Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADINI DOKUMENTI

Pogledajte plan za oživljavanje gospodarstva teži od mlrd. eura

investicije
VL
23.02.2012.
u 16:35

Predviđene investicije za javni sektor u 2012. iznose 1,83 milijardi eura. Vladi je ove godine na raspolaganju gotovo milijardu eura potencijala razvojnih banaka.

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjoj je sjednici Vlade predstavio pokretanje investicijskog ciklusa i analizu za 2012. godinu. Rekao je da, unatoč prognozama svih institucija koje prognoziraju pad vrijednosti investicija i u ovoj godini, Vlada misli ostvariti rast od 7,4 posto.

>> Pogledajte plan investicijskog ciklusa za 2012. – 2015.

Čačić je onima koji govore da će ova Vlada samo nastaviti projekte koje je počela prošla poručio da je to velika magla te da ništa od projekata nije spremno.

Predstavljeni investicijski ciklus financirao bi se kapitalom javnog sektora, vlasničkim kapitalom domaćih i međunarodnih strateških investitora, nepovratnim sredstvima iz strukturnih fondova EU, sredstvima razvojnih banaka (gotovo milijardu eura potencijala razvojnih banaka) te sredstvima komercijalnih banaka.

Predviđene investicije za javni sektor u 2012. iznose 1,23 milijardi eura, no prema Čačićevom planu one bi uz maksimalan učinak trebale iznositi 1,83 milijardi eura. 

Poluga rasta investicija prvenstveno su najveće javne tvrtke - HEP, Hrvatske vode, HAC, Hrvatske ceste i HŽ, od kojih Čačić traži da ove godine investiraju čak 510 milijuna eura više (!) nego što su predvidjele u poslovnom planu za 2012. godinu.

Najviše se očekuje od HEP-a koji, kako tvrdi visoki izvor iz Vlade, i sam, bez države ove godine može realizirati investicije vrijedne čak 430 milijuna eura.

Prema Čačićevoj mapi projekti koji imaju preduvjete za realizaciju nose potencijal od 600 milijuna eura, a riječ je o projektima izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije objekata u školstvu, kulturi, znanosti, socijalnoj skrbi, zdravstvu, pravosuđu i obrani putem javno privatnog partnerstva (JPP-a), energetske učinkovitosti i pojačanog održavanja prometnica. 

Posebno je naglasio da moramo nadoknaditi prevelik uvoz energije i hrane većom domaćom proizvodnjom i kako je nedopustivo trenutačno stanje po kojem je hrvatska druga najgora zemlja svijeta po uvozu energije po glavi stanovnika.

Rekao je i da će državna poduzeća raspisati na stotine javnih natječaja da bi se pokrenulo gospodarstvo.

Komentara 43

OB
-obrisani-
16:44 23.02.2012.

kaj ovo zovu planom?

OB
-obrisani-
16:59 23.02.2012.

hehehehehhe...a autor tog plana 2015 ce docekati u zatvoru.

OB
-obrisani-
16:41 23.02.2012.

kaj opet powerpoint? hahahhahahaha dobro je.....napredovali su od zadnji puta hahhahahahahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije