Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Norijada u crnom

Incidenti: maturanti vikali 'za dom spremni' i pisali ustaške grafite

Maturanti s majicama s natpisom Za dΩ
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Vecernji list
22.05.2018.
u 17:13

Dio maturanata također je, krećući se u koloni ispod podvožnjaka u Miramarskoj, uzvikivao i "ubij tovara"

Skupina maturanata danas je tijekom norijade u Zagrebu odjenula kontroverzne majice te uzvikivala ustaški pozdrav "za dom spremni", javlja Srednja.hr.

Odmah po dolasku na Trg bana Jelačića, gdje je započelo okupljanje zagrebačkih maturanata, učenici trećih razreda Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu uzvikivali su sporni pozdrav. Usto su bili odjeveni u crne majice s natpisima "Za dΩ" (om – mjerna jedinica za električni otpor) i "Za Ω spremni".

Sličan incident izazvala je i nekolicina prošlogodišnjih maturanata krećući se u koloni prema Bundeku, a policija je zbog takvog ponašanja lani pokrenula i kriminalističko istraživanje.

Dio maturanata također je, krećući se u koloni ispod podvožnjaka u Miramarskoj, uzvikivao i "ubij tovara".

Maturanti s majicama s natpisom Za dΩ
1/39

U Rijeci pak ovoga puta nisu prijavljena oštećenja na autobusima niti gradskoj komunalnoj opremi, no, policiji je dojavljeno o ispisivanju ustaških simbola na Spomenik oslobođenja Rijeke, a počinitelji nisu za sad utvrđeni. Nadležne službe odmah po dojavi su uklonile grafit.

Priopćenjem je reagirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, navevši da najoštrije osuđuje šaranje Spomenika oslobođenja ustaškim i ostalim nacističkim simbolima.

"Vjerujem da će mnogi ovaj čin pokušati opravdati mladenačkom ludošću, neznanjem i prkosom prema autoritetima, možda čak i slučajnošću, no posljednjih je godina u našoj državi previše takvih "ludosti" i "neznanja" da bi ih se moglo svrstati u slučajnosti", istaknuo je Obersnel.

Komentara 365

PP
pp
17:47 22.05.2018.

Kreativno. Provokativno. Kul. Neka, i treba nam malo bunta, provokacije, a bome i društvene kritike. Jer ovo je teško licemjerstvo. Dok nekakav Frljić radi performanse sa Isusom koji silazi sa križa i siluje muslimanku koja vadi sve zastave zemalja UN-a iz vagine i to se naziva ne znam kakvom umjetnošću ovdje se kreativnost i provokacija klinaca problematizira. Ma ote, znate kam...

PP
pp
17:50 22.05.2018.

Bal vampira i utvara se okupi u Kumrovcu i slavi ratnog zločinca i krvoloka odgovornog za ubojstvo 200 000 ljudi kojeg Times uvrsti među 10 najvećih zločinaca 20 stoljeća, nema problema. Maturanti naprave fora majicu, Muh fašizam...dajte, najte...

PR
prajdali100
17:27 22.05.2018.

Bitno je da VL ovo jako potencira.Djeca se malo opustila, nestašluci....hi hi hi hi sad je na redu Index, pa Vulin, Dačić, Zurof...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije