službenu dezignaciju – B.1.617.

Prof. dr. sc. Bojana Polića s Medicinskog fakulteta u Rijeci upitali smo za više informacija o novom soju, je li on opasniji od postojećih, po čemu se razlikuje.

– Ovdje je riječ o mutacijama u S-proteinu SARS-CoV-2 virusu, što je ima potencijalan značaj za bolje vezanje virusa za naše stanice (veću infektivnost) i izbjegavanje neutralizacijskih protutijela. Inače, sve dosadašnje varijante virusa imaju više mutacija na različitim dijelovima genoma koje uglavnom nemaju veću važnost što se tiče infektivnosti virusa i razvoja bolesti. Na primjer, tzv. britanska varijanta virusa ima ukupno oko 30-ak mutacija, no u području gena za S-protein ima mutaciju koja pojačava vezanje ovoga proteina s receptorom. U slučaju tzv. indijske varijante virusa pojavile su se dvije nove mutacije u S proteinu (E484Q i L452R) koje mogu imati određeno biološko značenje, no to još treba utvrditi, rekao nam je prof. Polić nastavivši kako za sada ne postoje podaci koji bi govorili o tome da su pronađene mutacije u tzv. indijskoj varijanti opasnije od do sada poznatih, odnosno da se ta varijanta virusa širi brže i da izbjegava neutralizaciju protutijelima stečenim bilo cijepljenjem ili prebolijevanjem bolesti.

VIDEO: Pogledajte kako izgleda odjel u KB Dubrava gdje se brojni bore za život zbog koronavirusa

 

Komentara 6

DU
Deleted user
10:07 21.04.2021.

Kad ce crnogorski soj pa da odmorimo........

PU
Pupavac
10:11 21.04.2021.

Dajte najte

Avatar majkuvam
majkuvam
11:27 21.04.2021.

Pa koliko nam još treba vremena za domaći,hrvatski soj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije