Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POLICAJCIMA JE BILO NELAGODNO'

Incident u Beogradu: Skinuta hrvatska državna zastava sa zgrade rezidencije

Davor Javorovic/PIXSELL
23.04.2021.
u 14:38

– Iskreno sam zahvalan MUP-u Srbije na izvanredno brzoj ili vrlo jasno formuliranoj reakciji, zahvalan sam policajcima koji su došli pred rezidenciju, gotovo da im je bilo nelagodno što se to dogodilo – rekao je veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević

U srijedu oko 4 ujutro nepoznati počinitelj skinuo je hrvatsku državnu zastavu s rezidencije u Beogradu. Prema riječima veleposlanika Hrvatske u Srbiji Hidajeta Biščevića, zastava nije skinuta slučajno, odnosno nije prošla nikakva skupina huligana koja se vraćala s piva i popela se na pet-šest metara visoku terasu. Kazao je i kako se ozbiljnost toga incidenta sastoji u tome što on reflektira jedan dio atmosfere koja se nastavlja hraniti govorom mržnje, radikalizmom, prihvaćanjem nasilja kao prihvatljive norme.

– Iskreno želim vjerovati da su to individualni postupci, ali čak i takvi odražavaju dio atmosfere u ovdašnjem javnom prostoru, možda po diplomatskim normama to ne bih smio govoriti, ali govorim to u najboljoj namjeri – rekao je Biščević.

Dodao je kako „mi govorimo o zastavi, ali zapravo govorimo u Srbiji, i o tome kako se društvo želi ovdje razvijati“.

– U tom smislu iskreno sam zahvalan MUP-u Srbije na izvanredno brzoj ili vrlo jasno formuliranoj reakciji, zahvalan sam policajcima koji su došli pred rezidenciju, gotovo da je njima bilo nelagodno što se to dogodilo. Ozbiljnost ovog incidenta sastoji se u tome što reflektira jedan dio atmosfere koja se nastavlja hraniti govorom mržnje, radikalizmom, prihvaćanjem nasilja kao prihvatljive norme. U posljednje vrijeme imali smo prijetnje rukovodstvu Hrvatskog narodnog vijeća u Subotici, a sada ova zastava – rekao je Biščević.

U povodu ovoga incidenta oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Srbije koje je najoštrije osudilo skidanje hrvatske državne zastave.

"Nepromišljen i izolirani akt neće baciti sjenu na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog povjerenja i suradnje", stoji u priopćenju ministarstva. 

Ključne riječi

Komentara 41

Avatar rubinet
rubinet
14:45 23.04.2021.

Hrvatska zastava poznata je diljem svijeta . Poglavito nakon Rusije 2018. kad su milijarde ljudi gledale nogometne prijenose. A nekima je zato krivo i ljubomorni su .

ZB
Zoki-Bijela
14:59 23.04.2021.

Jednostavno, Srbija

BI
bikica7
15:58 23.04.2021.

Ukinuti hrvatsko veleposlanstvo u Srbiji a također ukinuti i srpsko u Hrvatskoj jer je bespotrebno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije