Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Indijski soj virusa nije zarazniji ili opasniji od drugih'

Indijsko ministarstvo zdravstva objavilo je 24. ožujka da između 15 i 20 posto sekvenciranih uzoraka koronavirusa u tom njezinu dijelu otpadalo na soj koji su karakterizirale dvije neuobičajene mutacije
21. travnja 2021. u 09:55 6 komentara 502 prikaza
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/4

Kada se govori o sojevima koronavirusa, posljednje vijesti bave se indijskim sojem koji je primijećen u prosincu prošle godine te se širio indijskom zapadnom državom Maharashtrom.

BORBA PROTIV PANDEMIJE Šostar o masovnom cijepljenju u Zagrebu: Ako nastavimo ovim tempom u rujnu nećemo nositi maske

Indijsko ministarstvo zdravstva objavilo je 24. ožujka da između 15 i 20 posto sekvenciranih uzoraka koronavirusa u tom njezinu dijelu otpadalo na soj koji su karakterizirale dvije neuobičajene mutacije, E484Q i L425R. Nakon toga je udio tog soja narastao na čak 60 posto u toj regiji koja je bila među ranim žarištima drugog vala pandemije u drugoj najmnogoljudnijoj državi svijeta. Ta ja varijanta koronavirusa dobila i službenu dezignaciju – B.1.617.

Prof. dr. sc. Bojana Polića s Medicinskog fakulteta u Rijeci upitali smo za više informacija o novom soju, je li on opasniji od postojećih, po čemu se razlikuje.

– Ovdje je riječ o mutacijama u S-proteinu SARS-CoV-2 virusu, što je ima potencijalan značaj za bolje vezanje virusa za naše stanice (veću infektivnost) i izbjegavanje neutralizacijskih protutijela. Inače, sve dosadašnje varijante virusa imaju više mutacija na različitim dijelovima genoma koje uglavnom nemaju veću važnost što se tiče infektivnosti virusa i razvoja bolesti. Na primjer, tzv. britanska varijanta virusa ima ukupno oko 30-ak mutacija, no u području gena za S-protein ima mutaciju koja pojačava vezanje ovoga proteina s receptorom. U slučaju tzv. indijske varijante virusa pojavile su se dvije nove mutacije u S proteinu (E484Q i L452R) koje mogu imati određeno biološko značenje, no to još treba utvrditi, rekao nam je prof. Polić nastavivši kako za sada ne postoje podaci koji bi govorili o tome da su pronađene mutacije u tzv. indijskoj varijanti opasnije od do sada poznatih, odnosno da se ta varijanta virusa širi brže i da izbjegava neutralizaciju protutijelima stečenim bilo cijepljenjem ili prebolijevanjem bolesti.

VIDEO: Pogledajte kako izgleda odjel u KB Dubrava gdje se brojni bore za život zbog koronavirusa

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platiti 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh