Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

INA se mora povući iz Sirije iako time gubi gotovo svu dobit

Potpredsjednik Vlade Čačić izjavio kako nijedan projekt prošle Vlade nije spreman
23. veljače 2012. u 11:12 135 komentara 15 prikaza
sjednica vlade,radimir čačić,zoran milanović,tvrtko jakovina,gordan maras,slavko linić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Premijer Zoran Milanović zamolio je mljekare da blokiranje prometnica bude iznimka, a ne pravilo te poručio kako država neće dopustiti da prosvjednici blokiraju čitave gradove i regije.

Rekao je da ne misli da su mljekari izmanipulirani i kako misli da su izašli na ulicu zato što su u teškoj situaciji, ali da cijena ne može iznositi 50 lipa po litri mlijeka.

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjoj je sjednici Vlade predstavio pokretanje investicijskog ciklusa i analizu za 2012. godinu. Rekao je da, unatoč prognozama svih institucija koje prognoziraju pad vrijednosti investicija i u ovoj godini, Vlada misli ostvariti rast od 7,4 posto. Čačić je onima koji govore da će ova Vlada samo nastaviti projekte koje je počela prošla poručio da je to velika magla te da ništa od projekata nije spremno. Posebno je naglasio da moramo nadoknaditi prevelik uvoz energije i hrane većom domaćom proizvodnjom i kako je nedopustivo trenutačno stanje po kojem je hrvatska druga najgora zemlja svijeta po uvozu energije po glavi stanovnika.

Rekao je i da će državna poduzeća raspisati na stotine javnih natječaja da bi se pokrenulo gospodarstvo. Čačić najviše očekuje od HEP-a, Hrvatskih voda, HŽ-a, HAC-a i Hrvatskih cesta, od kojih traži da ove godine investiraju u projekte u vrijednosti od 1,5 milijardi eura.

Uveli sankcije Siriji, Ina se mora povući

Hrvatska se pridružila europskim zemljama i nametnula sankcije Siriji što zapravo znači da Ina trenutačno ne može poslovati u Siriji gdje ima svoja nalazišta plina i nafte.

Premijer Zoran Milanović rekao je da se Ina mora potpuno povući iz Sirije kao i sve druge kompanije.

– Sudjelovanje u međunarodnim sankcijama ima svoju cijenu, a naš posao kao vlade jest da sutra, kad se u Siriji uspostavi demokratska vlast, budu kažnjeni oni koji su činili zločine te da zaštitimo hrvatske gospodarske interese.

Čačić je rekao da će hrvatske sankcije nametnute Siriji imati vrlo ozbiljne posljedice za Inino poslovanje zato što je gotovo sva Inina dobit počivala na njihovu poslovanju u Siriji.

– Vlada je prihvatila odluku koju je u studenome donijelo Vijeće EU i sada tu odluku o sankcijama implementiramo u naš pravni sustav. To smo morali učiniti zato da Ina jednog dana ima pravni temelj za ponovno korištenje koncesijskih prava u Siriji – rekao je Čačić.

Ova odluka imat će i ozbiljne negativne posljedice za državni proračun jer će izostati očekivana velika dobit od poreza na dobit tvrtke Ina. Uostalom, i sam Čačić je rekao da je gotovo sva dobit Ine od dvije milijarde kuna prošle godine bila posljedica uspješnog poslovanja u Siriji.

Milanović Zinku Bardić imenovao savjetni

Milanović Zinku Bardić imenovao savjetnicom

Premijer Zoran Milanović imenovao je Zinku Bardić svojom posebnom savjetnicom za odnose s javnošću. PR stručnjakinja koja je, kako je nedavno otkriveno, jedna od ljudi koji stoje iza pseudonima Bijesprvi, posao će obavljati bez naknade, izvijestila je Vlada. (ba/VLM)

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • santos008:

    Trazili ste ,evo vam ga ,to je taj \'\'21\'\'

  • rasplinjač:

    Ova politička opcija tek sad pokazuje svoje pravo lice a to je licemjerje, laž, podmetanje, prekrajanje, zamaglivanje, otimanje, krađa, namještanje, izrugivanje, prodavanje, pljuvanje, varanje, opstruiranje, podmićivanje, ugrožavanje, e jebi ga, ne modu se sjetiti više ništa lijepoga...

  • jsestak:

    vjerujem da su tvoji privatni projekti spremni