Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjetroelektrane na Jadranu

Ina počela s mjerenjem potencijala vjetra na plinskim platformama

Plinska platforma Ivana A/K na eksploatacijskom polju ugljikovodika "Sjeverni jadran"
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
31.03.2022.
u 06:00

Mjerenje će trajati 12 mjeseci, a Ina će potom odlučiti o ulaganju i u taj segment proizvodnje struje

Ina je počela s mjerenjem brzine vjetra na dvjema plinskim platformama u Jadranu, Izabela Sjever i Ivana A, kako bi ispitala potencijale za izgradnju odobalnog vjetroparka, priopćili su iz te kompanije.

Pojasnili su da će se u sklopu ovog projekta izvršiti prvo odobalno mjerenje vjetra u Hrvatskoj, a trajat će najmanje 12 mjeseci. Kompanija će time osigurati potpunu procjenu resursa vjetra i njegove isplativosti uzimajući u obzir industrijske standarde te će na temelju procjene odlučiti o ulaganju i u taj segment proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Ina je, podsjećaju, u siječnju započela gradnju solarnih elektrana na lokacijama u Molvama i u Sisku, koje će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, što odgovara prosječnoj potrošnji 4800 kućanstava u Hrvatskoj. Prva električna energija bit će isporučena u mrežu u 2023.

– Ovim projektima Ina iskoračuje u nove biznise čiji se projekti temelje na obnovljivim izvorima energije i mobilnosti, ali i drugim aktivnostima u kojima vidimo sinergiju s trenutnim poslovanjem. Zanimljive su nam sve isplative prilike kojima možemo nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a da se istodobno uklapaju u zelene planove Hrvatske i Europske unije – rekao je Ante Crljenko, direktor Poduhvata i inovacija u Ini.

Dobavljač uređaja za mjerenje vjetra Lidar je tvrtka Megajoule Adria, koja je zadužena za nadzor i puštanje u rad.

>> VIDEO I sinoć su se na brojim benzinskim postajama stvarale gužve: Gorivo je ponovno poskupjelo

Ključne riječi

Komentara 1

RA
radekbrod
07:08 31.03.2022.

nama treba nuklearna energija , sve ostalo je bacanje pijeska u oči

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije